ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σήμερα 25 Μαϊου η "Δίκη του Σωκράτη" - Πρωτοφανής η ανταπόκριση του κοινού





   






   Τεράστια είναι η ανταπόκριση του κοινού στην «Δίκη του Σωκράτη» που θα επαναληφθεί 2.500 χρόνια μετά, στις 25 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και οι παρευρισκόμενοι στη δίκη θα παρακολουθήσουν διακεκριμένους δικαστές και νομικούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους όσον αφορά την αθωότητα ή την ενοχή του μεγάλου φιλοσόφου.
Για την τύχη του Σωκράτη θα αποφασίσει όμως το κοινό, που θα κρίνει τα επιχειρήματα κάθε πλευράς. Η νέα δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση ενώ η παρακολούθησή της θα γίνεται και μέσω διαδίκτυου (με live streaminghttp://www.sgt.gr/gr/programme/event/688)

ΑΡΤΕΜΙΣ - ΘΕΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ




Άρτεμις είναι μια από τις παλαιότερες, πιο περίπλοκες αλλά και πιο ενδιαφέρουσες μορφές του ελληνικού πανθέου. Κόρη του Δία και της Λητούς, δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα, βασίλισσα των βουνών και των δασών, θεά του κυνηγιού, προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων. Αντίστοιχη της Άρτεμης στη ρωμαϊκή μυθολογία είναι η Ντιάνα, ενώ στην ετρουσκική μυθολογία η θεότητα Αρτούμες.
Η γέννηση της ιδιόρρυθμης θεάς τοποθετείται στο νησί Ορτυγία. Σ' αυτό το άγονο πετρονήσι και μετά από φοβερές ταλαιπωρίες και περιπλανήσεις είχε καταφύγει η έγκυος Λητώ προκειμένου να κρυφτεί και να προφυλαχτεί από την καταδιωκτική μανία της νόμιμης συζύγου του Δία, της Ήρας. Εκεί και με τη βοήθεια όλων των γυναικείων θεοτήτων (εκτός της Ήρας) ήρθε στο φως η Άρτεμις και λίγο αργότερα ο αδερφός της ο Απόλλωνας.

π.Τύχωνας Σεβκούνωφ: Ο εξ απορρήτων του Β.Πούτιν ξαφνικά στην Ελλάδα




Ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της σύγχρονης Ρωσίας ο αρχιμανδρίτης Τύχωνας Σεβκούνωφ, πνευματικός του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και σύμβουλός του επί εκκλησιαστικών θεμάτων, έρχεται στην Ελλάδα με αφορμή, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Σχεδόν άγιοι» (Εκδόσεις Εν πλω) στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου το Σάββατο 26 Μαίου.


Ορισμός Συντονιστικής Επιτροπής Πιερίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων



  

                         ΑΠΟΦΑΣΗ

Με απόφαση του Γραμματέα Οργανωτικού κου Λύτρα Χρήστου, ως
εκπρόσωπος της συντονιστικής επτροπής του κόμματος στο Νομό Πιερίας ορίζεται ο Χατζηελευθεριάδης Θεόφιλος του Χαραλάμπους.
Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από τους :


  • Φιλοκώστας Κωνσταντίνος
  • Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης
  • Σιδηρόπουλος Ηρακλής
  • Κιάφας Σπυρίδων
  • Τερζόπουλος Σωφρώνιος
  • Χονδρόπουλος Αστέριος
  • Προδρόμου Κωνσταντίνος
  • Βοσνακίδου Βασιλική

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ




EVEPIERIAS-CHATZICHRISTODOULOU2_F29357.jpg

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συγγραφέα του βιβλίου «Όλυμπος: Κείμενα και Εικόνες Δύο Αιώνων», κ. Σάκη Κουρουζίδη , για την άμεση ανταπόκρισή του να χορηγήσει εντελώς δωρεάν και ανιδιοτελώς αντίτυπα του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα ώστε το Επιμελητήριο Πιερίας να τα προσφέρει στους Πρεσβευτές ξένων χωρών που υποδέχεται αυτές τις ημέρες. Του αξίζουν για ακόμη μία φορά συγχαρητήρια για τη συγγραφή ενός τέτοιου πολύτιμου συγγράμματος για τον Όλυμπο, που τιμά όχι μόνο την Πιερία αλλά και όλη την Ελλάδα. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στους οποίους μπορούμε να στηριζόμαστε γιατί αγαπούν τον τόπο μας και ανιδιοτελώς παρέχουν τη βοήθειά τους χωρίς να αποζητούν κανένα οικονομικό όφελος.

Eλευσίνια Μυστήρια - Προσπάθεια εξοικείωσης της Ζωής με το Θάνατο

ImageΠαρόλο που οι περισσότεροι από τους αρχαίους λαούς φαντάζονταν τους θεούς να κατοικούν στον ουρανό, η θεότητα της γης είναι πολύ παλαιότερη και τα Ελευσίνια Μυστήρια περιστρέφονταν γύρω από αυτή. Στην αρχή την αποκαλούσαν Γαία αλλά με το πέρασμα των αιώνων, απέκτησε το όνομα Δήμητρα, το οποίο κατά μια πιθανότατα σημαίνει «Γη μήτηρ», ενώ κατά μια άλλη «μητέρα του σταχυού». 
                                                                                                                                               Η λατρεία της Δήμητρας ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τους αγρότες, με τον κύκλο των εργασιών από τη σπορά ως τη συγκομιδή. Ξεκινώντας από τις εύφορες πεδιάδες της νότιας Θεσσαλίας, εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και είχε ευρύτατη διάδοση σε όλο τον ελληνισμό από την Μικρά Ασία μέχρι την Ιταλία. 

Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα..!

 ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ : Γαλάζιες Σημαίες,


 Στατιστικά στοιχεία. Κατηγορία Bραβευμένες ακτές και μαρίνες  ...
2012 η Χαλκιδική έχει  35, και η Πιερία 10... !!!  


  Το 2011 η Χαλκιδική  είχε 30... και η Πιερία 10...Η Πιερία παλιότερα είχε 17...14...13...

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πιερία μέχρι και το 2010 ο πρώην δήμοςανατολικού Ολύμπου 


διατηρούσε 9 Γαλάζιες Σημαίες...! Ευχόμαστε  να ανεβάσει    πάλι τα ποσοστά του...!




Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές

 σύμβολο ποιότητας,

 θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα 


εθελοντικά. 




Στις 25 Μαΐου 2012, ώρα 18:30, Η Αθήνα δικάζει πάλι τον Σωκράτη





Tο 399 π.Χ., ο Σωκράτης αντιμετωπίζει στην Αθήνα τις κατηγορίες ότι δεν σέβεται τους θεούς της πόλης, ότι εισάγει καινά δαιμόνια και ότι διαφθείρει τους νέους της πόλης. Δικάζεται από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελείται από 500 Αθηναίους πολίτες. (σ.σ. διαβάστε στο Ελληνικό Αρχείο την "Απολογία του Σωκράτη")

Στις 25 Μαΐου 2012, ώρα 18:30, περίπου 2.500 χρόνια αργότερα διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές και νομικοί από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. συγκεντρώνονται στην Κεντρική Σκηνή της Σχολής Γραμμάτων Τεχνών, για να επαναλάβουν την ιστορική δίκη του Σωκράτη. Βασισμένη σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες αλλά συγχρόνως προσαρμοσμένη στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων, η εκδήλωση θα διερευνήσει τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη και κυρίως θα δώσει το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων. Οι δικαστές αλλά και το κοινό θα κληθούν να απαντήσουν αν ο Σωκράτης ήταν τελικά αθώος ή ένοχος. 

ΔΕΞΙΟΣ ΓΑΜΟΣ ΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ..!


ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ : Οι Ρώσοι κάνουν την έκπληξη και επιλέγουν Ελλάδα.


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ : Οι φετινές κρατήσεις Γερμανών και 
στις ακτές Ολύμπου  αναμένεται να εμφανίσουν πτώση.


ΑΚΤΕΣ ΟΛΥΜΠΟΥ !!!!

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι στρέφονται προς ανατολάς κατά τη θερινή τους ραστώνη,
 οι Ρώσοι κάνουν την έκπληξη και επιλέγουν Ελλάδα. 



ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ -ΑΘ.ΜΑΤΟΣ
( Δέστε σε πια κατάσταση είναι 
ακόμη τα ΝΤΟΥΖ 

στην Ορφική πλαζ !!!! Άραγε υπάρχουν,ακομη αρμόδιοι    στηνενότητα τουανατολικού
Ολύμπου ...;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; )


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις, αναμένονται

στην Ελλάδα περίπου 1 εκατομ. Ρώσοι τουρίστες,

διπλάσιος αριθμός σε σχέση με πέρυσι...!


Ωστόσο αν δεν ξανά πατήσουν το πόδι τους εδώ ...;;;
Πως προσμετράται   αυτό...;;;