Στη νέα έκθεση προόδου -και η οποία πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας λόγω των αμερικανικών εκλογών- η Κομισιόν περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην Τουρκία. Μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία;
Άμεση ήταν η αντίδραση του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να μην καθυστερεί άλλο με τις αποφάσεις της: «Λένε αδιάντροπα και απροκάλυπτα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να εξεταστούν. Κάντε το λοιπόν, ελέγξτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ελέγξτε άμεσα. Κι αν το κάνετε, μην αργείτε, αλλά λάβετε τις τελικές σας αποφάσεις».
Ο. Τσελίκ: «Μη εποικοδομητική η έκθεση»
Οι λόγοι αυτής της καθυστέρησης είναι σαφείς κατά τον τούρκο πρόεδρο: «Ξέρετε, γι΄αυτά τα τρία εκατομμύρια των προσφύγων στην Τουρκία. Λένε ότι είναι πρόβλημα. Λένε ότι εάν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και η Τουρκία ανοίξει τις πύλες της, τότε που θα πάνε όλοι αυτοί οι πρόσφυγες; Αυτή είναι η ανησυχία τους. Γι΄ αυτό και δεν μπορούν να καταλήξουν».
Μη εποικοδομητική χαρακτήρισε την έκθεση προόδου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, καλώντας την ΕΕ να μην εγκαταλείψει την προοπτική της πλήρους ένταξης για την Τουρκία. «Η έκθεση απέχει πολύ από το να είναι εποικοδομητική ή να δίνει μια κατευθυντήρια γραμμή. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελλιπή κατανόηση του κόσμου και της Τουρκίας, την έλλειψη κατανόησης της προόδου που έχει σημειώσει η Τουρκία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Γ. Χαν: Να μας πουν οι Τούρκοι τι θέλουν
Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Γιοχάνες Χαν από την πλευρά του κάλεσε την Άγκυρα να επιλέξει η ίδια την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα «συνάδουν όλο και λιγότερο» με το επίσημο αίτημα ένταξης, επισήμανε ο Αυστριακός κατά την παρουσίαση της έκθεσης προόδου.
«Εν κατακλείδι μπορώ να επαναλάβω απλώς τα λόγια βαθιάς λύπης και απογοήτευσης του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ ότι η Τουρκία προφανώς επέλεξε απομακρυνθεί από την Ευρώπη, παρά τις σαφείς ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και τις ελπίδες πολλών πολιτών της. (…) Η ηγεσία της Τουρκίας θα πρέπει να μας πει τι θέλει και να το εξηγήσει και στους πολίτες της».
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν στην ΕΕ οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, το κύμα συλλήψεων και η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Στην έκθεση γίνεται μάλιστα λόγος για υποψίες «πολλαπλών σοβαρών παραβιάσεων της απαγόρευσης βασανιστηρίων και κακοποίησης». Ευρωβουλευτές των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων κάλεσαν την Κομισιόν να προχωρήσει σε έστω και προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Και για τις υπόλοιπες υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία) όμως, οι νέες εκθέσεις προόδου είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές. Όλες οι χώρες βρίσκονται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο ενώπιον μεγάλων διαρθρωτικών προκλήσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων η Κομισιόν, παραπέμποντας στην αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και την υψηλή ανεργία.
dpa, aptn, Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: dw.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου