ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Μαγνήσιο κατά του εγκεφαλικού



Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που τρώνε τροφές, όπως πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, πλήρη δημητριακά και φασόλια, οι οποίες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο αυξάνουν τις πιθανότητες να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο εγκεφαλικό.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σουζάνα Λάρσον, του τμήματος διατροφικής επιδημιολογίας του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ανέλυσαν όλες τις δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο θέμα κατά τα τελευταία 45 χρόνια.

Συγκεκριμένα, εστιάστηκαν σε επτά έρευνες που έγιναν την τελευταία 14ετία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, με μέση διάρκεια 11,5 χρόνια η κάθε μία. Περίπου 6.500 άτομα από τα συνολικά 250.000 που κάλυπταν οι εν λόγω μελέτες, ποσοστό περίπου 3%, έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκειά τους.

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι για κάθε 100 χιλιοστόγραμμα μαγνήσιο παραπάνω που λάμβανε ένας άνθρωπος κάθε μέρα με τη διατροφή του, μειωνόταν κατά 9% ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εγκεφαλικού που προκαλείται από θρόμβο στο αίμα, σε αντιδιαστολή με το αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν την μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτητικής «American Journal of Clinical Nutrition», διευκρίνισαν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συστήνουν στους ανθρώπους να παίρνουν έξτρα διατροφικά συμπληρώματα με μαγνήσιο, συστήνουν, όμως την κατανάλωση τροφών με πολύ μαγνήσιο.

Η ιατρική σύσταση για τη μέση ημερήσια κατανάλωση μαγνησίου είναι 420 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες άνω των 31 ετών και 320 για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες σε βάθος προτού οι επιστήμονες είναι σε θέση να καταλήξουν στο οριστικό συμπέρασμα ότι είναι το μαγνήσιο και όχι άλλοι παράγοντες, που μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: