ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου
-
►
2013
(603)
- ► Δεκεμβρίου (14)
- ► Φεβρουαρίου (72)
- ► Ιανουαρίου (116)
-
▼
2012
(2508)
- ► Δεκεμβρίου (112)
- ► Σεπτεμβρίου (160)
- ► Φεβρουαρίου (301)
- ► Ιανουαρίου (242)
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
H Αθηνά ήταν η θεά που συμβόλιζε τη σοφία. Οι Έλληνες, ο πρώτος λαός που κατέκτησε τη λογική σκέψη και διατύπωσε καθολικούς νόμους για τη λειτουργία του σύμπαντος, έπλασαν μια θεά που προσωποποιούσε την εξυπνάδα και τη φρόνηση. Άλλωστε, ακόμη και ο τρόπος γέννησης της θεάς ήταν τέτοιος που μαρτυρούσε τις ιδιότητές της. Η γαλανομάτα κόρη ξεπήδησε από το κεφάλι του παντοδύναμου και πάνσοφου Δία.
Τον καιρό που ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων ανατρεφόταν στην Κρήτη, χωρίς να το γνωρίζει ο Κρόνος, από τις Νύμφες του βουνού και τις Ωκεανίδες, ερωτεύτηκε τη Μήτιδα. Αυτή ήταν η πιο συνετή από όλες τις αδερφές της. Με τις συμβουλές της βοήθησε αποφασιστικά τον Δία να πάρει την τελική νίκη. Αυτή του έδωσε το μαγικό βοτάνι με το οποίο ο φοβερός παιδοφάγος αναγκάστηκε να βγάλει από το στομάχι του τους θεούς που είχε καταπιεί. Η Μήτιδα ήταν η πρώτη σύζυγος του Δία ή σύμφωνα με άλλους η πρώτη ερωμένη του. Σε κάποιο γλέντι που έγινε στον Όλυμπο για να επισημοποιήσουν τη σχέση τους, ο Ουρανός και η Γη αποκάλυψαν στον εγγονό τους πως θα του χάριζε πρώτα μια κόρη και ύστερα ένα γιο, που θα γινόταν τόσο δυνατός, ώστε θα ονομαζόταν πρώτος των θεών. Ο χρησμός αυτός των προγόνων του τον έβαλε σε σκέψεις. Έτσι, όταν είδε τη γυναίκα του έγκυο, δεν μπορούσε να ηρεμήσει. Γι' αυτό ζήτησε ένα βοτάνι από τη γιαγιά του που όποιος το έτρωγε γινόταν μικρός σαν το δάχτυλο. Η Γαία του έκανε τη χάρη και αυτός έτρεξε στη Μήτιδα και της το έδωσε να το καταπιεί, λέγοντας πως θα έκανε γερά παιδιά. Έτσι κι έγινε μα σε λίγο η Μήτιδα άρχισε να μικραίνει. Τότε ο Δίας άνοιξε το τεράστιο στόμα του και την κατάπιε. Κατέφυγε δηλαδή στο κόλπο του πατέρα του, αλλά ο ίδιος εξαφάνισε και τη σύζυγό του μαζί με το παιδί που είχε στην κοιλιά της. Ο Δίας από τη στιγμή που κατάπιε τη Μήτιδα κατέκτησε ολόκληρη τη σοφία του κόσμου. Ήξερε κάθε στιγμή ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό.
"Κούροι λευκοί. Αρχαϊκοί. Γεμάτοι ρώμη και λεβεντιά.
Αναρτήσεις.. εξ.. αρτήσεις.. σκέψεις, λέξεις, έξεις.. θέλξεις.. των ψυχών μου οι παρορμήσεις!
Από: Υψιπύλη Αρτεμις
Ο Ορφέας ξανά στον Όλυμπο
ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΠΑΡΚΟ Ορφέας ξανά στον Όλυμπο.
2 εκατ. € θα δοθούν για τη δημιουργία του. Θα εκτείνεται σε 67 στρέμματα, με σχήμα λύρας, κιόσκια αφιερωμένα στις Μούσες και υπαίθριο θέατρο.
Το αρχαιολογικό πάρκο του Ορφέα θα εκτείνεται στην περιοχή Κουφός, στο νοτιοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Λειβήθρων, στο δημοτικό διαμέρισμα της Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Οι περιηγητικές διαδρομές θα αποδίδουν σχηματικά τη λύρα -σύμβολο του Ορφέα-, επισημαίνοντας τη σχέση του χώρου με τον μύθο.
Ο Ορφέας επιστρέφει στον Ολυμπο. Ο κύριος εκπρόσωπος του τραγουδιού και της λύρας, φέρεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, να γεννήθηκε σε ένα χωριό με το όνομα Πιμπλεία, στις παρυφές του Ολύμπου και εκεί ακριβώς -στον αρχαιολογικό χώρο των Λείβηθρων- θα δημιουργηθεί ένα από τα τρία αρχαιολογικά πάρκα που σχεδίασε η ΚΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Δίνοντας λεπτομέρειες του έργου, η προϊσταμένη της ΚΖ Ε.Π.Κ.Α., Εφη Πουλάκη-Παντερμαλή, δεν έκρυψε τη χαρά της για την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 (ΕΣΠΑ) με το ποσό των περίπου 2.000.000 ευρώ, ενώ έκανε γνωστό πως, εκτός από το πάρκο του Ορφέα, σχεδιάζονται άλλα δύο θεματικά πάρκα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)