Η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των χωρών που προέκυψαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία φαίνεται να διαταράσσεται ξανά, καθώς ξεκινά δειλά και πάλι μία συζήτηση για επαναχάραξη των συνόρων με ανταλλαγή εδαφών.
Τις 'φωτιές' άναψαν οι πρόεδροι της
Κροατίας και της Βοσνίας, Γιόζιπ Γιοζίποβιτς και Μλάντεν Ιβάνιτς, που συμφώνησαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών που διαδέχτηκαν τη Γιουγκοσλαβία είναι τόσο κακές όσο ποτέ άλλοτε τα περασμένα 20 χρόνια. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, απείλησε το Κόσοβο με πόλεμο σε περίπτωση που πειραχτεί Σέρβος πολίτης από Κοσοβάρο. Η δήλωση του Νίκολιτς έγινε μετά την άρνηση των Αρχών του Κοσόβου τον περασμένο μήνα να επιτρέψουν σε σερβικό τρένο να εισέλθει στο κοσοβαρικό έδαφος.
Αλλά και στη Νότια Σερβία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αλβανικής καταγωγής, ο Γιονούζ Μούσλιου, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς, ζήτησε με δήλωσή του την απόσχιση από τη Σερβία και την ένωση με το Κόσοβο: 'Η κατάσταση όσον αφορά το ανατολικό Κοσσυφοπέδιο (Νότια Σερβία) είναι ίδια από την εποχή του Μιλόσεβιτς. Οι κάτοικοι ήταν όλοι εγγεγραμμένοι στο Κοσσυφοπέδιο, μέχρι που προσαρτήθηκε το Πρέσεβο υπέρ της Σερβίας χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών. Ζητάμε ένωση με το Κόσοβο'. Στα δε Σκόπια οι Αλβανοί απαιτούν την αναγνώριση της αλβανικής μειονότητας ως ισότιμης εθνικής συστατικής κοινότητας του κράτους και την αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας, θέτοντας τα αιτήματα αυτά ως όρους για να συμμαχήσουν με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου είχε έρθει πρώτο στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου.
Πολιτική κρίση
Τελικά, το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού και η χώρα είναι βυθισμένη σε πολιτική κρίση. Η δυσαρέσκεια των εθνικών μειονοτήτων πυροδοτεί ανησυχίες για αλλαγή συνόρων, τις οποίες αναζωπύρωσε και άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, όπου ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης Τίμοθι Λες χαρακτήρισε 'αποτυχημένη' την πολιτική συμφιλίωσης Ουάσιγκτον και ΕΕ και τη διατήρηση του πολυπολιτισμικού στοιχείου.
Οπως είπε, μόνο με μετατόπιση συνόρων θα μπορούσε να ανακοπεί η αναπόφευκτη νέα ένοπλη σύγκρουση. Αλλά και ο πρώην ειδικός επί βαλκανικών θεμάτων της CIA Στίβεν Μάιερ πρότεινε ανταλλαγή εδαφών προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με το Κόσοβο, δηλαδή το βόρειο τμήμα, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, να προσαρτηθεί στη Σερβία και ο σερβικός πληθυσμός στο υπόλοιπο τμήμα με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού να μετεγκατασταθεί στη Σερβία. Σε αντάλλαγμα, η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τής πρώην επαρχίας της.
Μπερδεμένη κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Eνώ η ανταλλαγή εδαφών γύρω από το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται -στα χαρτιά, τουλάχιστον- εφικτή, τα προβλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι περιπλοκότερα. Οι Σέρβοι προσπαθούν εδώ και καιρό να αποσχιστούν από τον ομοσπονδιακό ιστό, στον οποίο την πλειοψηφία έχουν οριακά οι μουσουλμάνοι. Οι καθολικοί Κροάτες, με ποσοστό 15%, αποτελούν την πιο μικρή εθνική ομάδα.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Πηγή: έθνος.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου