ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΣ - ΖΕΥΣ


 Σ'έναν Oρφικό Ύμνο αναφέρεται ως αρχή και κέντρο του παντός, σαν η πρώτη ύλη από την οποία παρήχθησαν τα πάντα.



Ο Ζευς ήταν ο κορυφαίος θεός του Πανθέου των Ολυμπίων και ο υπέρτατος θεός των αρχαίων Ελλήνων. Επόπτευε και κυβερνούσε τον κόσμο. Ήταν πατέρας θεών και ανθρώπων. Προστάτευε τους ξένους, τους όρκους, την πόλη, το σπίτι και φρόντιζε για την ευημερία του. Ηταν
αυτός που προνοούσε για τα πάντα.


Tο όνομά του συναντιέται και με τους εξής τύπους: Zεύς, Δευς, Σδευς, Zης, Zας, Δαν, Δην, Tην, Tαν, Tιήν, Δις. Tο ίδιο όνομα έχει και ο ινδικός θεός του ουρανού Dyaus pitar, καθώς και ο θεός των Pωμαίων Diespiter - Juppiter, του οποίου το όνομα είναι παραπλήσιο με το Δία πάτερ - Zευ πάτερ, ενώ η ρίζα της λέξης υπάρχει στα λατινικά deus (θεός), dies (ημέρα). Με την ίδια ρίζα και τις ίδιες παραλλαγές του αρχικού συμφώνου σχηματίζουν αρκετοί λαοί, το όνομα του κορυφαίου θεού τους. H αιτιατική του ονόματός του έχει δυο τύπους: Zήνα και Δία. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η διπλή ονομασία, προέρχεται από έναν χωρισμό του ονόματος του θεού σε δυο τμήματα. Έτσι άλλοι χρησιμοποιούν το ένα τμήμα του και τον ονομάζουν «Zήνα», και άλλοι το άλλο τμήμα του ονομάζοντάς τον «Δία». Συσχετίζοντας όμως τους δυο τύπους αποκαλύπτει κανείς την πραγματική φύση του θεού ως "ο δίδων ζωή" (Δίας Zευς), πράγμα το οποίο ταιριάζει στο όνομα και ο θεός μπορεί να το εκτελεί.  Aτέχνως γαρ εστιν οίον λόγος το του Διός όνομα, διελόντες δε αυτό διχή οι μεν τω ετέρω μέρει, οι δε τω ετέρω χρώμεθα. Oι μεν γαρ «Zήνα» οι δε «Δία» καλούσιν, συντιθέμενα δ'εις εν δηλοί την φύσιν του θεού, ο δη προσήκειν φαμέν ονόματι οίω τε είναι απεργάζεσθαι... Eίναι φυσικό για τον αρχηγό του Ολύμπου πολλές περιοχές να ερίζουν και να προβάλλονται ως γενέθλιοι τόποι του. Έτσι εκτός από τους θεογονικούς μύθους υπάρχει και πλήθος παραλλαγών που σχετίζονται με τη γέννηση του. 




Από λόγια χορτάσαμε


Αντώνης Δελλατόλας
Δεν ξέρω πόσοι θα χορτάσουν από τη δόση των 33 δις - όποτε έρθει, όση έρθει, με όποιους όρους έρθει- αλλά από δηλώσεις των τριών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών, έχουμε βαρυστομαχιάσει!
Το λέω αυτό, γιατί από τον Αύγουστο, τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Βενιζέλος (κυρίως ο πρόεδρος του... εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάει, δίνει πάντα την εντύπωση ότι του χρωστάμε υποχρέωση που ασχολείται με την πολιτική και θα πρέπει να του το αναγνωρίσει και η διεθνής κοινότητα!) μάς είχαν φλομώσει στις δηλώσεις ότι τα έχουν όλα κανονίσει και μετά την ψήφιση των μέτρων θα έδιναν το πράσινο φως οι δανειστές.
Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Μας έλεγαν οι δυο αρχηγοί - προφανώς με την συμφωνία και ίσως προτροπή του Στουρνάρα-  ότι τα ταμεία του κράτους θα αδειάσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου, μετά έγινε μέσα Νοεμβρίου, τώρα αρχές Δεκεμβρίου και πάει λέγοντας.
Μα, θα πει κάποιος, υπάρχουν λεφτά; Ασφαλώς και δεν υπάρχουν, αφού η αγορά έχει στεγνώσει και δεν εισπράττει κανείς τίποτα, δεν αποδίδει τίποτα και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις πληθαίνουν τρομακτικά.
Χρησιμοποιούν όμως αυτήν την πραγματικότητα για να εκβιάσουν το λαό να μην αντιδράσει δυναμικά, τους βουλευτές να ψηφίζουν τα μέτρα, εξευτελίζοντας τον εαυτό τους σε σχέση με το τι έλεγαν πριν από μήνες, με αποτέλεσμα ο εκβιασμός να γυρίσει μπούμερανγκ, αφού οι εταίροι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Μας εμπαίζουν λοιπόν.
Μια ηγεσία χωρίς σχέδιο, χωρίς πλάνο νο.2, χωρίς σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση, φέρνει την χώρα στο έλεος των δανειστών και του κάθε μέτριου ευρωπαίου ηγέτη, που σκέφτεται ως τραπεζίτης, λειτουργεί ως τεχνοκράτης και αποφασίζει ως εντολοδόχος συμφερόντων.
Αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει την ικανότητα, το πρόγραμμα και το σθένος να βγάλει τη χώρα από τον κυκλώνα.
Εδώ είναι που η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικό, εφικτό και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο για να μπει ένα φρένο στον κατήφορο.
 

Tags

Θα εκμηδενίσει τις συντάξεις η «επαναγορά»;;;



Του Γιώργου Δελαστίκ
Πανικό προκάλεσε στα ασφαλιστικά ταμεία ο συνδυασμός των ειδήσεων αφενός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα προβεί σε επαναγορά ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών στο 35% της ονομαστικής αξίας τους και αφετέρου ότι το ΔΝΤ αρνήθηκε να δώσει το τμήμα της δόσης προς την Ελλάδα που...
του αναλογεί αν προηγουμένως δεν εκτιμήσει μετά τις 13 Δεκεμβρίου πώς πήγε η επαναγορά

Γ. Παπανδρέου: Για ποιο λόγο ζήτησα το δημοψήφισμα.



αθώς κάνουμε τα επόμενα βήματα για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πρέπει να δώσουμε 'ιδιοκτησία' γι' αυτή τη διαδικασία στους λαούς. Πολιτικές που επιβάλλονται στους πολίτες χωρίς την ενεργή συγκατάθεσή τους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν", ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του σε...
εκδήλωση του Berggruen Institute, στο Βερολίνο, σημεία από την οποία δημοσιεύονται σε άρθρο στην Huffington Post, με τον τίτλο "Η πολιτική του φόβου".

Ανεργοι οι έξι στους δέκα νέοι στην Ελλάδα.




Η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 11,7%, από 11,6% τον προηγούμενο μήνα και 10,4% τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα (με βάση τα στοιχεία Αυγούστου), έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους κάτω των...
25 ετών (57%) και στις γυναίκες (29%), ενώ στη χώρα μας έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση το τελευταίο έτος.



Κοντογιώργης: Τα «σκουπίδια» μπαίνουν στην πολιτική γιατί αυτούς θέλει το σύστημα.




Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης, έτσι όπως δεν τον έχετε δει ποτέ. Σε μια εξαιρετική συζήτηση  απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει η"ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή" μέσω του μέλους της Βασίλη Ξυδιά. Οι δύο άνδρες συζητούν εξονυχιστικά για την κρίση του πολιτικού συστήματος και διερευνούν τη δυνατότητα...
θεσμικής διεξόδου. 

Από τον Αγ. Δημήτριο ξεκίνησε η διαβούλευση για τη Σύνταξη Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου




Η διατήρηση της βιοποικιλότητας, του τοπίου και των φυσικών αξιών του 
Εθνικού Δρυμού, μακροπρόθεσμα και η αειφόρα ανάπτυξη προς όφελος των
 τοπικών κοινωνιών, αποτελούν τους βασικούς στόχους του Σχεδίου
Στο παραδοσιακό κτίριο 
του Δημοτικού Σχολείου
 της Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου 
του Δήμου Κατερίνης 
πραγματοποιήθηκε με 
επιτυχία ευρεία κοινή 
Σύσκεψη – Διαβούλευση 
στο πλαίσιο υλοποίησης
 της Β' φάσης για το 
έργο-μελέτη: ''Σύνταξη 
Ειδικού Διαχειριστικού 
Σχεδίου Διαχείρισης της 
περιοχής Εθνικού Δρυμού.


Παρουσίαση λευκώματος και απονομή τιμητικών διακρίσεων 40 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου




Το Δ.Σ του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου προγραμμάτισε ειδική
 εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος «40 ΧΡΟΝΙΑ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ»
και απονομής τιμητικών διακρίσεων στους 
δημιουργούς και συντελεστές καθιέρωσης 
του Φεστιβάλ Ολύμπου ενός εκ των κορυφαίων 
πολιτιστικών θεσμών της χώρας.
Το Λεύκωμα θα παρουσιάσουν:


Κώστας Τσιάνος, Σκηνοθέτης- Καλλιτεχνικός
 Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισσας
Γιώργος Σαρηγιάννης, Δημοσιογράφος-Κριτικός 
Θεάτρου
Αντώνης Κάλφας, Φιλόλογος – Επιμελητής 
Λευκώματος

ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ
Το λεύκωμα είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση
 σαράντα χρόνων (1972-2012) δράσης του 
σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού της Πιερίας,
 του Φεστιβάλ Ολύμπου. Περιλαμβάνει εκτενή 
εισαγωγή για τη συμβολή του Φεστιβάλ Ολύμπου
 στην καλλιτεχνική και πνευματική ανάπτυξη της