ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Φρούτα που καταπολεμούν το λίπος



Τώρα το καλοκαίρι όλοι μας
θέλουμε να τρώμε ελαφριά και τρόφιμα τα οποία να μην μας προσδίδουν λίπος ή
ακόμα καλύτερα να το καταπολεμούν...
τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα και ιδίως τα πυρηνόκαρπα...
τα πυρηνόκαρπα έχουν την ιδιότητα να προφυλάσσουν από το μεταβολικό σύνδρομο και την αύξηση του σωματικού βάρους...
πυρηνόκαρπα όπως
τα νεκταρίνια
τα δαμάσκηνα
τα ροδάκινα
τα κεράσια
τα βερύκοκα
οι γιαρμάδες
τα βύσσινα και
οι βανίλιες περιέχουν φυσικές ουσίες που καταπολεμούν τη φλεγμονή και δημιουργούν ένα φαινόμενο ντόμινο που προστατεύει από
το διαβήτη
τις καρδιακές παθήσεις και
την παχυσαρκία...
οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι φαινολικές ενώσεις των  φρούτων αυτών έχουν
αντί-φλεγμονώδεις
αντί-οξειδωτικές και
αντί-διαβητικές ιδιότητες αλλά και
ιδιότητες που προφυλάσσουν από την παχυσαρκία...
οι φαινολικές ενώσεις λειτουργούν σε διαφορετικά κύτταρα του σώματος
συμπεριλαμβανομένων
των λιποκυττάρων
των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και
των κυττάρων του κυκλοφορικού συστήματος για να
μας προστατεύουν από τη γήρανση και
διάφορες άλλες παθήσεις...
επίσης
έχει παρατηρηθεί ότι
κάθε φρούτο περιέχει παρόμοιες φαινολικές ενώσεις
αλλά
σε διαφορετικές αναλογίες έτσι ώστε
το ένα συμπληρώνει το άλλο πράγμα που
σημαίνει ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας από τα φρούτα αυτά είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική
και
βέβαια τώρα το καλοκαίρι δεν έχουμε λόγους και δικαιολογίες να μην τρώμε καθημερινά μέχρι και τέσσερις μερίδες από θαυμάσιες φρουτοσαλάτες με πυρηνόκαρπα φρούτα...
όλων είναι η εποχή τους και είναι κρίμα να μην επωφεληθούμε από τις θαυμάσιες ιδιότητές τους...
και δεν ξεχνάμε ότι
όλα τα καλοκαιρινά φρούτα πρέπει να τα τρώμε όταν έχουν ωριμάσει πλήρως - σχεδόν στο σημείο της αλλοίωσης - διότι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών τους....
και τώρα δυό λόγια για την συντήρηση και χρήση μερικών χαρακτηριστικών φρούτων της ομάδας των πυρηνόκαρπων
κεράσια και
επιλέγοντας ώριμα κεράσια έχουμε κάνει μιά από τις πιο σωστές επιλογές
διαλέγουμε:
ψωμωμένα
γυαλιστερά κεράσια και
ώριμα -ποτέ άγουρα- ώστε
να απολαύσουμε όλη τους την γεύση και
στο μέγιστο τις θρεπτικές τους ουσίες
το χρώμα -τώρα-ποκίλει ανάλογα με την ποικιλία
για παράδειγμα
άλλα έχουν ένα βαθύ κόκκινο
άλλα  ροζ χρυσό...
αποφεύγουμε εκείνα που είναι
ευαίσθητα
θαμπά ή που έχουν καφέ κηλίδες...
πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κεράσια
είναι πολύ εύκολα  αλλοιώσιμα...
απορροφούν πολύ εύκολα τις γύρω τους μυρωδιές άρα
χρειάζεται να είναι σε καλά σφραγισμένα δοχεία στο ψυγείο και
να τα τρώμε μέσα σε λίγες ημέρες...
ροδάκινα
δαμάσκηνα
νεκταρίνια
όπως και τα κεράσια έτσι και αυτή η ομάδα των πυρηνόκαρπων για
να μας δώσει όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία πρέπει να είναι ώριμα...
η διαφορά τους από τα κεράσια είναι ότι αυτά θα συνεχίσουν να ωριμάζουν και μετά την συγκομιδή τους έτσι
εάν είναι ακόμα άγουρα τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες ώστε
να ωριμάσουν πλήρως
και βέβαια
όλοι γνωρίζουμε την απόλαυση από το δάγκωμα ενός
χυμώδους
αρωματικού και
πάνγευστου ώριμου ροδάκινου...
βέβαια
αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και μιά πολύ-πολύ θρεπτική φρουτοσαλάτα προσθέτοντας
κανέλα
γαρίφαλο ή
φρέσκο ​​τριμμένο τζίντζερ με δεντρολίβανο ή βασιλικό
ή και
φρεσκοτεμαχισμένα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς...
.....
ας μην αμελούμε λοιπόν να γευόμαστε τις νοστιμότατες φρουτοσαλάτες με πυρηνόκαρπα φρούτα συμπληρωμένα με βότανα και μπαχάρια... 
 ~~~~~~~~~~~~~~~~

Δεν υπάρχουν σχόλια: