Ανατροπή πολιτικών συσχετισμών, με τη Νέα Δημοκρατία να μπαίνει θέλοντας και μη στο κάδρο της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν μετά τις επόμενες εκλογές, προκαλεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναφέροντας στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μνήμες από το θρίλερ του 2011, το οποίο προκάλεσε σοβαρό εκλογικό κόστος στον Αντώνη Σαμαρά.
Ζητώντας ανοικτά τη δέσμευση της αντιπολίτευσης για
την εφαρμογή όσων μέτρων συμφωνηθούν τώρα με τους δανειστές, προκειμένου να ενεργοποιηθούν μετά τις επόμενες εκλογές, ο κ. Σόιμπλε προαναγγέλλει τα σκληρά διλήμματα που θα τεθούν στο άμεσο μέλλον, εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν... επιτηδευμένα ασαφής, σχετικά με το τι ακριβώς θα ζητηθεί από την ΝΔ, εάν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Σε αντίθεση με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, δεν ζήτησε ευθέως να υπερψηφίσει η ΝΔ στη Βουλή τη μείωση των συντάξεων, δηλαδή το μοναδικό μέτρο που είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοσθεί από την επόμενη κυβέρνηση, ακόμη και αν η κυβέρνηση Τσίπρα εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια της θητείας της.
Το αίνιγμα
Ο κ. Σόιμπλε έκανε μια αινιγματική δήλωση, που αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες: «Το συνταξιοδοτικό, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν το 2020», είπε. «Μέχρι τότε, όμως, θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα και κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη. Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει “είμαστε εναντίον”, αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλιότερα στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Το μεγάλο ερώτημα, με βάση αυτή την ασαφή δήλωση, είναι πώς τα μέτρα «θα έχουν υπόσταση ανεξάρτητα από τις εκλογές». Ο κ. Σόιμπλε δεν ζητεί κατ’ ανάγκη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει στη Βουλή τη μείωση των συντάξεων, λέει όμως ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος για να δοθούν εγγυήσεις ότι το μέτρο θα εφαρμοσθεί.
Ο εκβιασμός του 2011
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί στην οδό Πειραιώς φοβούνται ότι στήνεται και πάλι από τους δανειστές το σκηνικό του 2011. Τότε, ο Α. Σαμαράς, που υποστήριζε μεν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά προσπαθούσε να διατηρήσει την αντιμνημονιακή ρητορική της εποχής του Ζαππείου, αντιμετώπισε ασφυκτική πίεση από τους Ευρωπαίους δανειστές, προκειμένου να δηλώσει ότι θα σεβασθεί και θα εφαρμόσει το δεύτερο μνημόνιο.
Μάλιστα, εκείνη την εποχή αυτή η δήλωση που είχε ζητηθεί από τον αρχηγό της ΝΔ είχε συνδεθεί με την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του μνημονίου και την εκταμίευση της δόσης του δανείου. Τελικά, ο Α. Σαμαράς έστειλε δύο επιστολές στους δανειστές, τον Νοέμβριο του 2011 και λίγο πριν τις πρώτες εκλογές του 2012, με τις οποίες δήλωσε ότι αναγνωρίζει την ισχύ και τη δεσμευτικότητα των συμφωνιών και ότι προτίθεται να τις εφαρμόσει.
Πολλοί στην Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι αρχικά η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και, στη συνέχεια, η έκφραση σεβασμού στο μνημόνιο, με τις δύο επιστολές Σαμαρά, ήταν παράγοντες που ανέκοψαν την εκλογική δυναμική του κόμματος, οδηγώντας στο απογοητευτικό αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών του 2012, που δεν επέτρεψε στο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση και οδήγησε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του ίδιου έτους.
Θα ζητηθεί νέα επιστολή;
Ο μεγάλος φόβος της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι μπορεί να επαναληφθεί σύντομα, εάν κλείσει η αξιολόγηση, η απαίτηση των Ευρωπαίων δανειστών για μια ανάλογη έγγραφη δέσμευση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα σεβασθεί όποια συμφωνία διαπραγματευθεί τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι πολύ δύσκολο να πείσει ο αρχηγός της ΝΔ ότι έχει να προσφέρει μια πειστική εναλλακτική πρόταση στους ψηφοφόρους, αφού θα έχει δεσμευθεί εκ των προτέρων ότι θα εφαρμόσει μέτρα, που σήμερα επικρίνει με αυστηρό τρόπο, δηλώνοντας ότι θα τα αλλάξει, ύστερα από μια νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Το σοβαρό ερώτημα που απασχολεί το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πόσο θα επιμείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην απαίτησή του για δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση και αν θα φθάσει στο σημείο να συνδέσει την ανάληψη αυτών των δεσμεύσεων με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση. Αν οι πιέσεις κλιμακωθούν σε τέτοιο βαθμό, ο αρχηγός της ΝΔ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να τις αποκρούσει...
Πηγή: sofokleousin.gr
ΣΣ. Αν ισχύσει αυτό που επιτάσσει ο κ. Σόϊμπλε, τότε τι νόημα έχουν οι εκλογές;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου