ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Κεντροαριστερές ωδίνες



thumb
Αυτό που προέκυψε από την κάλπη την περασμένη Κυριακή είναι περισσότερο ερωτήσεις - αιτήματα παρά απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο. Αναμενόμενο, καθώς η κρίση και η καταστροφή που βιώνει η Ελλάδα δεν περιορίζο­νται στο οικονομικό επίπεδο, αλλά διαχέονται στην κοινωνία. Κατά συνέπεια το αίτημα - ανάγκη της εκ βάθρων αναδόμησης του πολιτικού συστήματος εκ­φράστηκε με την πρώτη ευκαιρία, που ήταν η εκλο­γική διαδικασία.
Αν
υπάρχει, λοιπόν, ένα σαφές αποτέλεσμα από τις κάλπες, αυτό δεν είναι η ήττα της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, η συντριβή του ΠΑΣΟΚ και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Εί­ναι η ήττα του πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δη­μιουργήθηκε και υπάρχει: την εξασφάλιση της δη­μοκρατικής συναίνεσης για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Περί των νικητών και ηττημένων έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολλά και αυτονόητα. Τα μη αυτονόητα - από πρώτη άποψη - όμως έχουν μεγαλύτερο εν­διαφέρον. Αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι εξ αιτίας του εκλογικού συστήματος - νόμου οι μισοί ψηφοφόροι δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, εί­τε επειδή απείχαν (36%) είτε επειδή ένα ποσοστό 19% ψήφισε κόμματα τα οποία τελικά δεν κατάφε­ραν να εξασφαλίσουν το όριο εισόδου (3%). Αυτά, σε συνδυασμό με το ακραία καλπονοθευτικό μπό-νους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, εμποδίζουν να λάβει πολιτικό περιεχόμενο η λαϊκή επιλογή, όπως αυτή αποτυπώθηκε με την ψήφο.
Η κατάσταση αυτή θα έπρεπε επίσης να είναι αναμε­νόμενη. Ο εκλογικός νόμος είναι μια τεχνητή παρά­μετρος, προκειμένου να διασφαλίζεται η αναπαρα­γωγή ενός δεδομένου συστήματος εξουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση ο εκλογικός νόμος είναι η μόνη παράμετρος επάνω στην οποία έχει αγκι­στρωθεί ένα σύστημα που καταρρέει, καθώς είναι φανερό ότι δεν εξασφαλίζει τη μετουσίωση της ψήφου σε απτή πολιτική δύναμη. Η αποκατάστα­ση αυτής της προφανούς ανισορροπίας είναι μια καθαρή πολιτική διαδικασία, συνώνυμη σχεδόν με την προσπάθεια της (ανοικοδόμησης της Κεντρο­αριστεράς...

Tags:

Δεν υπάρχουν σχόλια: