ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η γεωμετρική εποχή


Η γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που διαρκεί περίπου από το 1100 π.Χ. έως το 700 π.Χ.

Η περίοδος, λοιπόν, από τον ΙΒ’ ως τον Η’ αιώνα είναι μία περίοδος μεταβατική, κατά την οποία συνέβησαν εξελίξεις, συντελουμένων των οποίων βρίσκουμε μία διαμορφωμένη κατάσταση στην έναρξη της αρχαϊκής εποχής. Η περίοδος αυτή πέρα από ‘σκοτεινοί αιώνες’, είναι γνωστή και με άλλες ονομασίες, όπως ομηρική εποχή, γεωμετρική εποχή, λόγω των αλλαγών που σημειώνονται περί το 1050 π.Χ. στην τεχνοτροπία της κεραμεικής, ή εποχή του σιδήρου, καθώς από το 1100 π.Χ. και εξής γενικεύεται η χρήση του υλικού αυτού για την κατασκευή όπλων ή σκευών. 


Βρετανία: Στις 20/2 η συζήτηση στο κοινοβούλιο για την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ

Στις 20 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο το αίτημα που υπέγραψαν περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι για την ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση η βασίλισσα Ελισάβετ.

Μέρκελ προς ΗΠΑ: "Δεν επηρεάζουμε την ΕΚΤ"

Ο Τραμπ δημιούργησε τον επόμενο στόχο, τη Γερμανία. Σύμβουλός του κατηγόρησε τη χώρα ότι με το ασθενές ευρώ, όπως παλαιότερα με το ασθενές μάρκο, εκμεταλλεύεται εμπορικά τους εταίρους της. Αμεση απάντηση Μέρκελ.


Για πρώτη φορά η διοίκηση Τραμπ επιχειρεί μετωπική επίθεση εναντίον της γερμανικής οικονομίας. "Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χρησιμοποιεί το "ευρέως" υποτιμημένο ευρώ για να πλουτίζει σε βάρος των ΗΠΑ και των ευρωπαίων

«Τυφώνας Ντόναλντ» σαρώνει τις ΗΠΑ και τον πλανήτη.

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Πρακτικά, ο Τραμπ επιχειρεί να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει περίπου από μηδενική βάση σε όλα τα μέτωπα, απαιτώντας από τους πάντες να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα ότι τα συμφέροντα της Αμερικής θα έχουν το πάνω χέρι. Σε αντίθετη περίπτωση, τους απειλεί ευθέως με
κάθε είδους αντίμετρα, ποντάροντας προφανώς στην (απόλυτη ή σχετική) υπεροπλία της υπερδύναμης σε όλους τους τομείς -οικονομικό, τεχνολογικό και στρατιωτικό. Τους διαμηνύει, με άλλα λόγια: Εμείς μπορούμε μόνοι μας, εσείς όμως δεν θα αντέξετε χωρίς εμάς.

Σόϊμπλε: Κάναμε λάθη με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, σε συνέντευξή του στη "Welt am Sonntag", παραδέχεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έκανε λάθη με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων στο προσφυγικό. Και αυτό γιατί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μετανάστες εισέρρευσαν  στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, "μαθαίνουμε από τα λάθη μας".

Στα 100 δισ. έφτασαν τα χρέη στην Εφορία το 2016.



Του Κωστή Πλάντζου
Στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης βουλιάζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς μόνο τα χρέη προς την Εφορία (χωρίς να υπολογίζονται και άλλα 30 δισ. οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία) άγγιξαν ή ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της
Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (της πρώην ΓΓΔΕ δηλαδή), τα οποία αποκαλύπτει το «business stories», 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν «θέλοντας και μη» μέσα στο 2016 (με ρυθμίσεις, κατασχέσεις ή από φόβο) 2,5 δισ. ευρώ για τα χρέη των 85,5 δισ. που κουβαλούσαν από το 2015. Πρόκειται για είσπραξη-ρεκόρ - μεγαλύτερη

"Ο Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ"

Το ελληνικό πρόβλημα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε παρά το Brexit, τονΤραμπ, το προσφυγικό, τις εντάσεις με την Τουρκία και τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες της ευρωζώνης.

Η εφημερίδα Bild, στο σημερινό της φύλλο, αναφέρεται στην Ελλάδα και τις πληροφορίες που έχει ότι

Capital Economics: Υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας και Grexit φέτος.

Το ναυάγιο στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας σημαίνει ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να ξεσπάσει και πάλι, όπως σημειώνει η Capital Economics, σε νέο της reprot για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει, μπορεί τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για
την ζώνη του ευρώ να δείχνουν ότι η περιοχή ξεκίνησε δυναμικά το 2017, ωστόσο μία σειρά εξελίξεων υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικοί είναι οι πολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή. Μεταξύ αυτών, η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, η αβεβαιότητα πυ πρόσθεσε σε ότι αφορά την επανεκλογή Μέρκελ η νέα υποψηφιότητα Σούλτς για το SPD, τα συνεχιζόμενα ισχυρά νούμερα που πετυχαίνει η Λε Πεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.

2017: ο δημόσιος διάλογος για το νέο Σύνταγμα.

Του Κώστα Ζώρα*
Εξόχως ενδιαφέρον καθίσταται το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δύο φορές, απευθυνόμενος στην κοινωνία μέσω του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος και συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, κατέστησε την επικείμενη δημόσια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θέμα απολύτως ισόκυρο με
την περάτωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επενδυτική και παραγωγική ανασυγκρότηση, δηλαδή με εξελίξεις που οδηγούν, μόνον αυτές εκ των πραγμάτων, στον τερματισμό της κατοχικής οικονομικής επιτροπείας πάνω στη χώρα μας.

Η ελληνική κρίση και το γερμανικό δίλημμα.



Το Βερολίνο επιμένει στην επίσπευση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η δαμόκλειος σπάθη του Grexit και τα μηνύματα που εκπέμπει.

Πώς ο Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει ΔΝΤ και Ελλάδα για να πλήξει ΕΕ και ευρώ.

Την άποψη ότι η ελληνική κρίση προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να βλάψει την ΕΕ και το ευρώ, εάν τουλάχιστον αυτό είναι στις προθέσεις του, διατυπώνει στο χθεσινό φύλλο της η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο
σχετικό δημοσίευμα, η έδρα του ΔΝΤ βρίσκεται μόλις τρία τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο.

Επειδή μάλιστα οι ΗΠΑ δίνουν τα περισσότερα χρήματα στο ΔΝΤ, προσθέτει, είναι σε θέση να κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο, επηρεάζοντας καθοριστικά τη γραμμή που ακολουθεί το Ταμείο. Για τον λόγο αυτό, παρατηρεί, το ΔΝΤ αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για να πλήξει ένας Αμερικανός Πρόεδρος την Ευρώπη.