ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Εξ αυτού και ο Ορφέας στο λογότυπο της πνευματικής κίνησης Λεπτοκαρυάς…Την επιμέλεια της νέας Έκθεσης έχει ο Σάκης ο ΣΤΑΡ...! !

Ήταν θέλημα  της Μούσας Καλλιόπης … μάς δήλωσε ο Σάκης ο Σταρ ο οποίος έχει την επιμέλεια της Έκθεσης….! 




ΔΕΝ Όταν αναλαμβάνουν δράση οι πολίτες, τότες , είναι ικανή η πολιτεία να χτίσει  κοινωνία …! μια κοινωνία αντάξια,  τής, ιστορίας  της, της λαογραφίας, της γλώσσας, της παιδείας…!
Γενικότερα: δηλαδή μπορεί να κρατήσει την ψυχή της ζωντανή, αυτή είναι η ψυχή των Ελλήνων, ο αρχαίος μας λαμπρός πολιτισμός …που έχει επηρεάσει τον πλανήτη, και διδάσκεται σε όλα τα σχολεία του κόσμου...! 


Με αφορμή ότι αυτά είναι αθέλητα μέσα μας κριμένοι θησαυροί ...! και ότι η επιθυμία μεταξύ άλλων της κοινωνίας¨ μας ήταν  ένα λαογραφικό μουσείο για τα πολλά παραδοσιακά αντικείμενα...
 .Ωστόσο δημιουργήθηκε καταρχάς μια έκθεση για τα τόσα πολλά αντικείμενα, με απώτερο σκοπό να βγούνε από την ναφθαλίνη, τα υπόλοιπα σε μια μεγάλη  έκθεση ...!







Αδελφός του ήταν ο τραγουδιστής Λίνος, που δίδαξε τον Ηρακλή τραγούδι και μουσική…κλπ !


 Η πνευματική κίνηση Λεπτοκαρυάς εκπροσώπησε και συνεχίζει να εκπροσωπεί τα μεγάλα του τόπου και κατάλαβε καταρχάς από την ίδρυση της κιόλας ότι πρέπει να διαχειρίζεται τον Ορφέα…! 


Εξ αυτού και ο Ορφέας στο λογότυπο της πνευματικής κίνησης Λεπτοκαρυάς…!





Τη Λεπτοκαρυά σε συγκράματα, δεν αναφέρεται στην αρχαιότητα, παρά μόνο η περιοχή μας ως Λείβηθρα , Εξ αυτού και η  μονή Κανάλων που βρίσκεται στην πανέμορφη κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών …!


Το Λείβηθρον δεν είχε την ίδια τύχη με το γειτονικό, Δίον…!
 Ήταν το 1912 η πρόταση της ειδικής επιτροπής : ένα Μακεδονικό χωριό  η Λεπτοκαρυδιά, να βαφτιστεί Λείβηθρον …!
 Οι πολλές αντιδράσεις συνήθως, από τούς διανοητικούς νεοέλληνες…! Είχε ως  αποτέλεσμα... και, αναγκάστηκε η ειδική επιτροπή να δικαιολογείται, μα...! εκεί είναι η πατρίδα του Ορφέα και των Λειβηθρίδων Μουσών…!

Ο ισχυρισμός της ειδικής επιτροπής  δεν στάθηκε καθόλου αρκετός, διότι, ο Ορφέας και οι θεοί του Ολύμπου περιέχουν μυθολογία…!και για τους νεοέλληνες, προφανώς αυτά σημαίνουν αλλά πράγματα…!

Ποιο πρόσφατο στοιχείο είναι ο χάρτης του Γάλλου BOCACE 1788 γίνεται αναφορά στον ΟΛΥΜΠΟ  στα Λείβηθρα και στον ποταμό Σύς [Ζηλιάνα
Δίον ,  Βαφήρα, Ενηπέα, και Η
ράκλεια...!
Κων/νος Γιάντσιος εκ των Λειβήθρων  
Ορμώμενος

Δεν υπάρχουν σχόλια: