ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Καραθεοδωρής

Ζέα- Το αρχαίο δημητριακό επιστρέφει στη διατροφή μας



Ποια είναι όμως ή βασική τροφή; Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι από σιτάρι». Γ. Γ. Αυφαντής, «Ο Ιστορικός Εμπαιγμός».
Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, emmer (Γερμανία), farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel) ή τη σίκαλη. Κάποιοι τη μπερδεύουν ακόμα και με το καλαμπόκι, αφού η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Αναφορές στην καλλιέργειά του δημητριακού κάνει και ο Όμηρος, αλλά τη Ζέα συναντάμε και στην Παλαιά Διαθήκη, στον Ηρόδοτο, στο Θεόφραστο, στον Πλίνιο και αλλού. Πόσοι από εμάς άραγε γνωρίζουν ότι η μαρίνα Ζέας είναι αρχαίο λιμάνι και πιθανότατα ονομάστηκε έτσι λόγω της διακίνησης Ζέας μέσω του λιμανιού, ή λόγω της ύπαρξης Ζέας στην περιοχή;

Η πρώτη επαφή του με την ελληνική πραγματικότητα!!!!!!!!!! Το 1908 ζήτησε από την Ελληνική πολιτεία εργασία στο Πανεπιστήμιο ή στην σχολή Ευελπίδων, οι αρμόδιοι του απάντησαν ότι θα μπορούσε να διοριστεί μόνο ελληνοδιδάσκαλος σε επαρχιακό σχολείο και τίποτα παραπάνω


Η κόρη του, η Καραθεοδωρή  Δέσποινα 


έζησε ...στην παραλία... Σκοτίνας!!!!!!!!!!!!




H πόλη του Ορφέα στον Ολυμπο!!!!!!!!!!!!


Ας  πάρουμε υπόψη ότι ο Όλυμπος αρχίζει από την κοιλάδα των  Τεμπών, περιλαμβάνει την κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών...την πόλη του Ορφέα τα Λείβηθρα...!!!!!!!! όπως  την κοιλάδα του Ενιπέα, και καταλήγει  στα Πιέρια Όροι, να πάψουμε να τον βλέπουμε επιτέλους μονομερώς.!!!!!!!!!!!!!!!

Η προσέγγιση για την ανάπτυξη του Ολύμπου, πρέπει να εξεταστεί διαπεριφερειακά και διαδημοτικά σε συνεργασία μεταξύ των υπουργείων που εμπλέκονται, και πανεπιστημίων, ιστορικών, ειδικών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, και να μην αγνοηθεί η τοπική κοινωνία που μεταξύ άλλων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής του Ολύμπου για να ξέρουμε ποιεί είμαστε και που θέλουμε να πάμε αυτόν τον τόπο...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Η Τουρκία, η καταραμένη φυλή, θα σβήσει όταν κατέβει η ρώσικη αρμάδα"!





Οπαδοί των προφητειών δεν είμαστε (πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν την μοίρα τους καθημερινά), αλλά η είδηση ότι η CIA έχει ιδρύσει πριν από δώδεκα χρόνια ένα απόρρητο τμήμα αναλυτών που ασχολούνται με την ανάλυση των ...



Το σπήλαιο του Πλάτωνος στον 21ο αιώνα



Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012



 



Ο μύθος του σπηλαίου επαναλαμβάνεται εντονότερα από κάθε άλλη φορά μετά από 25 αιώνες και αναπαριστά το δράμα του σύγχρονου ανθρώπου.
(Πλάτωνος πολιτεία 514ζ-517ζ)

Mέσα από αυτό το διαχρονικό μύθο θα δούμε σε ποιο βαθμό η φύση μας είναι φωτισμένη, αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι ετοιμάζουν πίσω από την πλάτη μας οι σύγχρονοι «θαυματοποιοί» του 21ου αιώνα.

Ο Σωκράτης μέσα από την αλληγορία του σπηλαίου, οδηγεί τον Γλαυκώνα να καταλάβει την επίδραση της παιδείας ή της απαιδευσίας πάνω στην ανθρώπινη φύση.

Ας τους ακολουθήσουμε κι εμείς στην περιπέτεια τους.