ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Πώς να μιλήσεις για την Ελεύθερη Μακεδονία...;;;;;;;;;;;


Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΤΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ


Το 1913 ιδρύθηκε ειδική επιτροπή οι οποία είχε σκοπό , την μετονομασία, των Τούρκοσλάβικων, τοπωνυμίων κλπ, στην ουσία, μετά το σκοτάδι της σκλαβιάς να επαναφέρει στo φως τις Ελληνικές ιστορικές ονομασίες… της ελεύθερης πλέον Μακεδονίας…



Ο Σωτήρης Σκίπης έγραφε :
Η μετονομασία της Λεπτοκαρυάς σε Λείβηθρα 21/3/1914 ...





ΛΕΙΒΗΘΡΑ      ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΕΦΟΡΕΙΑ
ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ....!
ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ
ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ....
Έλεγε η ειδική επιτροπή : ΕΔΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗ ΛΕΥΤΟΚΑΡΥΔΙΑ, ΗΤΑΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ, ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΛΕΙΒΗΘΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ…!


Σωτήρης Σκίπης: Υπάρχει ένα Μακεδονικό χωριό στη Πιερία, και από Λευτοκαρυδιά, το βαφτίζουν Λείβηθρον …!


Και συνεχίζει. Σωτήρης Σκίπης  Στο Θεό σας, ποιος από σας εννοεί τι θα πει η λέξη Λείβηθρον…;;;


Ο Σωτήρης Σκίπης , κατηγορώντας την ειδική επιτροπή με το χειρότερο τρόπο και εκείνους τους πατριώτες, που την απάρτιζαν: Και ότι αυτοί είναι διανοητικοί κομιτατζήδες…αχ Μακεδονία αυτοί , χθες έσφαζαν τα παιδιά σου, και τώρα σκοτώνουν την ομορφιά σου, και την ιστορία σου.
Σωτήρης Σκίπης : Η Λειβηθρίδες ανήκουν στην Μυθολογία, ενώ η Λευτοκαρυδιά ανήκει στη ζωή, στην πραγματικότητα . Θα χει ίσως την ιστορία της, τη νέα. Αφήστε τα ονόματα από τα σκονισμένα σας βιβλία…!
ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΟΥΣΕΣ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ


Ήταν κάπως περίεργη, για μας η άποψη του Σκίπη. Η παρομοίωση του, αυτή , της μυθολογίας, του Ορφέα, και των Λειβηθρίδων Μουσών, με Νεκροταφείο. Ίσως στάθηκε ικανή να γίνει η ταφόπλακα της αρχαίας ιστορίας των Λειβήθρων . 


Ως εκ τούτου εδώ μέχρι το 2006 έριχναν τα αστικά  λύματα με  βυτιοφόρα...στον ιερό  χώρο, ... Ωστόσο το 2007 για πρώτη φορά ο χώρος αναβίωσε ξανά εκδηλώσεις εις μνήμην του Ορφέα,  ισάξιες με την ιστορία  του αρχαιολογικού χώρου. Εφόσον με τον Δήμαρχο του δήμου Αν. Ολύμπου Αστέριο Χονδρόπουλο προηγουμένως  σταματήσαμε τις ρίψεις των  βυτιοφόρων...!


Επίσης  στην αναγέννηση της Ευρώπης εμπνέωνται από τον κλασικό Μύθο του Ορφέα των Λειβήθρων Ολύμπου, που κατέβηκε στον Άδη να φέρει από τον κόσμο των νεκρών την αγαπημένη του Ευρυδίκη, όμως προτού βγει στο φως γύρισε να την κοιτάξει κι έτσι την έχασε για πάντα. 
 Ενώ αυτός ο αρχαιοελληνικός Μύθος, είναι ο δημοφιλέστατος και  γραφτήκανε, πολλά : βιβλία, θεατρικά έργα, ταινίες, και όπερες της Ευρωπαϊκής παράδοσης το 1600 Jacopo Peri , και το  1762 ο Gluck: Finale (Orpheus und Eurydike) και του 1858 Jacques Offenbach - Orpheus in the Underworld Overture όπως και έργα, πολλών άλλων καλλιτεχνών…! 
Ωστόσο, όσο αυτό δεν διδάσκετε συστηματικά σε σχολείο της περιοχής όπου γεννήθηκε ο Ορφέας, στον Όλυμπο, στα Λείβηθρα, στη Λεπτοκαρυά, στη Πιερία. Ως τότε μεταξύ άλλων, άλλοι θα έχουν τις απολαβές , του «ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ»,…! Ωστόσο η πατρίδα η οποία  γέννησε τον Ορφέα , μέχρι τότε θα ζει στο σκοτάδι…!


ΟρφέαςΛείβηθρα Όλυμπος : Ως πότε , Ραγιάδες…Ραγιάδες…;;;;;


Τα συμπεράσματα δικά σας...
Υ.Σ. Μου θυμίζει, το όνομα Μοριάς που αντικαταστάθηκε από την Πελοπόννησο, η Ρούμελη από τη Στερεά, ο Έγριπος από την Εύβοια, η Κωνσταντινούπολη από την Ισταμπουλ κλπ ...


Κων/νος Γιάντσιος πρωιν Αντιδήμαρχος 
πρωιν δήμου Ανατολικού Ολύμπου

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ : ΤΗ ΘΕΣΗ ΡΑΧΗ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ


Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Μετά από 30 χρόνια ,παιδί μεταναστών, στη Γερμάνια. Στην Ελλάδα έζησα 18 χρόνια τώρα, όλες τις πτυχές του δημοτικού ,πολιτικού, και κοινωνικού συστήματος της Λεπτοκαρυάς, από της 1/1/2007 έως της 31/1/2010 εκπροσωπώντας, κοινά συμφέροντα των δημοτών , θεσμικά, από τη θέση του... αντιδημάρχου με αρμοδιότητα καταπατήσεων του δήμου Ανατολικού Ολύμπου.
Μεταξύ άλλων, δημότης πλέον, και όχι αντιδήμαρχος, στα δικαστήρια Κατερίνης, και Θεσσαλονίκης, έχω υποχρέωση και δικαίως, κατά μια έννοια να τα προστατεύω. Αρκεί όμως αυτό χωρίς την παρουσία μαρτύρων;;;…ΟΧΙ…! αυτό μόνο δεν αρκεί…!!! – μάλιστα τολμώ να πω ότι πλέον κάθε απόπειρα σωτηρίας της δημοτικής περιουσίας, όπως η σημερινή, διοίκηση του δήμου Δίου – Ολύμπου, το αντιλαμβάνεται, αποτελεί ύβρη απέναντι στο περί δικαίου αίσθημα, όπως κι αν αυτό μπορεί να εκληφθεί…!

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 29ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012:




● ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ Δ’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2011.

● ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012.

● ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ.


Τα θέματα που ξεχώρισαν κατά τη δεύτερη εφετινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου ήταν τα εξής τρία:

Έγκριση έκθεσης εσόδων – εξόδων Δ’ τριμήνου 2011: Με την έκθεση αυτή που κλείνει την εικόνα για την οικονομική πορεία του δήμου μας για το οικ. έτος 2011 (αποτελώντας έτσι έναν άτυπο ισολογισμό), επιβεβαιώθηκαν και τυπικά όλα όσα από την πρώτη στιγμή κατάθεσης του προϋπολογισμού 2011 είχαμε επισημάνει. Δηλ. ότι με ευθύνη της δημ. αρχής κατατέθηκε ένας προϋπολογισμός «ανάγκης», μη ρεαλιστικός, ανεφάρμοστος, πλασματικός κι αντιαναπτυξιακός! Αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι οι στόχοι του, ειδικά στον τομέα των εσόδων, επετεύχθησαν σε ποσοστό που μετά βίας ξεπερνά το 50%. Εννοείται πως καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη έκθεση.

Καθορισμός αρδευτικής περιόδου 2012: Με την ευκαιρία της συζήτησης ζήτησα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο απολογισμό του 2011 και μάλιστα ανά δημ. διαμέρισμα, γιατί ενώ η περίοδος είχε λήξει εδώ και μήνες, δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση. Επίσημος απολογισμός δεν έγινε ούτε αυτή τη φορά, ωστόσο ανακοινώθηκαν πρόχειρα οι εισπράξεις ανά διαμέρισμα και προκύπτει πως τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 190.000 € περίπου, ενώ τα έξοδα είναι της τάξεως των 525.000 € τουλάχιστον! Το έλλειμμα είναι για μία ακόμη φορά τεράστιο και, ως όφειλα, υπενθύμισα στον αντιδήμαρχο τις βαρύγδουπες δηλώσεις του ιδίου κι άλλων παραγόντων της δημ. αρχής για εξυγίανση κατά την έναρξη της περσινής περιόδου, καθώς και την ανάληψη της αποκλειστικής ευθύνης για την επιλογή των προσώπων που εργάστηκαν στην άρδευση («Δική μας η επιλογή, δική μας και η ευθύνη κ. Λάππα», ήταν η απάντηση που είχε δοθεί τότε!). Επομένως δεν υπάρχει κανένα όφελος πλέον στο να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία από την δημ. αρχή η κακή συνεργασία με ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά!

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ : ΤΗ ΘΕΣΗ ΡΑΧΗ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ





Μετά από 30 χρόνια ,παιδί μεταναστών, στη Γερμάνια. Στην Ελλάδα έζησα 18 χρόνια τώρα, όλες τις πτυχές του δημοτικού ,πολιτικού, και κοινωνικού συστήματος της Λεπτοκαρυάς, από της 1/1/2007 έως της 31/1/2010 εκπροσωπώντας, κοινά συμφέροντα των δημοτών , θεσμικά, από τη θέση του αντιδημάρχου με αρμοδιότητα καταπατήσεων του δήμου Ανατολικού Ολύμπου.
Μεταξύ άλλων, δημότης πλέον, και όχι αντιδήμαρχος, στα δικαστήρια Κατερίνης, και Θεσσαλονίκης, έχω υποχρέωση και δικαίως, κατά μια έννοια να τα προστατεύω. Αρκεί όμως αυτό χωρίς την παρουσία μαρτύρων;;;…ΟΧΙ…! αυτό μόνο δεν αρκεί…!!! – μάλιστα τολμώ να πω ότι πλέον κάθε απόπειρα σωτηρίας της δημοτικής περιουσίας, όπως η σημερινή, διοίκηση του δήμου Δίου – Ολύμπου, το αντιλαμβάνεται, αποτελεί ύβρη απέναντι στο περί δικαίου αίσθημα, όπως κι αν αυτό μπορεί να εκληφθεί…!
Σήμερα 14/3/2012 παραβρέθηκα στα δικαστήρια Κατερίνης, ως μάρτυρας υπεράσπισης δημοτικής έκτασης 10 στρεμμάτων ...!
Η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου δεν ήταν αρκετή για να ανατραπεί το κλήμα που επικράτησε τα τελευταία χρόνια εις βάρος της τοποθεσίας Ράχη .Αν και η απόφαση, από το 1928 στη παλιά Λεπτοκαρυά, έλεγε σαφώς ότι η θέση Ράχη…! Παραχωρείτε στο δημοτικό σχολείο για γυμναστήριο…! Επίσης όλοι στο χωριό λένε ότι εκεί γινότανε και όλες οι εκδηλώσεις...! Αυτό το συνυπογράφουνε και 13 σύλλογοι οι οποίοι εκπροσωπούνε το σύνολο των δημοτών της Λεπτοκαρυάς…! Επίσης αυτό αναφέρετε και σε βιβλίο τα Τοπωνύμια Γεώργιος Χατζής …! Δεν δόθηκε ο λόγος στην ΚΖ ΕΠΚΑ εφορία αρχαιοτήτων Πιερίας...!
Επίσης, άλλες τρεις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου …! κατέθεσαν τις απόψεις τους, αν και αυτές οι υπηρεσίες του δημοσίου είναι τουλάχιστον μεταγενέστερες. Ωστόσο,προγενέστερη είναι, μόνο η απόφαση της κοινότητας Παλιάς Λεπτοκαρυάς από το 1928…!
Κανείς , δημοτικός ή κοινοτικός σύμβουλος του δήμου Δίου – Ολύμπου δεν παραβρέθηκε να προστατέψει όσα προανέφερα.
« Σοφός ο Λαός, αλλά και το ρητό ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη » Εκτός,αν ακόμη και τώρα την ύστατη στιγμή ο δήμος με απόφαση Δ.Σ. διεκδίκησή στα αστικά δικαστήρια τα νόμιμα... μόνο αν θέλει... Ωστόσο, η ιστορία αυτή μοιάζει με ανέκδοτο…!
Ως εκ τούτου, εγώ, δημότης πλέον , αντιμέτωπος στο δικαστήριο της Κατερίνης με την πραγματικότητα μιας αμετάκλητα νέας κατάστασης, η οποία, πριν από όλα, μας αναγκάζει ως Λεπτοκαρυά να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε! Με το καλό ή με την ανάγκη, και τον τρόπο σκέψης που είχαμε εμπεδώσει από τούς προγόνους μας, για την Ράχη, τελείωσε…!
Η Λεπτοκαρυά καλείται να πράξει το πολύ απλό: Πρώτον να μην κάνει εκδηλώσεις στη θέση Ράχη, Δεύτερον: πρέπει να σεβαστή την απόφαση του δικαστηρίου και να μην αποκαλεί άλλο τους τέσσερις , συγχωριανούς μας ως « καταπατητές » …!
Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια που καλείται να αντιμετωπίσει η Λεπτοκαρυά...!
Ωστόσο, εμείς που δεν φράξαμε , δημόσια,ή δημοτική έκταση υπήρξαμε τα μεγαλύτερα θύματα ,και αποδειχτήκαμε ως οι κατώτεροι των περιστάσεων…!
Κων/νος Γιάντσιος πρωιν Αντιδήμαρχος πρωιν δήμου Ανατολικού Ολύμπου
Αναρτήθηκε από ΛΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΝewsIt.gr: Διακοπή στο ΟΑΚΑ

Στην Νέα Υόρκη το πιο μοδάτο γυμναστήριο είναι ελληνικό!


Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης υπάρχει ένα μέρος που μαζεύονται καθημερινά τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας.


Μόνιμοι θαμώνες, μεταξύ άλλων, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Πολ Βόλκερ και ο πρόεδρος της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Kroll, Τζουλς Κρολ.
Δεν είναι ούτε σικ εστιατόριο ούτε κάποια κρυφή λέσχη για λίγους και εκλεκτούς, αλλά το γυμναστήριο ενός Ελληνοαμερικανού, με καταγωγή από τη Χίο, του διάσημου πλέον στον κόσμο των χρηματιστών, Τζον Σιτάρας.

http://www.prionokordela.gr/

"Μέχρι να τα βρείτε με την Ελλάδα θα σας λέμε FYROM"





"Η Αλβανία δεν θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, μέχρι να επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα, αν και πιστεύω ότι ανήκουμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Έντμοντ Χατζινάστο στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, στην πόλη των Σκοπίων την οποία επισκέφθηκε επίσημα επί διήμερο.

Στη Δημοτική Σύμβουλο κ. Σοφία Ζουρζούρα προτάθηκε να είναι Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας












Πρόταση δέχτηκε η Λιτοχωρινή δημοτική σύμβουλος δήμου Δίου - Ολύμπου κ. Σοφία Ζουρζούρα για να είναι υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία.

ΑΙΣΧΟΣ!!! Καταργούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας


ΤΟΝ  ΟΡΦΕΑ ΤΟΝ ΚΑΤΆΡΓΗΣΕ Η ΙΔΙΑ Η ΠΙΕΡΙΑ



Γρηγόρης Παπαχρήστος, Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας


Ψηφίζεται τη Δευτέρα 19 Μαρτίου το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο περιέχεται άρθρο του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο επανακαθορίζονται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι έδρες αυτών.
Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού καταργείται η ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα στην Κ. Μακεδονία προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων.


Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τους Δήμους της γνωστής Ενότητας Α Θεσσαλονίκης.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Πιερίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης ( πλην των δήμων Α Θεσσαλονίκης), του Κιλκίς και της Πιερίας.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής με έδρα τον Πολύγυρο και περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας –Ημαθίας, με έδρα τη Βέροια και περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

ΠΑΣΟΚ: Σιωπηρή παράταση ως τις 19:00 στις εκλογές– Αισιοδοξία για 200.000 ψηφοφόρους


Περίπου στις 21:00 το πρώτο αποτέλεσμα. Αναμένεται και τυπικά η εκλογή του Ευ. Βενιζέλου.
Οι κάλπες για την εκλογή του νέου προεδρου άνοιξαν στις 9 το πρωί και έκλεισαν στις 6 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν υπήρχαν φάκελοι και οι ψηφοφόροι δίπλωναν απλά τα ψηφοδέλτια.
Η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ήταν το μεγάλο στοίχημα του κόμματος αφού πρόκειται για ένα δείγμα σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ έχει ελπίδες να ανακάμψει και να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του. Τελικά τα νούμερα των ψηφοφόρων – φίλων του ΠΑΣΟΚ που κατέφυγαν στις κάλπες φαίνεται πως θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και θα αγγίξουν τους 200.000
Ο Ευ. Βενιζέλος ψήφισε στο εκλογικό κέντρο της Νέας Φιλαδέλφιας και δήλωσε πως “"Το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει την ψυχή του. Eίμαι βέβαιος ότι με την ευρεία συμμετοχή θα διαψεύσουμε όλους όσοι πίστευαν ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να ανακάμψει”.