ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΠΟΤΕ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Ειδικά στην πολιτική.


Συμβουλές

Tου Δημήτρη Μητρόπουλου
ΠΟΤΕ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Ειδικά στην πολιτική. Τον Φεβρουάριο του 2010, όταν εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο Κώστας Τασούλας δεν φανταζόταν ποτέ ότι, δύο χρόνια αργότερα, θα είχε στο γραφείο του τριψήφιο τηλέφωνο. Είναι, ως γνωστόν, η συσκευή με την οποία επικοινωνούν απευθείας οι κυβερνητικοί. 
Ο Τασούλας δεν είναι στην κυβέρνηση. Η ΝΔ στηρίζει όμως τον Λουκά Παπαδήμο και ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους. Ασφαλώς η συντηρητική παράταξη δεν είναι ολόκληρη, αλλά με τη δύναμή της μειωμένη κατά είκοσι έναν βουλευτές. Πολιτικός με στεγνό χιούμορ, ο Τασούλας ρωτήθηκε από τον Λουκά Παπαδήμο το βράδυ ψήφισης της δανειακής σύμβασης «πόσους βουλευτές χάσατε;». Εδωσε την απάντηση: «Κερδίσαμε εβδομήντα, Πρόεδρε…».
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε τρόπος να συγκρατηθούν τα πάθη και τα λάθη των βουλευτών της ΝΔ που ψήφισαν «όχι» εκείνο το βράδυ. Πιο ενδιαφέρων από την κομματική πειθαρχία είναι ο πολιτικός παραλογισμός. Οσοι ψήφισαν «όχι», το έκαναν ενώ είχαν σίγουρη την έδρα τους στις εκλογές που έρχονται. Πίστευαν ότι δεν θα διαγραφούν; Οι περισσότεροι θα ήθελαν, πάντως, τώρα να γυρίσουν. Επιθυμία που δημιουργεί μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση στη ΝΔ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ που έμαθε πολιτική πλάι στον Ευάγγελο Αβέρωφ, επιτυχημένος δήμαρχος Κηφισιάς και βουλευτής Ιωαννίνων με πολλαπλές θητείες, ο Τασούλας δεν έχει αυταπάτες. Κυρίως ως προς τη σχέση της κοινωνίας με την πολιτική. Καλή είναι, πάντως, η σχέση του Τασούλα με τον Αντώνη Σαμαρά πέρα και πάνω από την κοινή αναφορά στον Αβέρωφ. Ο Τασούλας είναι επίσης από τα πρόσωπα που στήριξαν την απόφαση του Σαμαρά να βάλει πλάτη στο PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
ΑΠΟ εδώ και πέρα όλα παίζονται. Στις πενήντα ή πενήντα πέντε μέρες που μένουν ώς τις εκλογές, το στοίχημα της Συγγρού είναι να ανατοποθετηθεί πολιτικά ως δύναμη σταθερότητας. Δηλαδή να ενσαρκώσει την απάντηση στο δίλημμα που λέει ότι αν δεν πριμοδοτηθεί διά της ψήφου το εναπομείναν κόμμα εξουσίας, δηλαδή η ΝΔ, τότε η χώρα θα κυλήσει στο χάος. Ηπιος στον πολιτικό του λόγο ο Τασούλας μπορεί να είναι - είναι όμως και παραδοσιακός δεξιός. Με την έννοια ότι αντιλαμβάνεται την άνοδο της Αριστεράς ως απειλή για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Πολλά θα κριθούν, πάντως, από τον ίδιο τον Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ώς τώρα φειδωλός σε εμφανίσεις - ακόμη και στη Βουλή - επιλέγοντας έναν πολιτικό μινιμαλισμό. Γιατί; Για να ξεδιπλωθεί στις εκλογές.
ΟΤΑΝ ο Τασούλας εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, δέχθηκε την επίσκεψη του Δημήτρη Σιούφα. Ο Καρδιτσιώτης είχε κάνει κι αυτός «επιλοχίας» την περίοδο 2000-2004. «Φοβάμαι πως δεν θα χρειαστώ συμβουλές», είχε πει ο Τασούλας. «Μπορώ και μόνος μου να κάνω λάθη». Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η προϊστορία είναι υπέρ του. Οποιος είχε την καρέκλα αυτή στη ΝΔ πάντα είχε καλή εξέλιξη ασχέτως γεγονότων. Παράδειγμα ο Σταύρος Δήμας, γραμματέας της ΚΟ το 1998, όταν έγιναν οι διαγραφές του Σουφλιά, του Μάνου και των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: