Η ελληνική μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν έχει φθάσει καν στη μέση της πορείας εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters, Ηugo Dixon, σε εκτενές άρθρο του για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να ξεριζώσει τα συντεχνιακά συμφέροντα που...
στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία, ούτε την φοροδιαφυγή έχει συντρίψει ούτε έχει προωθήσει με αποφασιστικότητα τις ιδιωτικοποιήσεις.
Από την άλλη πλευρά, προσθέτει ο αρθρογράφος, η κυβέρνηση Σαμαρά είναι τόσο εύθραυστη που θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η τρόικα την αναγκάσει να επιβάλει περισσότερη λιτότητα.
Η ατμόσφαιρα στην Αθήνα, την οποία γνωστοποιεί ότι επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι τεταμένη, εκτιμά ο Dixon και αναφέρεται στη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής επισημαίνοντας επίσης ότι ουδείς είναι σίγουρος εάν αυτή είναι η αρχή ενός κύκλου βίας που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, να εκδιώξει τους τουρίστες και να υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Ο δεύτερος λόγος της έντασης είναι ότι η ευρισκόμενη στην Αθήνα αποστολή της τρόικας, υπέδειξε στην ελληνική πλευρά ότι θα απαιτούνταν περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές ύψους 3 δισεκατομμυρίων, ενώ η άποψη της Αθήνας είναι ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μόνον 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό το περασμένο καλοκαίρι, ενώ, μιλώντας για τους βουλευτές της πλειοψηφίας, τους περιγράφει ως έτοιμους να στασιάσουν σε περίπτωση που τους ζητηθεί να εφαρμόσουν πιο αντιλαϊκά μέτρα.
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συνέβαινε εάν η κυβέρνηση έπεφτε. Αλλά κανένα από τα κύρια σενάρια –μία αδύναμη κυβέρνηση τεχνοκρατών, νέες εκλογές που θα οδηγούσε σε μια αδέξια κυβέρνηση ή μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνουν ελκυστικά.
Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, παρότι έχει χαμηλώσει την δριμεία αριστερίστικη και αντι – τροϊκανική ρητορική, με δυσκολία θα μπορούσε να ελέγξει το κόμμα του σε περίπτωση που προχωρούσε σε πάρα πολλούς συμβιβασμούς με τους δανειστές της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά, εάν ο κ. Τσίπρας έσκιζε το Μνημόνιο, η Ελλάδα θα έμπαινε σε ένα βίαιο σπιράλ που θα κατέληγε στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στην έξοδο της χώρας από το ευρώ, καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου