ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Σημίτης κατά Παπανδρέου: Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος.



Ευθύνες στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για την ένταξη στο πρώτο μνημόνιο επιρρίπτει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

“Το πρώτο μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν
ήταν μονόδρομος”, υποστηρίζει ο κ.Σημίτης σε συνέντευξη του στο Capital.gr, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, την οποία μάλιστα “καρφώνει” ότι πρότεινε τις ιδιωτικοποιήσεις.

Κάνει λόγο για “σαχλαμάρες”, ανετοιμότητα και έλλειψη σχεδιασμού από την κυβέρνηση Παπανδρέου και λέει ότι μία πιο σοβαρή κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει μία καλύτερη συμφωνία, αλλά υποστηρίζει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δε θα μπορούσε να βγει από την κρίση χωρίς λιτότητα προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος.

H επίθεση Σημίτη κατά Παπανδρέου έρχεται στον απόηχο της επιστροφής του δεύτερου στο ΠΑΣΟΚ μέσω της ένταξης του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Επιστροφή, που η Φώφη Γεννηματά είχε υποδεχθεί ως κίνηση διεύρυνσης αλλά δεν είχε ενθουσιάσει καθόλου τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού για τα οικονομικά του κόμματος και είχε μιλήσει για ποντίκια που εγκατέλειπαν το πλοίο. Και ο κ.Σημίτης δείχνει τώρα την ενόχληση του για την επιστροφή του διαδόχου του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για τη μορφή του πρώτου μνημονίου.

Ο κ.Σημίτης υποστηρίζει επίσης ότι κατά τη δική του διακυβέρνηση υπήρχε “πρωτοφανής ανάπτυξη” στη χώρα, αλλά ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή προχώρησαν σε σπατάλες που αύξησαν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Επιρρίπτει επίσης ευθύνες στην ΕΕ για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση, αλλά τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ χαρακτηρίζει κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης τη συζήτηση για το χρέος, λέγοντας ότι τα μέτρα για το χρέος έχουν ούτως ή άλλως συμφωνηθεί.

“ Το πρώτο μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος. Εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και δεν έκανε τότε, ήταν ένας έγκαιρος σοβαρός σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να τον καταρτίσει και να τον συζητήσει τόσο με την Ε.Ε., όσο και με το ΔΝΤ. Δεν έγινε κανένας σχεδιασμός. Επαναλαμβάνω όμως ότι και το μνημόνιο αποτελούσε μία σειρά αποφάσεων που πήρε η Ε.Ε., χωρίς να είναι έτοιμη.

Να φέρω ένα παράδειγμα. Μίλησα πριν για τις ιδιωτικοποιήσεις. Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι η Ε.Ε. ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις. Όλη η Ελλάδα έχει ξεχάσει ότι στο πρώτο μνημόνιο, δεν αναφέρονταν οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι η ίδια η Ελλάδα πρότεινε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.  Η Ελλάδα, μάλιστα, τότε στις συζητήσεις, είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμη περιουσία 50 δισεκατομμυρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο αριθμός ήταν τελείως φανταστικός. Δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματικότητα. Όταν είσαι στον βαθμό αυτό ανέτοιμος και λες τέτοιες σαχλαμάρες, το μνημόνιο έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα”, αναφέρει ειδικότερα ο κ.Σημίτης.

Εκτιμά ότι “μία σοβαρή πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να δείξει έναν άλλο δρόμο, δηλαδή να κάνει μία καλύτερη συμφωνία”, αλλά επικαλείται τον Κρούγκμαν για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να βγει από την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, χωρίς να εφαρμόσει μια πολιτική λιτότητας, για να μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος.

Πηγή:  News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: