ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Την κοπή της Βασιλόπιτας γιόρτασε χθες η Πνευματική κίνηση Λεπτοκαρυάς σε παραμυθένιο Ορφικό περιβάλλον!

Ένα Ορφικό περιβάλλον το οποίο ξέρουν να το δημιουργούν κατά παράδοση,  με ιδιαίτερη ευαισθησία οι αρμόδιοι , και τα μέλη του συλλόγου της Πνευματικής κίνησης Λεπτοκαρυάς, αξίζουν πολλά για τις συνεχείς, και τόσο σημαντικές κοινωνικές τους  εκδηλώσεις.... Εύγε!!! Αξιοσημείωτο  το  λατρευτό τους λάβαρο  με  έμβλημα, τον Ορφέα…!
Η ποιο ωραία εικόνα ...! Αυτοι που θα πάρουν την σκυτάλη του χορού...!

 Οι Αργοναύτες σώθηκαν δύο φορές από τους κινδύνους στη θάλασσα χάρη στον Ορφέα, που ήταν μυημένος στα μυστήρια της Σαμοθράκης, και τούς Διόσκουρους, που συμμετείχαν στην εκστρατεία.
Ματίνα Κοτίνη η τ. πρόεδρος του συλλόγου και η χοροδιδασκαλεία της Πνευματικής κίνησης Λεπτοκαρυάς με τις κυρίες του  Συμβουλίου...!
Ωστόσο, ό,τι κυρίως συνδέεται με τον μακεδονικό και θρακικό χώρο είναι ο θάνατος και η ταφή του.
 Ως τόπος γέννησης του Ορφέα, γιου του Θράκα βασιλιά Οίαγρου και της Μούσας Καλλιόπης, αναφέρεται η Πιερία.
Η κοπή της  Βασιλόπιτας ...!!!!!!!!!1]
Ο Ορφέας πήρε ως δώρο από τον Απόλλωνα τη λύρα και μυήθηκε από τις Μούσες στην τέχνη του τραγουδιού και της ποίησης. Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε τα θηρία, έκανε τα δέντρα και τις πέτρες να χορεύουν.
Από μικρός ενδιαφερόταν για τους θεούς, τους μύθους, τις ιεροτελεστίες και σε νεαρή ηλικία πραγματοποιεί ταξίδι στην Αίγυπτο, από το οποίο θα επιστρέψει σοφότατος.
Το τιμ με τον πρόεδρο Σαλιώρα Δημήτρη...!!!
Τα Αργοναυτικά Ορφικά αναφέρουν ως τόπο γέννησης του Ορφέα τα Λείβηθρα της Θράκης, τοπωνύμιο που αρχικά μπορεί να θεωρηθεί ως γεωγραφική σύγχυση, αφού τα Λείβηθρα βρίσκονται στον Όλυμπο στην Λεπτοκαρυά, στην Πιερία.
Η σύγχυση για τον τόπο θα πρέπει να αποδοθεί στη διαφορετική τοποθέτηση των ορίων της Θράκης από εποχή σε εποχή.
Ο πυρήνας του συλλόγου η Νίκη με τη Χρύσα...και η Κυρία Κατέλα!
Ο Οβίδιος, για παράδειγμα, μετέφερε το σκηνικό του μύθου προς τα όρη της Ροδόπης και το Δέλτα του Έβρου, δηλαδή στη Θράκη της εποχής του τότες υπήρχαν αλλά γεωγραφικά όρια .

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κύριος Ζτανης Γεώργιος με την παρέα του...!
Ο Σταρ Σάκης... πάλι κάτι τι πειράζει...; 
2]. Οι ποταμοί Ελικώνας , βαφύρας, Σύς[Ζηλιάνα]  ,συνδέονται με την παράδοση για τον θάνατο του Ορφέα από τις Μαινάδες και τις προσπάθειες των γυναικών να καθαριστούν από το αίμα του ποιητή και μουσικού, τον τάφο του και την καταστροφή των Λειβήθρων, τη μεταφορά, τέλος, των λειψάνων του στο Δίον.

Ο τζιμης τα πήγε πολύ καλά ...για σκέψου να κερδίσει σήμερα και ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό... καλή τύχη...;! 
Οι παραδόσεις για τον θάνατο του ίδιου του Ορφέα επιδέχονται πολλαπλές αναγνώσεις, θρησκευτικές, τελετουργικές, πολιτικές.  
Η βάσω ανήκει στο  τιμ...! εδώ με τον πρόεδρο Σαλιωρα Δημήτρη...!
Η  βάσω είναι η κολόνα του συλλόγου...! εδώ με τη Ματίνα...!
  Ο μυθογράφος του 1ου αι. μ.Χ. Κόνων, περισσότερο συμπιλητής διηγήσεων, αναφέρεται στις αιτίες του φόνου του Ορφέα, γιατί δηλαδή οι γυναίκες της Πιερίας έφτασαν στο σημείο να διαμελίσουν τον Ορφέα, και προτείνει μια αιτιολογική ερμηνεία αποδίδοντας την οργή των γυναικών στον αποκλεισμό τους από τελετές στις οποίες έπαιρναν μέρος ένοπλοι άνδρες…!



Ωστόσο  ακόμη και σήμερα οι Γυναίκες της Πιερίας, και όχι μόνο , βιώνουνε τον αποκλεισμό τούς, από από παρόμοιες τελετές…! 

Χορός μέχρι το πρωί...!
Ο τ. αντιδήμαρχος αν. Ολύμπου Γιάντσιος Κων/νος και η τ. πρόεδρος του συλλόγου Ματίνα Κοτίνη , πάντα θετική, και ξεκάθαρη, η προσφορά τους, στα κοινά του τόπου ...!
 Μια άλλη αιτία του διαμελισμού του Ορφέα διασώζεται σε αισχυλικό απόσπασμα από το δράμα του Αισχύλου Βασσάραι ή Βασσαρίδες, ένα από τα τέσσερα έργα της Λυκούργειας (470-460 π.Χ), όπου οι γυναικείοι χοροί ταυτίζονται με τις Μαινάδες που σπαράζουν τον Ορφέα…!
Ο Σταρ Σάκης η ψυχή του συλλόγου... με τον Κωστή... και τον Γιωργή...!
ΕΔΩ ΟΙ ΓΙΩΡΓΑΔΕΣ
Γλέντι ως να λιώσουν τα χιόνια...!
Ο Σάκης και ο Γιώργος μεγάλη η στήριξη τους στο σύλλογο...!
 Γιάντσιος : Ο Γιώργος μας είπε ότι λέγετε Κουφός...!


Λίγο πριν λιώσουν τα χιόνια...!


Βάσω : ποιος είπε ότι φέτος δεν ήρθε ο Αη Βασίλης...;  Φέτος ήρθε στον Γιώργο...!  Είχε φαίνεται μεγάλη την καμινάδα...;;;
ΤΑ ΔΥΟ ΞΑΔΈΡΦΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΑΙ  Ο ΚΩΣΤΑΣ  ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΎΠΗ ΑΠΌΨΕ ΑΠ ΤΗΝ ΠΑΡΈΑ ΕΙΠΑΝ... ...ΣΙΓΟΥΡΑ...ΑΥΤΟΙ ΞΈΡΟΥΝ...!ΚΑΙ Ο  ΕΝΑΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΆ...!

 ΛΙΩΜΈΝΟΙ ΟΙ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΟΙ...!

Η αρχαία ψυχή ζει μέσα μας αθέλητα κρυμμένη. Κωστής Παλαμάς ΕΚ ΤΩΝ ΛΕΙΒΗΘΡΩΝ ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: