Το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 18:00 το απόγευμα στο κτήμα του Δαμιανού Παχόπουλου θα θερίσουμε παρέα με τον παραδοσιακό τρόπο την καλλιέργειά της ζειάς, triticum dicoccum. O Δαμιανός τα τελευταία χρόνια καλλιεργεί βιολογικό σιτάρι ....
ποικιλία μαυραγάνι. Φέτος πρόσθεσε και 1 κομμάτι παλιάς ποικιλίας ζέας. Το κτήμα του βρίσκεται στον Κούκο δίπλα στο " Κoukos In". untitled.bmp ΘΕΡΟΣ , Η ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΡΠΟ ΤΗΣ , ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ! Τι είναι η Ζέα; Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, emmer (Γερμανία), farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel). Κάποιοι τη μπερδεύουν και με το καλαμπόκι, αφού η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται από αυτό το δημητριακό. Ζει (ζειαί = πληθυντικός του ζειά) + δώρος (δώρον). Το έτος 1928 απαγορεύτηκε σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως η καλλιέργεια της Ζειάς στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περιζήτητη λόγω των πολύτιμων χαρακτηριστικών της : - Τα προϊόντα Ζέας περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο και τα ζυμαρικά ζέας είναι πολύ πιο ελαφριά από τα κοινά ζυμαρικά. - Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. - Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα ιδιαίτερα εύπεπτα. - Η λυσίνη, ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. - Η Ζέα δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει γλουτένη. - Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Πληροφορίες Δαμιανός Παχόπουλος τηλ. 23510-83200 & 6947185166
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου