ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Κυριακή 15 Μαΐου 2011




Aπόψεις και κρίσεις του τ. Δημάρχου Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστου για το Φεστιβάλ Ολύμπου

Από την ΕΠΤΑ:






Με την ευκαιρία της συνέλευσης των μελών του ΟΡ.ΦΕ.Ο. θέλω να σας καταθέσω κάποιες απόψεις από την 6χρονη συμμετοχή μου στο Δ.Σ. και κυρίως ένα σύντομο απολογισμό της 8χρονης συνεργασίας του δήμου Δίου με το Φεστιβάλ Ολύμπου.



Όταν το 2003 ανέλαβα τη διοίκηση του δήμου Δίου, από τη θέση του δημάρχου, ένα από τα θέματα που με απασχόλησαν ιδιαίτερα ήταν ο ρόλος του Δίου στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Έως τότε η σχέση τους ήταν περισσότερο εθιμοτυπική, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες κατά καιρούς συνεργασίες.

Θα θυμάστε, πιστεύω όλοι σας, ότι τη χρονική εκείνη περίοδο το Φεστιβάλ Ολύμπου, μετά την 30χρονη περίπου πορεία της ζωής του, μια πορεία ιδιαίτερα σημαντική και δημιουργική για τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, εμφάνιζε συμπτώματα κόπωσης, επιδέχονταν έντονη κριτική από τα τοπικά ΜΜΕ και τελούσε υπό αμφισβήτηση έως απαξίωση από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της Πιερίας. Επιπλέον αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η πολιτεία και οι διάφοροι κρατικοί φορείς έπαψαν πια να το χρηματοδοτούν, ενώ οι χορηγοί ήταν όλο και πιο διστακτικοί.

Στο κρίσιμο αυτό σημείο για την τύχη και τη μελλοντική πορεία του Φεστιβάλ θεωρώ πως η παρουσία και η συμβολή του δήμου Δίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο και έδωσε νέα ώθηση και ζωντάνια στον άλλοτε κραταιό και τώρα κουρασμένο πολιτιστικό θεσμό της Πιερίας.

Η οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από τη μια πλευρά και η ενσωμάτωση όλων σχεδόν των σημαντικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ από την άλλη, δημιούργησαν νέα ενδιαφέροντα και πρόσθεσαν νέες και καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικές από τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του δήμου Δίου, με τη συνεργασία πάντα της διοίκησης του Φεστιβάλ, που συνετέλεσαν στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση του Φεστιβάλ:

 Η καθιέρωση αρχικά της παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ στο Δίον. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσιάζεται τώρα στο φυσικό του χώρο, με ιδιαίτερη οργάνωση και επισημότητα, παρουσία των ΜΜΕ, φορέων και πολιτών.

 Η αναβάθμιση του αρχαίου θεάτρου με την ανάδειξη και του κάτω διαζώματος έδωσε νέες δυνατότητες, όχι μόνο στην αύξηση χωρητικότητας, αλλά κυρίως στη γενικότερη αισθητική και αρχιτεκτονική του θεάτρου. Το συγκεκριμένο έργο εκτελέστηκε από το δήμο Δίου, με την εποπτεία του καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, ξεπερνώντας το ποσό των 300.000 € περίπου.

 Το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, ένας ιδιαίτερος χώρος πολιτισμού κυρίως εικαστικών τεχνών, τέθηκε στη διάθεση του Φεστιβάλ, ενώ όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί εκεί ο δήμος εντάσσονται στο πρόγραμμά του. Εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Γιάννη Τσαρούχη, του Σπύρου Βασιλείου, του Μάριου Βουτσινά, εκθέσεις ψηφιδωτών, αρχαίων κοσμημάτων, θεατρικών φορεσιών, ολυμπιακών αγώνων, κ.ά.

 Ο αύλειος χώρος του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας στην Κονταριώτισσα αποτελεί ένα μοναδικό χώρο εκδηλώσεων, κυρίως βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, που προστίθενται στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Ο δήμος συνέβαλε στη συντήρηση του ναού με την εποπτεία της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και τον καλλωπισμό του αυλείου χώρου. Συναυλίες με το Εθνικό Ωδείο, τον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο, τους Μελωδούς της Παράδοσης, τις Βυζαντινές Χορωδίες, πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία.

 Η συμμετοχή της ορχήστρας νέων του δήμου Δίου στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου, άνοιξε νέους δρόμους για την ανάδειξη και τη συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών σχημάτων στο Φεστιβάλ, όπως στη συνέχεια η Πιερική Μουσική Σκηνή, οι Μελωδοί της Παράδοσης, το Λύκειο Ελληνίδων, ο Πήγασος και πολλοί ντόπιοι ζωγράφοι, μουσικοί, ποιητές και άλλοι καλλιτέχνες.

 Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, μια ιδέα που υποστηρίχθηκε και προωθήθηκε ιδιαίτερα από το δήμο μας, με πρώτη χώρα τη Γαλλία που ως γνωστό ο δήμος Δίου διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς, είχε ως αποτέλεσμα το Φεστιβάλ να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα. Αποκορύφωμα, έργα από το Μουσείο του Λούβρου να μεταφερθούν και να εκτεθούν για πρώτη φορά στο Δίον, στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Η παρουσία μάλιστα υψηλών εκπροσώπων της Γαλλίας, όπως του πρέσβη και του προξένου καθώς και άλλων προσωπικοτήτων προσέδωσαν διεθνές κύρος και αίγλη στο Φεστιβάλ. Ο θεσμός αυτός συνεχίζεται και στο 40ο Φεστιβάλ Ολύμπου με τιμώμενη χώρα την Ισπανία, όπου και σε αυτή την περίπτωση ο δήμος Δίου είναι από τους βασικούς συντελεστές της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

 Κορυφαία στιγμή για το Φεστιβάλ Ολύμπου ήταν η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Φεστιβάλ, προσκεκλημένος από το δήμο Δίου με αφορμή την εκδήλωση τιμής στον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή για τα 40 χρόνια προσφοράς του στις ανασκαφές του Δίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως γνωστό κήρυξε την έναρξη του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Να σημειωθεί ότι έως τότε ο μόνος επίσημος που κήρυξε έναρξη του Φεστιβάλ ήταν ο τοπικός μας βουλευτής και υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

 Πρωτόγνωρη την περίοδο αυτή ήταν επίσης η προβολή του Φεστιβάλ. Ειδικά αφιερώματα σε πανελλαδικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για το Δίον και συγχρόνως το Φεστιβάλ Ολύμπου βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το Φεστιβάλ Ολύμπου ξεπερνά τα όρια της Πιερίας και αποκτά μεγαλύτερη αναγνωρισημότητα.

 Επιστέγασμα όλων αυτών είναι η ένταξη του Φεστιβάλ Ολύμπου σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Για πρώτη φορά στην 40χρονη ζωή του Φεστιβάλ επιτυγχάνεται χρηματοδότηση που αγγίζει τα 850.000 € και είναι από τα ελάχιστα Φεστιβάλ που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Και τούτο έχει επιτευχθεί εξαιτίας της ιδιαίτερης συνεργασίας του δήμου Δίου με την τότε περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή καθώς και της πληρότητας του φακέλου που ετοιμάστηκε από την Πιερική Αναπτυξιακή με την ευθύνη της κ. Μπέττυς Παρτσαλίδου. Η κα Λιονή αναγνωρίζοντας την προσφορά του Δίου και του Φεστιβάλ Ολύμπου στα πολιτιστικά πράγματα της Πιερίας, της Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα, συνέβαλε τα μέγιστα στην έγκριση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης. Πιστεύω πως δικαιούται να είναι από τα τιμώμενα πρόσωπα στο 40ο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το 40ο Φεστιβάλ Ολύμπου, που θα γιορταστεί φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα, βρίσκει όλους εμάς που το υπηρετήσαμε τα τελευταία χρόνια στο Δ.Σ., ιδιαίτερα ικανοποιημένους γι’ αυτά που πετύχαμε. Για μένα, η χρονική αυτή περίοδος είναι η πιο σημαντική και αποτελεί ιδιαίτερο σταθμό στην ενασχόλησή μου με τα κοινά του τόπου μας. Υπηρέτησα δύο μεγάλες μου αγάπες, το δήμο Δίου και το Φεστιβάλ Ολύμπου, αναπτύσσοντας μια δημιουργική σχέση μαζί τους.

Πιστεύω πως όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα μέσα από τις δυνατότητες που με παρείχε κυρίως η θέση του δημάρχου Δίου αλλά συγχρόνως και του μέλους της διοίκησης του Φεστιβάλ, να προσφέρω το καλύτερο δυνατό στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Ξέρω ότι υπήρξαν αρκετοί που αμφισβήτησαν τις προσπάθειές μου. Άλλοι αποφεύγουν για τους δικούς τους λόγους να παραδεχτούν τη σημαντική συνεισφορά και τον καταλυτικό ρόλο του Δίου στην εξέλιξη του Φεστιβάλ Ολύμπου. Τους κατανοώ όλους, χωρίς βέβαια να συμφωνώ μαζί τους.

Αναρωτιέμαι όμως πως θα ήταν σήμερα το Φεστιβάλ εάν δεν συνέβαιναν όλα αυτά από την πλευρά του δήμου Δίου. Αν θα γιορτάζαμε φέτος με την αναμενόμενη λαμπρότητα τα 40χρονα γενέθλιά του, σε μια μάλιστα περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης της χώρας μας..

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω τη σημαντική οικονομική συνεισφορά των φορέων της Αυτοδιοίκησης στο Φεστιβάλ Ολύμπου, όταν η πολιτεία το εγκατέλειπε. Της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως της Τ.Ε.Δ.Κ. Πιερίας στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω στο διοικητικό της συμβούλιο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Φεστιβάλ Ολύμπου,

Το ταξίδι στον όμορφο και συναρπαστικό κόσμο του πολιτισμού δε σταματά βέβαια εδώ. Απλά μετά 40 χρόνια ταξιδιού, έφθασε σε έναν ακόμα σημαντικό σταθμό. Με εμάς ή χωρίς εμάς το ταξίδι αυτό συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο σ’ αυτόν τον τόπο, το τραγούδι των Μουσών θα αντηχεί στις απέραντες πλαγιές του Ολύμπου και των Πιερίων, όσο η μουσική της λύρας του Ορφέα από τα Λείβηθρα και το κάστρο του Πλαταμώνα, θα μαγεύει γυναίκες και άνδρες, που σεργιανούν στις ρεματιές και κολυμπούν στα γάργαρα νερά του Ενιπέα και του Ελικώνα, όσο οι ολύμπιοι θεοί θα επισκέπτονται με ανθρώπου μορφή την ιερή πόλη του Δίου, όσο στην εύφορη πιερική γη θα ανθούν και θα καρπούν τα στάχυα και τα αμπέλια, όσο στον ευλογημένο από τους θεούς και προικισμένο από τη φύση αυτό τόπο, οι άνθρωποι που τον κατοικούν θα υπηρετούν τον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, για έναν κόσμο ομορφότερο, δικαιότερο και πιο ανθρώπινο.

Σ’ αυτές τις αξίες αγαπητοί φίλοι και φίλες, πίστεψαν εκείνοι που πριν 40 χρόνια οραματίστηκαν το Φεστιβάλ Ολύμπου και όσοι βέβαια τους ακολούθησαν. Αυτούς τιμούμε σήμερα και αφιερώνουμε τη φετινή γιορτή.

Προσωπικά τους ευχαριστώ που με δέχτηκαν στην όμορφη συντροφιά τους, σ’ ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού τους. Θέλω να πιστεύω πως η παρουσία μου ήταν καλοδεχούμενη και χρήσιμη.

Κλείνοντας για ακόμα μια φορά θα επισημάνω πως το Φεστιβάλ Ολύμπου εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινό φάρο πολιτισμού, για την Πιερία και τους ανθρώπους της. Ας το αγαπήσουμε και ας το στηρίξουμε όλοι μας. Σήμερα το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

ΟΛΥΜΠΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ -ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 4-0

Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ Δ,ΚΑΤΗΓΌΡΙΑ!

Ο ΖΗΝΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΌΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 2 ΔΟΚΑΡΥΑΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ!

ΓΑΥΡΟΣ =ΤΑΣΟΣ-----        -ΣΩΤΟΣ-ΝΙΟΝΙΟΣ ΔΎΝΑΜΉ!!

ΔΕΝ ΈΛΕΙΨΑΝ ΑΥΤΆ!!

ΚΑΙ ΆΛΛΟΣ ΓΑΎΡΟΣ ΠΙΣΤΌΣ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ

ΜΕΓΆΛΗ ΑΓΩΝΊΑ ΩΣ ΤΟ 2-0

ΤΟ 1-0

Ο ΘΟΔΩΡΉΣ ΕΤΟΙΜΆΖΕΤΑΙ!!

ΧΑΛΑΡΆ ΜΈΤΑ ΤΟ 4-0

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΌ ΣΤΗΝ ΠΑΡΆΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ  ... ΚΑΙ Η ΜΕΛΈΤΗ ΣΤΑ ΣΥΡΤΆΡΙΑ!!

3 Λείβηθρα η πόλη του Ορφέα


ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Λεπτοκαρυά Πιερίας                                                        Λεπτοκαρυά 13/5/2011

Τ.Κ.60063 Π.Π. Γερμανών 16

Δήμος Δίου –Ολύμπου

Κιν.6978641206

                                                                                       ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ –ΟΛΥΜΠΟΥ

                                                                                    ΥΠΟΨΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ






ΘΕΜΑ : ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΤ 3 ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ 22/5/2011 





Ο 'Ολυμπος είναι παγκόσμια γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του, όσο και για την σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία.



ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Είναι επιθυμητό στο πλαίσιο των δυνατοτήτων να προταθούν, και να προβληθούν τα σημαντικότερα ιστορικά πολιτιστικά, και τα στοιχεία απείρου φυσικού κάλλους του χωριού μας



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

9/Γαλαζιεσ σημαιεσ ο δημοσ μασ!!







1 Ο λιθόστρωτος μακεδονικός δρόμος στα χίλια εκατό μέτρα ύψος!!





•• και η Μονή Κανάλων



2 μαγνητικό πεδίο είναι στην ίδια περιοχή!!



3 Λείβηθρα η πόλη του Ορφέα ”” όπου συνεργάστηκαν πολλά πανεπιστήμια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ““ΛΕΙΒΗΘΡΙΑ““ στην μνήμη του Ορφέα και επώνυμοι πανεπιστημιακοί ίσως είχαν να μας πουν πράγματα υπήρξε κάλυψη μεταξύ άλλων και από την ερτ 3 !!











4… Η Παλιά Λεπτοκαρυά όπου μεγάλες προσπάθειες γίνονται να κηρυχτεί παλιός οικισμός !!




5 Ίσως, ακόμη και το εργοστάσιο εμφιάλωσης ποσίμου νερού Όλυμπος που δραστηριοποιείται τρία χρόνια τώρα στο χωριό μας



6 Οι ελαιώνες






7..Το ελαιοτριβείο






8 Ο Τουρισμός






9. Στο λιμάνι του Πλαταμώνα παρουσιάσαμε χωρίς μικρόφωνα ”ζωντανή μουσική” ρεμπέτικα κλπ στην ερτ3! και έχουμε πολλά τέτοια σχήματα !!



10 …Όπως τους ευρωπαίους πολίτες , αυτοί επέλεξαν και επένδυσαν στο χωριό μας !! ( επίσης τους ετεροδημότες !;;)






σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!



Με τιμή



Γιάντσιος Κωνσταντίνος

τέως αντιδήμαρχος

πρόεδρος συλλόγου παλιάς Λεπτοκαρυάς

αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού πολιτιστικού συλλόγου Όλυμπος









Συνημμένα φωτογραφικό υλικό σε όσα αναφέρθηκαν
όπως και Γαλλικό χάρτη του μποκας 1788 και επακριβώς το σημείο των Λειβηθρων (Κανάλια)

Όλυμπος Λεπτοκαρυάς


Σήμερα στης 17 00 η ωρα όλοι στο δημοτικό στάδιο Λεπτοκαρυά .Ο Όλυμπος Λεπτοκαρυάς μόνο με Νίκη μένει στην δ, κατηγορια πιστευω ότι θα νικήσει!!

Νέα Δίου - Ολύμπου - Ελλάδας: Ν. Τσαρούχας: Στηρίζω Άρη και Όλυμπο Λεπτοκαρυάς

Νέα Δίου - Ολύμπου - Ελλάδας: Ν. Τσαρούχας: Στηρίζω Άρη και Όλυμπο Λεπτοκαρυάς: "Ν. Τσαρούχας: Στηρίζω Όλυμπο Λεπτοκαρυάς και Άρη γιατί κατάγομαι απ’ την Λεπτοκαρυά. Στη φωτογραφία με τον Υφυπουργό κ. Σπύρο Βούγια, που ..."

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ!! ΣΑΙΖΟΝ 2011


ΆΡΧΙΣΕ Η ΣΑΙΖΌΝ 2011    ΔΕΝ ΝΟΜΊΖΕΤΕ ΌΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΜΕΡΙΚΟΊ ΝΑ ΞΥΠΝΉΣΟΥΝ!!

ΠΑΡΑΜΕΡΊΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΌΡΤΑ...!!

ΛΉΨΗ ΑΠΌ ΘΈΣΗ   ΠΛΆΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΆ!!

ΉΤΑΝΕ ΜΙΑ ΦΌΡΑ..!!!


ΌΛΥΜΠΟΣ ΜΑ ΝΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΎ!!

ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ!!   ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!

ΟΙ φιλοτιμοι εθελοντες χωρταριων δεν προλαβαν ...η ζαιζον εχει αρχιση!!

ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ     -     ΛΑΜΠΟΝΙΚΟΣ!!!!! Σχολίασαν ότι εσφαλμένα η νυν διοίκηση παρουσιάζει φτωχό..... τον πλούσιο μας δήμο Δίου-Ολύμπου ...αρραγε...μιλησαν  και για κλειστο κλαμπ Λιτοχωρου!!?

ΟΙ φιλοτιμοι εθελοντες χωρταριων δεν προλαβαν ...η ζαιζον εχει αρχιση!!