ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τα top τρόφιμα της άνοιξης



Η άνοιξη δεν σημαίνει μόνο έναρξη...της καλοκαιρίας αλλά και η αρχή της καρποφορίας
της φύσης, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε... ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Σχετικές
πληροφορίες μας δίνει η Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος –

Διατροφολόγος. Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ,
Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

1)
Κεράσια: είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση
της χοληστερόλης και διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, το
πλούσιο περιεχόμενο των κερασιών σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνει
την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Επιπλέον, τα κεράσια δρουν
αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή και τους αδένες. Ακόμη, ευνοούν την
καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, καθώς είναι διουρητικά. Το
πλούσιο περιεχόμενο σε σίδηρο και βιταμίνη C κάνει τα κεράσια ιδανική
τροφή για άτομα με σιδηροπενική αναιμία, καθώς επίσης τα κεράσια
καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Επιπρόσθετα, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο,
φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό και έτσι δρουν ανακουφιστικά στα
συμπτώματα της ρευματοειδούς και της ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, η υψηλή
περιεκτικότητα των κερασιών σε ανθοκυανίνες συμβάλλει στην πρόληψη του
καρκίνου και του σακχαρώδη διαβήτη.

2) Αγκινάρες: Η αγκινάρα
είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία σιλυμαρίνη, η οποία καταπολεμά
τις ελεύθερες ρίζες. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας, η
κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται
τα συμπτώματα του κοιλιακού πόνου, της ναυτίας, της διάρροιας και της
δυσκοιλιότητας.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
όπως βιταμίνη Α, C, και Κ, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να συμβάλλει
στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πήξη του αίματος και στην
καλή όραση. Επιπλέον, η αγκινάρα περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία
διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης η υψηλή συγκέντρωση φυλλικού οξέος μειώνει την παραγωγή ομοκυστεΐνης, ουσία υπεύθυνη για την αθηρoσκλήρυνση.

3) Σπαράγγι: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.




Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην μειωμένη απορρόφηση του λίπους.

Το κάλιο, η βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ που περιέχει έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην αποτροπή των βλαβών του DNA,
έτσι φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, και στην
πρόληψη των καρδιαγγειακών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ που περιέχει το σπαράγγι, προλαμβάνει τηνοστεοπόρωση και βοηθάει στην πήξη του αίματος.

4)
Φράουλες: Είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, με αποτέλεσμα
να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πρόληψη της
αναιμίας μιας και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και στην καταστροφή
των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, οι φράουλες:

Δρουν αιμοστατικά (σε αιματουρία ,εντερικές αιμορραγίες και μητρορραγίες)

Ανακουφίζουν από τους ερεθισμούς της χοληδόχου κύστης.

Συνίσταται σε όσους υποφέρουν από συκώτι, νεύρα, ρευματισμούς, αρθριτικά.


Ωστόσο,
η κατανάλωση φραουλών δεν ενδείκνυται για άτομα με έλκος, φλεγμονές
εντέρου και σπαστική κολίτιδα, λόγω του ότι είναι όξινες και προκαλούν
τυμπανισμό. Επίσης, η φράουλα είναι αρκετά επιβαρυμένη με λιπάσματα και
φυτοφάρμακα γιατί ο φλοιός της είναι πολύ λεπτός και δεν την
προστατεύει. Έτσι, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε βιολογικές φράουλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: