Στην περιοχή του Παγγαίου δρούσε ο Ορφέας, γιός του Οίαγρου βασιλιά της Θράκης που ήταν γιος του Χάροπα που βοήθησε τον Διόνυσο να εδραιώσει την θρησκεία του στην περιοχή. Η Θράκη φαίνεται ότι κατά την προϊστορία περιλάμβανε μια έκταση από την περιοχή του Ολύμπου στην Πιερία μέχρι τα Στενά του Ελλησπόντου. Σε άλλες παραδόσεις, φέρονται ως γονείς του Ορφέα η Μούσα Καλλιόπη και ο Απόλλων. Ο Ορφέας έμαθε μουσική από τον Λίνο τον αδελφό του, ή από τον Απόλλωνα, που του έδωσε τη λύρα του ως δώρο. Ο Ορφέας ήταν ιερέας μυστικών τελετών, γνωστά ως Ορφικά μυστήρια, θρησκευτικός ποιητής και προφήτης. Είναι μια περίεργη μυθική μορφή, χωρίς σαφή γνωρίσματα ήρωα, θεού ή ημίθεου.
Σύμφωνα με μία περίληψη της Ύστερης Αρχαιότητας ενός χαμένου έργου του Αισχύλου, ο Ορφέας στο τέλος της ζωής του περιφρόνησε την λατρεία όλων των θεών εκτός από του ήλιου, τον οποίο αποκαλούσε Απόλλωνα. Ήταν τόση η λατρεία του Ορφέα για τον Ήλιο που ανέβαινε κάθε πρωί στην κορυφή του βουνού για να είναι ο πρώτος που θα τον αντικρίσει και θα τον χαιρετήσει.
Ένα πρωινό που ανέβηκε στο Παγγαίο (όπου ο Διόνυσος είχε ένα μαντείο) για να χαιρετήσει τον θεό κατά την ανατολή διαμελίστηκε από Θρακικές Μαινάδες (ή Βασσάρες) επειδή δεν τιμούσε τον πρώην προστάτη του, τον Διόνυσο.
Ο Οβίδιος (Μεταμορφώσεις XI) επίσης αφηγείται πως οι Θρακικές Μαινάδες, ακόλουθοι του Διονύσου, περιφρονημένες από τον Ορφέα, αρχικά του έριξαν ραβδιά και πέτρες ενώ έπαιζε, αλλά η μουσική του ήταν τόσο όμορφη που ακόμα και οι πέτρες και τα κλαδιά αρνιόταν να τον χτυπήσουν. Εξαγριωμένες τότε, οι Μαινάδες τον έσκισαν σε κομμάτια κατά τη φρενίτιδα των Βακχικών τους οργίων.
Το κεφάλι και η λύρα του, ακόμα τραγουδώντας θρηνητικά τραγούδια, έπλευσαν στον ποταμό Έβρο ως την Μεσογειακή ακτή. Εκεί, οι άνεμοι και τα κύματα τα μετέφεραν σε ακτή της Λέσβου, όπου οι κάτοικοι έθαψαν το κεφάλι του και ένας ναός κατασκευάστηκε προς τιμή του κοντά στην Άντισσα. Η λύρα μεταφέρθηκε στον ουρανό από τις Μούσες, και τοποθετήθηκε ανάμεσα στα αστέρια. Οι Μούσες συνέλεξαν και τα κομμάτια του κορμιού του και τα έθαψαν κάτω από τον Όλυμπο, όπου τα αηδόνια κελαηδούσαν πάνω από τον τάφο του. Η ψυχή του επέστρεψε στον κάτω κόσμο, όπου επανενώθηκε τελικά με την αγαπημένη του Ευρυδίκη.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η Αφροδίτη είχε ξεσηκώσει τις γυναίκες των θρακών να τον διαμελίσουν επειδή δεν τους έδινε σημασία, ενώ άλλοι έλεγαν πως ο Δίας σκότωσε με κεραυνό τον Ορφέα γιατί στα μυστήρια που ίδρυσε, αποκάλυπτε στους ανθρώπους απόκρυφες αλήθειες για το υπερπέραν.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου