Αυτό που προέκυψε από την κάλπη την περασμένη Κυριακή είναι περισσότερο ερωτήσεις - αιτήματα παρά απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο. Αναμενόμενο, καθώς η κρίση και η καταστροφή που βιώνει η Ελλάδα δεν περιορίζονται στο οικονομικό επίπεδο, αλλά διαχέονται στην κοινωνία. Κατά συνέπεια το αίτημα - ανάγκη της εκ βάθρων αναδόμησης του πολιτικού συστήματος εκφράστηκε με την πρώτη ευκαιρία, που ήταν η εκλογική διαδικασία.
Αν
υπάρχει, λοιπόν, ένα σαφές αποτέλεσμα από τις κάλπες, αυτό δεν είναι η ήττα της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, η συντριβή του ΠΑΣΟΚ και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Είναι η ήττα του πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε και υπάρχει: την εξασφάλιση της δημοκρατικής συναίνεσης για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Περί των νικητών και ηττημένων έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολλά και αυτονόητα. Τα μη αυτονόητα - από πρώτη άποψη - όμως έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι εξ αιτίας του εκλογικού συστήματος - νόμου οι μισοί ψηφοφόροι δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, είτε επειδή απείχαν (36%) είτε επειδή ένα ποσοστό 19% ψήφισε κόμματα τα οποία τελικά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το όριο εισόδου (3%). Αυτά, σε συνδυασμό με το ακραία καλπονοθευτικό μπό-νους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, εμποδίζουν να λάβει πολιτικό περιεχόμενο η λαϊκή επιλογή, όπως αυτή αποτυπώθηκε με την ψήφο.
Η κατάσταση αυτή θα έπρεπε επίσης να είναι αναμενόμενη. Ο εκλογικός νόμος είναι μια τεχνητή παράμετρος, προκειμένου να διασφαλίζεται η αναπαραγωγή ενός δεδομένου συστήματος εξουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση ο εκλογικός νόμος είναι η μόνη παράμετρος επάνω στην οποία έχει αγκιστρωθεί ένα σύστημα που καταρρέει, καθώς είναι φανερό ότι δεν εξασφαλίζει τη μετουσίωση της ψήφου σε απτή πολιτική δύναμη. Η αποκατάσταση αυτής της προφανούς ανισορροπίας είναι μια καθαρή πολιτική διαδικασία, συνώνυμη σχεδόν με την προσπάθεια της (ανοικοδόμησης της Κεντροαριστεράς...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου