ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κατερίνη. Διαμαρτυρία για την κατάργηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας. (ρεπορτάζ, βίντεο – φωτογραφίες)


  
20-03-2012 Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας με τη συμμετοχή πλήθους κατοίκων της Κατερίνης και όλου του νομού μετά την πρόσφατη απόφαση για κατάργηση της συγκεκριμένης Εφορείας.
Το ραντεβού δόθηκε στην οδό Παρμενίωνος όπου στεγάζεται η υπηρεσία και το πλήθος των 200 και πλέον ατόμων με πανό διαμαρτυρίας και ρυθμικά συνθήματα κατευθύνθηκαν από τον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου στην πλατεία Ελευθερίας όπου με μεγάφωνα διατύπωσαν τις ενστάσεις τους.
Κατά κοινή ομολογία το νέο οργανόγραμμα του υπ. Πολιτισμού φέρνει τα πάνω-κάτω τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και του σύγχρονου πολιτισμού.
Η πρώτη εικόνα είναι ότι το κράτος προσπαθεί να περιορισθεί, η δεύτερη ότι διαμορφώνεται μία νέα τεχνοκρατική αντίληψη, εμφανής είναι η αλλαγή στη φιλοσοφία προσέγγισης και ανάπτυξης του πολιτισμού με διευθύνσεις που θα ασχολούνται με τον κεντρικό σχεδιασμό και τον έλεγχο, ενώ γίνεται και προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων που ανέκυψαν τελευταία, όπως της φύλαξης, μέσω της συγχώνευσης των υπηρεσιών. Σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο η μείωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων αγγίζει το 40% (από 60 γίνονται 40 οι Εφορείες).
Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι της Πιερίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων του νομού είναι η μόνη που καταργείται ουσιαστικά και οι υπηρεσίες της συγχωνεύονται σε μια κοινή Εφορεία με τους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Υπερτονίστηκε δε το γεγονός ότι ειδικά με το νομό Κιλκίς δεν υπάρχουν καν κοινά γεωγραφικά σύνορα, ενώ δεν υπάρχει και ιστορική σύνδεση ανάμεσα στους νομούς.
Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται μεγάλο πλήγμα για το νομό που βρίθει ιστορικών σημείων και χώρων και έχει καταδικαστεί από τους βουλευτές, την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο του νομού με σχετικές ανακοινώσεις.
Έντονη δυσφορία και φόβοι εκφράστηκαν καθώς στη σκέψη της πλειοψηφίας βρίσκεται η τύχη του Ολύμπου μετά από αυτήν την αλλαγή στις υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία το θέμα του Εθνικού Δρυμού παραμένει ανοικτό και πολλά συζητώνται για συμφέροντα που θέλουν κα εκμεταλλευτούν το μυθικό βουνό.
Το παρών στην σημερινή διαμαρτυρία έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Β. Πολύζος, οι πρώην δήμαρχοι Δίου και Ανατολικού Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος και Α. Χονδρόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Αν. Ολύμπου Κ. Γιάντσιος, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Κατερίνης, Χ. Καραφουλίδης και Α. Μάντζιος. Ηχηρή ήταν η απουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου αλλά και η απουσία της Περιφέρειας.
Ρεπορτάζ : Έφη Κεραμιδιώτη
Βίντεο – Φωτογραφίες: Βαγγέλης Τζιρίτας





                                          Κων/ νος Γιάντσιος :ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΧΑΒΑΛΕ,στην τεράστια προθυμία μας να αναδείξουμε την κάθε μετριότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής ζωής, σε βάρος όλων των αρίστων της κοινωνίας…!

Συνέντευξη στην Έφη Κεραμιδιώτη ο πρώην  
Αντιδήμαρχος δήμου  Ανατολικού Ολύμπου Κων/νος Γιάντσιος 
Συνέντευξη  στην Έφη Κεραμιδιώτη ο
 πρώην  Δήμαρχος δήμου Δίου και 
νυν Περιφεριακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας Γρηγόρης Παπαχρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: