ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η κορύφωση: Πλάτωνας και Αριστοτέλης



Ο Πλάτωνας (428-347 π.Χ.) καταγόταν από την Αθήνα και ήταν γιος του Αρίστονα και της Περικτιόνης. Υπήρξε ο πιο δαιμόνιος μαθητής του Σωκράτη και είναι ο μεγαλύτερος μετασωκρατικός φιλόσοφος, ο οποίος ανέπτυξε ακόμα περισσότερο τη διδασκαλία του δασκάλου του και τη διέσωσε με τα συγγράμματά του. Έκανε πολλά ταξίδια σε διάφορους τόπους και το 387 π.Χ. ίδρυσε τη σχολή του που την ονόμασε Ακαδήμεια, η οποία λειτούργησε συνέχεια περίπου 1000 χρόνια.
Ο Πλάτωνας διακρίνει τον υλικό κόσμο, που είναι ο κόσμος των όντων και των πραγμάτων και συνέχεια κινείται, και τον άυλο κόσμο, τον κόσμο των ιδεών, οι οποίες είναι άυλες και αθάνατες.
Η ανώτερη ιδέα είναι, κατά τον Πλάτωνα, η ιδέα του αληθινού, που ταυτίζεται με την ιδέα του Θεού. Η ψυχή όπως και οι ιδέες, είναι αθάνατη. Μεγάλο είναι και το παιδαγωγικό έργο του Πλάτωνα. Στο έργο του "Πολιτεία", έδωσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την αγωγή των νέων. Τέλος, σημαντική υπήρξε η επίδραση που άσκησε ο Πλάτωνας στους μεταγενέστερους φιλοσόφους.
Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) υπήρξε ο μεγαλύτερος μαθητής του Πλάτωνα και ο μεγαλύτερος σοφός και στοχαστής της αρχαιότητας. Φοίτησε επί 20 χρόνια στη σχολή του Πλάτωνα και ίδρυσε δική του σχολή κοντά στον Ιλισό, που ονομάστηκε "Περιπατητική", γιατί η διδασκαλία γινόταν περπατώντας.
Ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε με την έρευνα της αλήθειας σε όλα τα είδη του επιστητού και υπήρξε ο θεμελιωτής της σημερινής επιστήμης. Άφησε πολυάριθμα συγγράμματα, όπως τα "Λογικά" που περιέχουν τους νόμους της ορθής νόησης, τα "Φυσικά", που περιέχουν τους νόμους της φυσικής, της φυτολογίας, κ.ά., τα"Μετά τα Φυσικά", που αναφέρονται στις πρώτες αρχές των όντων, τα "Ηθικά", τα "Τεχνικά", που αναφέρονται κυρίως στην τεχνική του αρχαίου δράματος, τα"Πολιτικά", στα οποία περιέχονται πλούσιες γνώσεις κοινωνιολογίας, πολιτικής και δίνουν ολοκληρωμένο σύστημα αγωγής.
Ο Αριστοτέλης πίστευε στην ύπαρξη της αντικειμενικής πραγματικότητας, η οποία είναι ο εξωτερικός κόσμος. Τεράστια είναι η επίδραση των ιδεών του στους μεταγενέστερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: