τα κινήματα των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα μπορούν να ταράζουν την ησυχία των κρατούντων ... Η θέση της Αριστεράς; Δίπλα στα κινήματα !!!
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το κίνημα των πολιτών και το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή
Το λατομείο |
Η ιαπωνική εταιρεία «Tosoh», με τις «ευλογίες» τοπικών αρχόντων, σχεδιάζει τη δημιουργία χώρου ταφής επικινδύνων αποβλήτων ( απόβλητα από την παραγωγή υλικών για την κατασκευή μπαταριών) στη θέση «Γούρνες – Ξηροκάμπι» του Λιτόχωρου.
Η Ομάδα εθελοντικής δράσης Ν.Πιερίας κινείται και γνωστοποίησε το θέμα ευρύτερα και πέραν των ορίων της τοπικής κοινωνίας. Σχετική, η ανάρτηση με τίτλο Το περιβάλλον δεν είναι το τσιφλίκι σας! που αναδημοσιεύσαμε 9 Ιουνίου.
Φουντώνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων στη προοπτική ενός ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων, ο οποίος θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας.
Η Συντονιστική Επιτροπή Ενεργών πολιτών καλεί την Πέμπτη 9 Αυγούστου όλους τους πολίτες του Δήμου Δίου - Ολύμπου και όλης της Πιερίας, επισκέπτες και κατοίκους στην ανοικτή συνάντηση για ενημέρωση στο Λιτόχωρο.
Για τη στάση των βουλευτών της Αριστεράς, τα γεγονότα παρατίθενται με τη χρονική σειρά που έγιναν:
1."Θέλουν να μετατρέψουν τον Όλυμπο σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων" δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κ. Ιγγλεζη
Το Σάββατο 28 Ιουλίου , πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών και φίλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων (πυρολουσίτη) στο λατομείο του Λιτοχώρου.
Στη συνάντηση έγινε τοποθέτηση μελών της συντονιστικής επιτροπής των Ενεργών Πολιτών Πιερίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και παρουσιάστηκαν επιστημονικές μελέτες που θέτουν σε αμφισβήτηση τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η απόφαση του δήμου Δίου – Ολύμπου για την απόθεση των συγκεκριμένων υλικών. Επακολούθησε ενημέρωση από τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. για την αντίστοιχη εμπειρία με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και τον τρόπο οργάνωσης του κινήματος των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα.
«Από ό,τι καταλαβαίνω, θέλουν να τον μετατρέψουν σε μια χαβούζα τοξικών αποβλήτων.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ξεκάθαρα στο πρόγραμμά του, ότι οποιαδήποτε επένδυση γίνεται θα πρέπει πρώτα να έχει ως γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των εταιρειών. Αυτή είναι η σταθερή και ξεκάθαρη θέση μας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Κατερίνα Ιγγλεζή, που φιλοξενήθηκαν στην εφ. Ημερησία της Πιερίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Βιομηχανικά απόβλητα σε λατομείο στην Πιερία
Παρέμβαση στη Βουλή έκανε το ΚΚΕ σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή από την εναπόθεση βιομηχανικών απόβλητων σε λατομείο στη θέση «Γούρνες - Ξηροκάμπι» αγροκτήματος Λιτοχώρου ΠΕ Πιερίας. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Στο κείμενο αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
«Μαζικές αντιδράσεις από τους κατοίκους, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής του Λιτόχωρου αλλά και ολόκληρης της Πιερίας εγείρει η πρόθεση της πολυεθνικής εταιρείας "TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E." (βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου) να αποθέσει 82.000 τόνους βιομηχανικού της απόβλητου ως υλικό επίχωσης, με το πρόσχημα της αποκατάστασης, στο λατομείο στη θέση "Γούρνες-Ξηροκάμπι" αγροκτήματος Λιτοχώρου ΠΕ Πιερίας.
Η ενέργεια αυτή ακολουθεί πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου που έλαβε υπόψη τη θετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους.
Η περιοχή στην οποία σκοπεύουν να αποθέσουν το βιομηχανικό απόβλητο, προκαλώντας απαράδεκτη περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκεται 1,5 χλμ. από το Λιτόχωρο, 600 μέτρα από τη θάλασσα και σε απόσταση 600 μέτρα από τον Ενιπέα ποταμό στις παρυφές του Ολύμπου. Η περιοχή γειτνιάζει με μεγάλη αγροτική έκταση, έχει μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα, με υπόγεια ύδατα, καθώς επίσης είναι και τουριστική.
Tο υπόψη απόβλητο εμπίπτει στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί αποβλήτων, όπως κι αν το βαφτίζει κανείς: "Προϊόν", "παραπροϊόν", "εδαφοβελτιωτικό" ή οτιδήποτε άλλο.
Δε χαρακτηρίζεται αδρανές, δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνο, και όλοι γνωρίζουν, ακόμη και ο νομοθέτης, ότι υπό συνθήκες μπορεί να καταστεί και επικίνδυνο.
Το συγκεκριμένο απόβλητο είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο, Βανάδιο, Αντιμόνιο κλπ.) αλλά και σε αρσενικό. Σε παλιότερες μελέτες που έγιναν από το ΑΠΘ στο απόβλητο της TOSOH, αυτό χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές.
Το κριτήριο υπαγωγής του πιο πάνω αποβλήτου στην κατηγορία των επικινδύνων ή μη επικινδύνων αποβλήτων δεν είναι μόνο το ποσοστό των βαρέων μετάλλων και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχει, αλλά και η συμπεριφορά του κατά το τεστ εκπλυσιμότητας που γίνεται με βάση ειδικές προδιαγραφές.
Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία "TOSOH ΕΛΛΑΣ ABE" "αποθηκεύει προσωρινά" εδώ και δεκαετίες το συγκεκριμένο απόβλητο στο χώρο της. Αλήθεια, τα στραγγίσματα από το ξέπλυμα της βροχής πού πήγαιναν και πηγαίνουν;».
Σε άλλο σημείο σημειώνεται:
«Υψηλός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος ποιοτικής υποβάθμισης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής και κατά επέκταση των αντίστοιχων σε βάθος χρόνου επιδημιολογικών συνεπειών για τους κατοίκους της περιοχής.
Η λειτουργία του έργου στην επιλεγμένη θέση θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη ρύπανση των εδαφών της ευρύτερης περιοχής. Αναμένεται αερομεταφερόμενη διασπορά του αποβλήτου (εξαιρετικά λεπτόκοκκο) από τις χωματουργικές εργασίες απόθεσης και διάστρωσης κατά τη φάση λειτουργίας του έργου με δημιουργία εδαφογεωχημικών ανωμαλιών πλησίον των γύρω οικισμών, οι οποίες δε μπορούν να αποτραπούν κατά το αντιρρυπαντικό σχεδιασμό του έργου».
Και τονίζεται: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που και με τη σύμπραξη κατά κανόνα των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, βάζουν στο επίκεντρο της βάρβαρης πολιτικής τους τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και όχι τη δημόσια υγεία και τις σύγχρονες ανάγκες για έργα που να βελτιώνουν τους όρους διαβίωσης των εργαζομένων».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
«Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν, για την αποτροπή εναπόθεσης βιομηχανικών απόβλητων στο λατομείο στη θέση "Γούρνες-Ξηροκάμπι" αγροκτήματος Λιτοχώρου ΠΕ Πιερίας, ώστε να αντιμετωπιστεί μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και το περιβάλλον στην περιοχή;
Με ποια συγκεκριμένα έργα, με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με ποιους πόρους (ύψος, προέλευση) και με ποιους όρους κατασκευής και λειτουργίας θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης όλων των βιομηχανικών αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;
Τι μέτρα θα λάβουν για την άμεση απομάκρυνση του "προσωρινά αποθηκεμένου" βιομηχανικού απόβλητου σε μη αδειοδοτημένο προς τούτο χώρο όπως είναι ο αύλιος χώρο της "TOSOH ΕΛΛΑΣ ABE";
Τι αναλύσεις έχουν γίνει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που εδρεύει η εν λόγω πολυεθνική εταιρεία και ποια είναι τα αποτελέσματά τους;».
3. και άλλες αντιδράσεις
Ο πρώην δήμαρχος Κουκουτάτσιος έστειλε την παρακάτω επιστολή
Ολόκληρη η επιστολή του Ν. Κουκουτάτσιου:
Ο ΛΥΚΟΣ ΚΙ’ ΑΝ ΕΓΕΡΑΣΕ.
Δεν πρόφτασε να ξανά καθίσει στην έδρα του ο αθωωθείς από λύπηση του δικαστηρίου τοπάρχης της Νότιας Πιερίας, και άρχισε να απεμπολεί με προκλητικό τρόπο τα συμφέροντα των κατοίκων του Λιτοχώρου, και προπαντός να υπονομεύει την υγεία τους και το ήδη βεβαρημένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής με το να δεχθεί τα επικίνδυνα απόβλητα άλλων περιοχών στον πυθμένα του αμορυχείου.
Δεν τον πτοεί η ήδη προχωρημένη μόλυνση των υπογείων υδάτων και των παραλιών του Λιτοχώρου και της ευρύτερης περιοχής, από τα αστικά λύματα, ούτε τα βαριά πρόστιμα που έχει δεχθεί ο τέως Δήμος Λιτοχώρου, για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των δικτύων συλλογής αυτών των λυμάτων
και του βιολογικού καθαρισμού.
Δεν γνωρίζουμε έναντι ποιου ανταλλάγματος θέλει να φέρει στον τόπο μας, την ταξική πανούκλα των μεταχειρισμένων μπαταριών, και να αποθέσει χιλιάδες τόνους μολυσμένου εδάφους εν ήδη χωματερής στον τόπο μας. Και ούτε ξέρουμε πόσες άλλες ύποπτες συμφωνίες απεργάζεται για να εξυπηρετήσει ύποπτα συμφέροντα..
Οι ισχυρισμοί του ότι τάχα τα υλικά αυτά δεν είναι επικίνδυνα, μας θυμίζουν τα καμώματα του, για τα επικίνδυνα βλήματα του απεμπλουτισμένου ουρανίου που σφυροκοπούσαν το πεδίο βολής το 1999 παραμονές της Ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην τότε Γιουγκοσλαβία.
Και να αφήσει τα νταηλίκια σε βάρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης του ‘δεσποτάτου,, του, γιατί δεν θα του βγουν σε καλό. Να σταματήσει επιτέλους να προκαλεί και τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, και την κοινή γνώμη, όπως έκανε στο παρελθόν. Δεν θα ξαναβρεθεί δικαστής για να του ξαναπεί. “Κύριε Παπαθανασίου, το δικαστήριο δεν έχει πεισθεί ότι είστε αθώος. Ούτε οι συμπατριώτες σας που παρακολουθούν η δίκη έχουν πεισθεί ότι είστε αθώος.
Όμως εμείς παρά τη πρόταση του εισαγγελέα θα σε απαλλάξουμε για να σου δώσουμε τη ευκαιρία να γίνεις σωστός άνθρωπος.
Να σταματήσεις να διαχειρίζεσαι το δημοτικό χρήμα σαν να είναι δικό σου, και προπαντός να μην αποφασίζεις και να ενεργείς μόνος σου, χωρίς αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων . Αυτά είπε στον κατηγορούμενο Παπαθανασίου η πρόεδρος του δικαστηρίου πριν αναγγείλει την απαλλαγή του. Ο Γιώργος όμως είναι σαν το γνωστό αγρίμι εξακολουθεί να προκαλεί και να απειλεί ο λύκος κι’ αν εγέρασε κι’ άσπρισε το μαλλί του μήτε η γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του.
Λιτόχωρο 3 Ιουλίου 2012.
Ολόκληρη η επιστολή του Ν. Κουκουτάτσιου:
Ο ΛΥΚΟΣ ΚΙ’ ΑΝ ΕΓΕΡΑΣΕ.
Δεν πρόφτασε να ξανά καθίσει στην έδρα του ο αθωωθείς από λύπηση του δικαστηρίου τοπάρχης της Νότιας Πιερίας, και άρχισε να απεμπολεί με προκλητικό τρόπο τα συμφέροντα των κατοίκων του Λιτοχώρου, και προπαντός να υπονομεύει την υγεία τους και το ήδη βεβαρημένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής με το να δεχθεί τα επικίνδυνα απόβλητα άλλων περιοχών στον πυθμένα του αμορυχείου.
Δεν τον πτοεί η ήδη προχωρημένη μόλυνση των υπογείων υδάτων και των παραλιών του Λιτοχώρου και της ευρύτερης περιοχής, από τα αστικά λύματα, ούτε τα βαριά πρόστιμα που έχει δεχθεί ο τέως Δήμος Λιτοχώρου, για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των δικτύων συλλογής αυτών των λυμάτων
και του βιολογικού καθαρισμού.
Δεν γνωρίζουμε έναντι ποιου ανταλλάγματος θέλει να φέρει στον τόπο μας, την ταξική πανούκλα των μεταχειρισμένων μπαταριών, και να αποθέσει χιλιάδες τόνους μολυσμένου εδάφους εν ήδη χωματερής στον τόπο μας. Και ούτε ξέρουμε πόσες άλλες ύποπτες συμφωνίες απεργάζεται για να εξυπηρετήσει ύποπτα συμφέροντα..
Οι ισχυρισμοί του ότι τάχα τα υλικά αυτά δεν είναι επικίνδυνα, μας θυμίζουν τα καμώματα του, για τα επικίνδυνα βλήματα του απεμπλουτισμένου ουρανίου που σφυροκοπούσαν το πεδίο βολής το 1999 παραμονές της Ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην τότε Γιουγκοσλαβία.
Και να αφήσει τα νταηλίκια σε βάρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης του ‘δεσποτάτου,, του, γιατί δεν θα του βγουν σε καλό. Να σταματήσει επιτέλους να προκαλεί και τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, και την κοινή γνώμη, όπως έκανε στο παρελθόν. Δεν θα ξαναβρεθεί δικαστής για να του ξαναπεί. “Κύριε Παπαθανασίου, το δικαστήριο δεν έχει πεισθεί ότι είστε αθώος. Ούτε οι συμπατριώτες σας που παρακολουθούν η δίκη έχουν πεισθεί ότι είστε αθώος.
Όμως εμείς παρά τη πρόταση του εισαγγελέα θα σε απαλλάξουμε για να σου δώσουμε τη ευκαιρία να γίνεις σωστός άνθρωπος.
Να σταματήσεις να διαχειρίζεσαι το δημοτικό χρήμα σαν να είναι δικό σου, και προπαντός να μην αποφασίζεις και να ενεργείς μόνος σου, χωρίς αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων . Αυτά είπε στον κατηγορούμενο Παπαθανασίου η πρόεδρος του δικαστηρίου πριν αναγγείλει την απαλλαγή του. Ο Γιώργος όμως είναι σαν το γνωστό αγρίμι εξακολουθεί να προκαλεί και να απειλεί ο λύκος κι’ αν εγέρασε κι’ άσπρισε το μαλλί του μήτε η γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του.
Λιτόχωρο 3 Ιουλίου 2012.
Νίκος Κουκουτάτσιος
π. Δήμαρχος Λιτοχώρου.
π. Δήμαρχος Λιτοχώρου.
.........
Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου Δίου - Ολύμπου και όλης της Πιερίας, επισκέπτες και κατοίκους στην ανοικτή συνάντηση για ενημέρωση στο...
Λιτόχωρο.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ στις 2030
ΠΕΜΠΤΗ9/8/12
ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Οι πολίτες οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης πρέπει να ενημερωθούν για όλα.
Η ενημέρωση αφορά όλους μας, να γνωρίσουμε τι πρόκειται να συμβεί στη αυλή μας.
- Η συζήτηση να φωτίσει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, εάν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον και για την υγεία μας άμεσα η μακροπρόθεσμα;
- Η απόφαση για αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων για την αποκατάσταση τουλατομείου μήπως άνοιξε την πόρτα για αποθήκευση και άλλων βιομηχανικώνσκουπιδιών;
- Το συγκεκριμένο απόβλητο (χώμα) έχει οξείδια του μαγγανίου, βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο κ.λπ.) και αρσενικό ;
- Μελέτη για την αποκατάσταση του λατομείου υπήρχε, γιατί η τροποποίηση των όρων της ;
- Οι επιστήμονες που γνωμοδότησαν αρνητικά για την αθωότητα του ίδιου υλικούκαι τις επιπτώσεις στο περιβάλλον στο Δήμο Αγ. Αθανασίου (Χαλκηδόνας) τονΜάιο του 2012, μήπως έχουν δίκιο;
Η αθώωση του υλικού είναι πράξη αφελής,τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι
δεν συνάδουν με την κατάσταση.Η αποφασιστικότητα των δημοτικών αρχόντων στην
εκτέλεση της …ανάπλασης του αμμορυχείου επιβάλλει σε εμάς όλους να ενημερωθούμε
και να σταματήσουμε τον παραλογισμό.
Καλούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπεριφέρεια Πιερίας όλους τους δημοτικούς συμβούλους,τον δήμαρχο, τους κοινοτικούς συμβούλους,τους φορείς των επαγγελματιών του τουρισμού, όλων των επαγγελματικών κλάδων, ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους,να πάρουν μέρος στην συζήτηση.
Η συντονιστική Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Πιερίας
....................
Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής στο Λιτόχωρο Πιερίας προκαλεί η πρόθεση ιαπωνικής εταιρείας να χρησιμοποιήσει τμήμα του λατομείου της περιοχής, προκειμένου να «αδειάζει» απόβλητα που υπολείπονται από την παραγωγή υλικών για την κατασκευή μπαταριών.
Το συγκεκριμένο έργο, αρχικά αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στον Δήμο Χαλκηδόνας της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν προχώρησε παρ’ όλο που η μητροπολιτική επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει θετικά, αλλά ο δήμος άσκησε βέτο και το έργο δεν έγινε.
Επόμενος σταθμός της ιαπωνικής εταιρείας «Tosoh» ήταν η Πιερία με τις «ευλογίες» των τοπικών αρχόντων. Αφού εξετάστηκαν αρκετές περιοχές, επελέγη ως η πλέον ιδανική η θέση «Γούρνες – Ξηροκάμπι» του Λιτόχωρου.
(Το λατομείο)
(Το λατομείο)
Ξεσηκωμός στην περιοχή
Η συγκεκριμένη απόφαση διχάζει την τοπική κοινότητα. Τόσο ο Δήμος Δίου-Ολύμπου όσο και η Αντιπεριφέρεια Πιερίας υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια επένδυση ακίνδυνη που θα ωφελήσει την περιοχή οικονομικά, καθώς όπως υποστηρίζουν η «Tosoh» έχει δεσμευτεί ότι θα παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη.
Μάλιστα ο Δήμος ισχυρίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εγκεκριμένος για λατομείο και ΧΥΤΑ με προεδρικό διάταγμα, επικαλούμενος παράλληλα τις εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις των επιτροπών περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Πιερίας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, βρίσκονται οι περιβαλλοντικοί φορείς αλλά και ορισμένοι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα δημιουργηθεί ένας ΧΥΤΑ αποβλήτων, ο οποίος θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή, πλήττοντας τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας.
νουν, για το λόγο ότι η περιοχή θεωρείται πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η ανησυχία τους εστιάζεται και στατάλειψή της από μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Θα «αδειάσουν» 80.000 τόνους αποβλήτων
Εάν τελικά το έργο υλοποιηθεί και οι εκκλήσεις των κατοίκων και των τοπικών βουλευτών δεν εισακουστούν, τότε δίπλα στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο λατομείο αναμένεται να ριχτούν 80.000 τόνοι του αποβλήτου της ιαπωνικής εταιρείας.
Τα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
- Διαμόρφωση του αναγλύφου της περιοχής
- Στεγάνωση του υποβάθρου προκειμένου ο χώρος να μην έρχεται σε επαφή με τα διάφορα περιβαλλοντικά μέσα (έδαφος, υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, ατμόσφαιρα) της άμεσης περιοχής του έργου.
- Πλήρωση του χώρου με το υλικό, το οποίο θα φορτωθεί στις εγκαταστάσεις της «Tosoh», σε φορτηγά ωφέλιμης χωρητικότητας της τάξης των 20 tn, ενώ η απόσταση μεταφοράς του υλικού στο λατομείο είναι της τάξης των 75 km.
- Τελική κάλυψη του χώρου με στρώση στεγάνωσης (επιφανειακή) από γεωσυνθετική αργιλική στρώση και γεωμεμβράνη και στρώση επιφανειακής αποστράγγισης, από γεωσυνθετικό υλικό αποστράγγισης, η οποία θα καταλήγει στην εξωτερική τάφρο ομβρίων. Ως τελική στρώση στην επιφάνεια θα κατασκευαστεί στρώση φυτικής γης πάχους 1m.
Πάντως παρ’ όλο τις «επίσημες» διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για μια τελείως ακίνδυνη εγκατάσταση, οι περιβαλλοντικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και αναρωτιούνται πως η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος συναινούν στη πραγματοποίηση ενός έργου το οποίο θα μπορούσε –έστω και δυνητικά- να βλάψει το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.
«Πρόκειται για επικίνδυνες εγκαταστάσεις»
Η zougla.gr επικοινώνησε με μέλος της «Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας», το οποίο δήλωσε ότι η εγκατάσταση θα πλήξει το περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι η εθελοντική ομάδα αναμένει τα αποτελέσματα νέων αναλύσεων προκειμένου να αποδείξει την επικινδυνότητα των αποβλήτων.
Σοβαρές επιφυλάξεις βουλευτών για το θέμα
Επιφυλάξεις για τη λειτουργία του έργου έχουν διατυπώσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευγένιος Παπαδόπουλος και ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης.
Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κωνσταντόπουλος, είχε υποστηρίξει ότι η εισήγηση των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας πέρασε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς και χωρίς να γίνει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους. Ο ίδιος είχε παρατηρήσει ότι οι εισηγήσεις αφορούν απόθεση 80.000 τόνων αποβλήτων στον χώρο του λατομείου μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ δεν γίνεται σαφές, όπως ανέφερε, ποιος και κάθε πότε θα κάνει τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς ελέγχους στο υπέδαφος της περιοχής.
Παράλληλα, το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών και φίλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων (πυρολουσίτη) στο λατομείο του Λιτοχώρου.
Στη συνάντηση έγινε τοποθέτηση μελών της συντονιστικής επιτροπής των Ενεργών Πολιτών Πιερίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και παρουσιάστηκαν επιστημονικές μελέτες που θέτουν σε αμφισβήτηση τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η απόφαση του δήμου Δίου – Ολύμπου για την απόθεση των συγκεκριμένων υλικών. Επακολούθησε ενημέρωση από τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. για την αντίστοιχη εμπειρία με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και τον τρόπο οργάνωσης του κινήματος των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα.
«Από ό,τι καταλαβαίνω, θέλουν να τον μετατρέψουν σε μια χαβούζα τοξικών αποβλήτων.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ξεκάθαρα στο πρόγραμμά του, ότι οποιαδήποτε επένδυση γίνεται θα πρέπει πρώτα να έχει ως γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των εταιρειών. Αυτή είναι η σταθερή και ξεκάθαρη θέση μας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Κατερίνα Ιγγλεζή, που φιλοξενήθηκαν στην εφ. Ημερησία της Πιερίας.
Το... παρελθόν της Tosoh
Να σημειωθεί ότι βάσει καταγγελιών που έχου γίνει, η εν λόγω εταιρεία είχε απασχολήσει τους φορείς καθότι πριν από 15 χρόνια είχε εναποθέσει απόβλητα σε περιοχή της Β. Ελλάδας.
Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας μιλώντας στη zougla.gr ανέφερε ότι στο αντίστοιχο αίτημα που είχε γίνει από την εταιρεία είχε απαντήσει: «Τα υλικά που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη βιομηχανία δεν είναι αδρανή. Πρόκειται για επικίνδυνο υλικό. Εμείς πάντως δεν θέλουμε η αυλή μας να γίνει χώρος εναπόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων».
«Πρόκειται για επικίνδυνες εγκαταστάσεις»
Η zougla.gr επικοινώνησε με μέλος της «Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας», το οποίο δήλωσε ότι η εγκατάσταση θα πλήξει το περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι η εθελοντική ομάδα αναμένει τα αποτελέσματα νέων αναλύσεων προκειμένου να αποδείξει την επικινδυνότητα των αποβλήτων.
Σοβαρές επιφυλάξεις βουλευτών για το θέμα
Επιφυλάξεις για τη λειτουργία του έργου έχουν διατυπώσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευγένιος Παπαδόπουλος και ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης.
Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κωνσταντόπουλος, είχε υποστηρίξει ότι η εισήγηση των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας πέρασε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς και χωρίς να γίνει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους. Ο ίδιος είχε παρατηρήσει ότι οι εισηγήσεις αφορούν απόθεση 80.000 τόνων αποβλήτων στον χώρο του λατομείου μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ δεν γίνεται σαφές, όπως ανέφερε, ποιος και κάθε πότε θα κάνει τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς ελέγχους στο υπέδαφος της περιοχής.
Παράλληλα, το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών και φίλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων (πυρολουσίτη) στο λατομείο του Λιτοχώρου.
Στη συνάντηση έγινε τοποθέτηση μελών της συντονιστικής επιτροπής των Ενεργών Πολιτών Πιερίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και παρουσιάστηκαν επιστημονικές μελέτες που θέτουν σε αμφισβήτηση τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η απόφαση του δήμου Δίου – Ολύμπου για την απόθεση των συγκεκριμένων υλικών. Επακολούθησε ενημέρωση από τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. για την αντίστοιχη εμπειρία με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και τον τρόπο οργάνωσης του κινήματος των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα.
«Από ό,τι καταλαβαίνω, θέλουν να τον μετατρέψουν σε μια χαβούζα τοξικών αποβλήτων.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ξεκάθαρα στο πρόγραμμά του, ότι οποιαδήποτε επένδυση γίνεται θα πρέπει πρώτα να έχει ως γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των εταιρειών. Αυτή είναι η σταθερή και ξεκάθαρη θέση μας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Κατερίνα Ιγγλεζή, που φιλοξενήθηκαν στην εφ. Ημερησία της Πιερίας.
Το... παρελθόν της Tosoh
Να σημειωθεί ότι βάσει καταγγελιών που έχου γίνει, η εν λόγω εταιρεία είχε απασχολήσει τους φορείς καθότι πριν από 15 χρόνια είχε εναποθέσει απόβλητα σε περιοχή της Β. Ελλάδας.
Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας μιλώντας στη zougla.gr ανέφερε ότι στο αντίστοιχο αίτημα που είχε γίνει από την εταιρεία είχε απαντήσει: «Τα υλικά που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη βιομηχανία δεν είναι αδρανή. Πρόκειται για επικίνδυνο υλικό. Εμείς πάντως δεν θέλουμε η αυλή μας να γίνει χώρος εναπόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων».
Τι υποστηρίζει η εταιρεία
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμοι οι φόβοι που έχουν εκφραστεί από την τοπική κοινωνία αναφορικά με την απόθεση παραπροϊόντος της παραγωγικής της διαδικασίας σε παλιό λατομείο στο Λιτόχωρο.
Η εταιρεία, που παράγει το πρωτογενές υλικό που χρησιμοποιείται για την κάθοδο ξηρών στοιχείων (αλκαλικών μπαταριών), υποστηρίζει ότι το παραπροϊόν της:
α) Δεν είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα, αντιθέτως η περιεκτικότητα είναι πολύ χαμηλότερη από οποιοδήποτε όριο για να χαρακτηριστεί επικίνδυνο.
β) Αν και η διαπερατότητά του και η εκπλυσιμότητά του είναι σχεδόν μηδενική, στο λατομείο που θα εναποτεθεί θα χρησιμοποιηθούν γεωμεμβράνες που εξασφαλίζουν 100% τον υδροφόρο ορίζοντα.
γ) Αν και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγων μηνών, η παρακολούθηση θα συνεχίσει επί δεκαετία μετά τη λήξη σαν εγγύηση για την περιβαλλοντική ασφάλεια του έργου.
Η Τosoh διευκρινίζει ότι «οι κριτικές ανασκοπήσεις από Καποδιστριακό και ΑΠΘ που αναφέρονται, αφορούν άλλο έργο και όχι το συγκεκριμένο» και χαρακτηρίζει συκοφαντικό το να συνδέεται το παραπροϊόν της με ΧΥΤΕΑ που αναφέρεται σε επικίνδυνα υλικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου