Τα πιο κραυγαλέα συμπτώματα του πολιτικού μας πολιτισμού είναι η έλλειψη του διαλόγου, του συναινετικού πνεύματος και της συνεργασίας. Στη χώρα μας (που για ιστορικούς
λόγους σημειώνουμε ότι γεννήθηκε η διαλεκτική μέθοδος), αυτό που γίνεται σεβαστό ως διάλογος είναι το μαύρο - άσπρο στη λογική της πλήρους αντιπαράθεσης. Έτσι εδραιώθηκε ο δικομματισμός, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρούσε τις κυβερνήσεις συνεργασίας ως «ασθενείς» από τη φύση τους, επιρρεπείς σε ιδεολογικές συρραφές, υποδουλωμένες σε κομματικές σκοπιμότητες και ευάλωτες σε εκβιασμούς και πιέσεις.
Εγκλωβισμένοι σε αυτή τη λογική, ασκήσαμε την πολιτική μέσα από μια πρακτική που πριν από όλα απέκλειε τη συναίνεση. Απόδειξη είναι οι γενικευμένες απορρίψεις ή οι υπερψηφίσεις ομαδόν σε διάφορα νομοσχέδια. Τι κι αν τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα σε γενικές γραμμές ασκούσαν την ίδια πολιτική; Τα ψηφίσματα μαρτυρούσαν αβυσ-σάλεα, θαρρείς, ρήγματα. Τίποτε δεν τους ένωνε, ακόμα και τα πιο προφανή. Αυτή η αντιπαλότητα είχε πέραση και στη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Η καθαρότητα λογιζόταν σαν ολοκληρωμένη αντιπαράθεση.
Στην πολιτική, όπως αυτή ασκήθηκε τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, ήταν αδιανόητο σχεδόν ένας βουλευτής της Ν.Δ. να παραδεχτεί δημόσια ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι σωστό – και το αντίθετο. Αυτή η απολυτότητα, η οποία σήμερα τόσο γελοιοποιείται από την ίδια την πολιτική πραγματικότητα, υπήρξε καταστροφική. Το «ναι σε όλα» και το «όχι σε όλα» σφράγισαν τη χρεοκοπημένη πολιτική των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων – και όχι μόνο –, μιας και τα μικρότερα κόμματα αρνούνταν να ψηφίσουν και την πλέον ασήμαντη τροπολογία που αποτελούσε κοινό τόπο. Με την τάση μας να ιδεολογικοποιούμε ακόμα και τον καφέ που πίνουμε, αυτή η καταστροφική φάμπρικα απέκτησε ιδεολογικό περίβλημα και αξιώσεις λογικής. Με αυτή την κυρίαρχη συγκρουσιακή περί πολιτικής αντίληψη πορευτήκαμε ώς τις μέρες μας, που η βαθύτατη κρίση του πολιτικού μας συστήματος μάς υπαγορεύει ως αναγκαία συνθήκη την πολιτική συναίνεση και συνεργασία.
Σήμερα που οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, το παρελθόν πλέον φαντάζει με κακόγουστη φάρσα. Οι δυο πρώην μονομάχοι μοιάζουν τόσο κοντινοί, που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος είναι με ποιον. Το δε πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πια στα όρια του εκλογικού νόμου για να εισαχθεί στη Βουλή, πράγμα που ανησυχεί βαθύτατα την πάλαι ποτέ εχθρική Ν.Δ., με την οποία πλέον ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις μέχρι παρεξηγήσεως. Η κρίση τούς άλλαξε όλους. Όλους; Φυσικά, εκτός ΚΚΕ, το οποίο παραμένει αμετακίνητο, σταθερό και καταρρέον με αργούς βασανιστικούς ρυθμούς και περιμένει υπομονετικά να συναντηθεί με… την αιωνιότητα!
Ωστόσο, υπάρχει και κάτι νέο, μιας και όλη αυτή η αλλαγή σκηνικού χτύπησε φλέβα… χρυσού. Η Χρυσή Αυγή, παραφουσκωμένη, λάμπει ως απτό αποτέλεσμα της χρόνιας, συστηματικής και παρανοϊκής αποδόμησης της κοινωνίας και του κράτους, όπως αυτή συντελέστηκε με τις πολιτικές
πρακτικές διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας, συνενοχής, ανεξέλεγκτης ασυδοσίας και ατιμωρησίας των τελευταίων δεκαετιών. Τώρα, υπό την ταπεινωτική απειλή των δανειστών μας, ζούμε την κατάρρευση της πατρίδας μας, της κοινωνίας μας, του εαυτού μας, των βεβαιοτήτων μας και την άνοδο των παραφουσκωμένων με ναζιστικές ιδέες χρυσαυγιτών.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα καινοφανές φαινόμενο για το πολιτικό μας σκηνικό, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Ωστόσο, δείχνει να είναι αιφνιδιασμένος περισσότερο από κάθε άλλο φίλο ή αντίπαλο για τη θέση που κατέλαβε στον πολιτικό στίβο. Όλα μάλιστα δείχνουν ότι σε ενδεχόμενες εκλογές θα καταρρίψει, εκτός από το εκλογικό του ποσοστό, άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ για κόμμα της Αριστεράς, αυτό του να αναδειχτεί πρώτο σε εκλογές. Βέβαια, τα πράγματα στο ρετιρέ φαίνονται τελείως διαφορετικά από ό,τι φαίνονταν στο υπόγειο, με την παντελή απουσία θέας και θέασης του κόσμου. Το μεταβατικό στάδιο αφορά στο ίδιο το κόμμα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να στραφούν εναντίον του οι ελπίδες που έχει καλλιεργήσει – για πολλούς λόγους, με κυριότερο τον πιεστικό χρόνο για να αποκτήσει κυβερνητική εμπειρία σε καιρούς δύσκολους. Και σε αυτό το σημείο, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προηγείται πιθανώς για το μέλλον, αποκτώντας κυβερνητική εμπειρία, επενδύοντας σε πολιτικές συνεργασιών και διαμορφώνοντας το νέο πρόσωπο της Αριστεράς, ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό από αυτό του παρελθόντος των δογματικών αγκυλώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου