ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Αφιερωμένο σε όσους αγάπησαν και εισέπραξαν, την ψυχολογική ταπείνωση, και την σωματική βία.  Αλλά συνεχίζουν στη ζωή υπερήφανα, να ερωτεύονται…!!!!!! 

Βία στη σχέση; Αντιδράστε
  Ασκεί συνεχώς κριτική για σας και τις ικανότητές σας ; Γίνεται υπερπροστατευτικός η εξαιρετικά ζηλιάρης; Έχει αιφνίδιες εκρήξεις θυμού ; Σας χτυπά  και σας βρίζει ; Σας ταπεινώνει και σας ντροπιάζει μπροστά σε άλλους; Σας εμποδίζει να πηγαίνετε όπου θέλετε, όταν θέλετε; Σας απαγορεύει να δείτε την οικογένεια σας ή τους φίλους σας; Νιώθετε να σας ελέγχει με κάποιο τρόπο;
Οι περισσότερες βίαιες σχέσεις αρχίζουν φυσιολογικά, με έρωτα, ρομαντισμό και ενθουσιασμό. Όταν αργότερα ξεσπάσει η βία , οι γυναίκες δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι κάτι τόσο υπέροχο σαν αυτό που έζησαν αρχικά μεταλλάχθηκε σε κάτι τόσο αποτρόπαιο. Έτσι επιθυμώντας να γίνουν όλα όπως ήταν πριν, είναι έτοιμες να μπουν στην προσπάθεια να υπομείνουν, να συγχωρήσουν και να διορθώσουν μόνες τους τα κακώς κείμενα. Στο πέρασμα του χρόνου όμως η επαναλαμβανόμενη βία στη σχέση τραυματίζει ψυχολογικά την γυναίκα και την μετατρέπει σε θύμα. Οι γυναίκες που έχουν δεχθεί συνεχή βία στη ζωή τους χάνουν σταδιακά την ταυτότητα τους δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος , νιώθουν αβοήθητες και χωρίς πρωτοβουλία.
Στο Νοσοκομείο Four Wings στην Νέα Υόρκη ο δρ Κλάγκσμπουρν θεωρεί ότι οι κακοποιημένες γυναίκες ζουν όπως οι αιχμάλωτοι πολέμου, οι όμηροι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έχοντας την ψυχολογία να φερθούν καλά και να συμφιλιωθούν με τους δεσμώτες τους για να επιβιώσουν.



Όσον αφορά  τους  βίαιους  άντρες  δρουν βασιζόμενοι στα πιστεύω που έμαθαν από τους γονείς και την κοινωνία ή είναι αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου αφού κακοποιήθηκαν όταν ήταν παιδιά ή είχαν ένα μοντέλο βίαιου πατέρα όπου η ψυχολογική ταπείνωση και η σωματική βία που ασκούσε στην μητέρα ήταν μια από τις μορφές επικοινωνίας τους. Δύναμη και έλεγχος, και υποταγή όλα αυτά φανερώνουν τους κόκκους μιας άλλη ψυχολογικής θέσης της αναγνώρισης και παραδοχής  του ανώτερου. Οι άντρες που αισθάνονται ανώτεροι από τις γυναίκες  μπορεί να χρησιμοποιήσουν εκφοβισμούς , απειλές, οικονομικό έλεγχο, ή συναισθηματική βία. όταν αυτές οι μέθοδοι ελέγχου αποτύχουν και αμφισβητηθεί η εξουσία του άντρα τότε αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν σωματική βία
Πολλές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βίαιοι άντρες δεν καταλαβαίνουν τελικά ότι αυτό που λένε ή κάνουν είναι δυσάρεστο – γιατί είναι κάτι που κάνουν σε όλη τους την ζωή !

Η ψυχολογική βοήθεια μπορεί να είναι η αρχή στην αναζήτηση μιας λύσης όπου το ζευγάρι να καταφέρνει να μην αιχμαλωτίζεται στο φαύλο κύκλο της κριτικής της περιφρόνησης ή της άρνησης των κατακλυσμιαίων συναισθημάτων με τελικό αποτέλεσμα την  βία. Αντίθετα  ο ίδιος αυτός κύκλος μπορεί κάποια στιγμή να αντανακλά την συναισθηματική αυτοεπίγνωση, τον αυτοέλεγχο και την ικανότητα των συντρόφων να διαχειρίζονται με υγιή τρόπο την σχέση τους. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: