ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Παγώνουν τα μέτρα για το χρέος με εντολή Σόιμπλε!

Σκηνικό πλήρους εμπλοκής στο ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να διαμορφωθούν ασφυκτικές συνθήκες για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να... ξεχασθεί η διαμάχη Γερμανίας-ΔΝΤ, στήνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με την... ευγενική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που διευθύνεται από τον Γερμανό τεχνοκράτη, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αμέσως μόλις το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε
γνωστές τις επιφυλάξεις του για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, εκπρόσωπος του ΕΜΣ ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων διακόπτεται «προσωρινά».

Σημειώνεται ότι το πρώτο βραχυπρόθεσμο μέτρο που πρέπει να ενεργοποιηθεί από τον ΕΜΣ είναι η κατάργηση της προσαύξησης 2% στο επιτόκιο των δανείων που δόθηκαν για αγορές ομολόγων από την Ελλάδα. Από αυτή τη ρύθμιση, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 220 εκατ. ευρώ το 2017.

Ζήτημα «παγώματος» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, που ενέκρινε στις 5 Δεκεμβρίου το Eurogroup, είχε θέσει, νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σε «αντίποινα» για την απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει έκτακτο βοήθημα 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ζητήθηκαν  εξηγήσεις από τους Θεσμούς για τη 13η σύνταξη και, ειδικότερα, για το αν κρίνεται ότι η διανομή του βοηθήματος είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για την Ελλάδα από τη δανειακή σύμβαση.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επιδιώκει να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα συντόμως, πριν τεθούν σε εφαρμογή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα. Γι’ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας», ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στην DeutcheWelle.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ερμηνεία που έχει δοθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, πριν λάβει τις σχετικές εξηγήσεις από τους Θεσμούς, είναι ότι η απόφαση για την εκταμίευση των 617 εκατ. ευρώ είναι αντίθετη με τη δανειακή σύμβαση, για τρεις λόγους: η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε χωρίς να έχει διαβουλευθεί με τους θεσμούς, πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Η δανειακή σύμβαση ορίζει ότι τουλάχιστον 30% από ενδεχόμενη υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων θα πρέπει να διατίθεται για μείωση του χρέους και το 30% για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, αφήνοντας έτσι 40% της υπέρβασης για να το διαχειρισθεί η κυβέρνηση.

Όμως, η γερμανική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είναι ακόμη γνωστά τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία, άρα η Αθήνα μοιράζει κονδύλια που δεν είναι βέβαιο ότι έχει στη διάθεσή της.

Δοκιμασμένη τακτική...

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Β. Σόιμπλε εφαρμόζει και πάλι μια δοκιμασμένη από το παρελθόν τακτική: κάθε φορά που η Γερμανία οδηγείται σε σοβαρή σύγκρουση με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, «ανακαλύπτεται» ότι η Ελλάδα είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της και η συζήτηση εκτρέπεται σε πιο «βολική» κατεύθυνση για τη γερμανική πλευρά.

Επιπλέον, οι επιθετικές κινήσεις Σόιμπλε ναρκοθετούν τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, την Παρασκευή, καθώς οποιαδήποτε κίνηση της καγκελαρίου για να ξεπερασθούν τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις θα ερμηνευθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας ως υποχώρηση σε μια κυβέρνηση που παραβιάζει τις υποχρεώσεις της.

Οι... κυκλωτικές κινήσεις του Βερολίνου ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς η εκταμίευση του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους έχει ήδη δρομολογηθεί και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή έναντι των πιθανών ενστάσεων από τους δανειστές.

«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας», τόνισε χθες από την Νίσυρο, «αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε στόχους και έσοδα υπάρχει μέσα από την τήρηση του προγράμματος, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο».

Πηγή:  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: