Το Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ γιορτάζει φέτος τα 30 του χρόνια, ΜΑΖΙ με την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Κατερίνη, που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, παρουσιάζοντας, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (16 και 17 Ιουλίου) στο Δημοτικό θέατρο Πάρκου, την επιθεώρηση «Η Οδύσσεια ενός Κατερινώτη».
Μια λαϊκή παράσταση, με κείμενα ειδικά γραμμένα για την Κατερίνη, με ζωντανή μουσική, πολυπληθή θίασο και γενική είσοδο (λόγω κρίσης) 7 ευρώ.
Το έργο
Μια φορά κι έναν καιρό …. στην αρχή, τα πολύ παλιά τα χρόνια, αυτός ο τόπος ήτανε βάλτος. Νερό πολύ, λάσπη, τσαμούρ! Και οι λίγοι δρόμοι που υπήρχανε, ήταν γεμάτοι τρύπες, κοινώς λακκούβες!
Έτσι ξεκινά η ιστορία της Κατερίνης. Και ξετυλίγεται η Οδύσσεια του Κατερινώτη. Και της Κατερινιώτισσας βεβαίως. Της Παναήλας, που έχασε τον πατέρα της σε μια λακκούβα της πόλης. Αβοήθητη, γιατί δεν ήταν εύκολο στην αρχή να συνεννοηθούν Πόντιοι, Βλάχοι, γηγενείς και άλλοι κάτοικοι της Κατερίνης, που έφθασαν εδώ από μέρη πολλά για να χτίσουν την πόλη που ζούμε σήμερα.
Ούτε ήταν εύκολο για τη Βασιλική τη Βλάχα και τον Γιάννεν τον Πόντιο να σμίξουν, καθώς οι γονείς τους, δεν καλόβλεπαν τότε, τους μεικτούς γάμους.
Μετά … μετά τους ένωσε όλους ο καπνός και η ταλαιπώρια του. Κι αν δεν πλημμύριζε ο Πέλεκας να τους παρασύρει τη σοδειά, αν οι έμποροι έδιναν καλές τιμές κι αν περίσσευαν λεφτά μετά την εξόφληση του χασάπη, του μπακάλη και των δοσατζήδων, μπορεί να αγόραζαν και κανένα σαλουνάκι από τη Σαλουνίκη, απαστράπτον!
Γλένταγαν κιόλας, κάπου-κάπου, οι Κατερινιώτες. Όσοι δεν είχαν φύγει μετανάστες στη Γερμανία, παραμυθιάζονταν (σαν τον ταρζανο-Βαγγέλη) στα θερινά τα σινεμά (Τιτάνια, Ρεξ, Αστέρια, Όαση, Διονύσια, Λουξ …) και (σαν τον Μήτσο) στα γήπεδα, με τον Πιερικό. Με τον Μαστρογιάννι, της οθόνης, και τον Μάγο, της μπάλας.
Έτσι πορεύτηκαν οι Κατερινιώτες, με βάσανα και κόπους και μερικές στιγμές ευφορίας και αφθονίας για να φθάσουν στην Κρίση. Στο φοβερό σήμερα. Αλλά και στην ελπίδα ξανά. Σαν τον μεθυσμένο μικρομεσαίο, που, αφού είδε και απόειδε, προσεχώρησε ολοσχερώς στα κινήματα και είπε «ΔΕΝ πληρώνω». Τέρμα!
Οι συντελεστές
Τα κείμενα έγραψαν ο Χάρης Αμανατίδης και (το κομμάτι «Δάμων και Φειδίας») ο Πέρης Ουσταμπασίδης.
Η σκηνοθεσία είναι του Χάρη Αμανατίδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Βέτα
Χαϊλατζίδου. Η σκηνοθεσία του κινηματογραφικού υλικού είναι του Γιώργου Χανδόλια.
Η μουσική σύνθεση του τραγουδιού «Κοίτα τ’ άστρα» είναι του Βαγγέλη Μπουσμαλή, ενώ το τραγούδι για την Κατερίνη έγραψε ο Γιώργος Βατουσιάδης.
Επί σκηνής οι μουσικοί: Άρης Καπαγιαννίδης (βιολί), Παναγιώτης Λιμπανοβνός (μπουζούκι), Ανδρέας Ζιάκας (κιθάρα).
Την αφίσα της παράστασης φιλοτέχνησε ο Σπύρος Τσιλιγγιρίδης.
Παίζουν οι ηθοποιοί (με τη σειρά εμφάνισης):
Κώστας Μυστακίδης, Τατιάνα Σιδηροπoύλου, Σπύρος Αναγνώστου, Χριστίνα Μπομπόλη, Γιώργος Μπαλιάκας, Κατερίνα Παρλίτση, Γιάννης Χατζηϊωαννίδης, Κώστας Παπουτσίδης, Άννα Γκούντα, Τίνα Ιωαννίδου, Αγγελική Γκουντρουμπή, Πωλίνα Γώγου, Μαρία Στάθη, Θωμαή Σιούμη, Σοφία Αγαθαγγελίδου, Γιάννης Γαλάνης, Χάρης Αμανατίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου