ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ελήφθη το μήνυμα για παραμονή στο ευρώ



Οι πρώτες εκτιμήσεις των γερμανών αναλυτών για την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα είχαν έναν κοινό παρονομαστή: θερμά λόγια για την Ελλάδα, αλλά καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Με δεδομένο το κλίμα εχθρότητας που έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας στη διετία που πέρασε, η πρώτη επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα πέτυχε τουλάχιστον το μίνιμουμ: πέρασε στη γερμανική κοινή γνώμη το μήνυμα ότι η Καγκελάριος δεν έχει ξεγράψει την Ελλάδα από μέλος της ευρωζώνης, κόντρα σε πολλά στελέχη από το δικό της κεντροδεξιό στρατόπεδο που θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ προς παραδειγματισμό και των υπολοίπων δύστροπων εταίρων στον ευρωπαϊκό Νότο.


«Ο κίνδυνος να αποκοπεί η Ελλάδα από το ευρώ φαίνεται να έχει αποφευχθεί», σχολίασε η έγκυρη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Το συμπέρασμά της είναι ότι «η ευρωζώνη προσανατολίζεται σε μια μακρά συνύπαρξη ισχυρών και αδύναμων χωρών. Αυτό θα κοστίσει χρήματα, θα απαιτήσει κανόνες και κατανόηση. Ενδεχομένως και κάποια ταξίδια ακόμη στην Αθήνα».
Μπορεί να ακούγεται γενικό και λίγο στα αυτιά εκείνων που περίμεναν ότι η Μέρκελ θα έχει μαζί της στην Αθήνα και την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Αλλά αυτό αφορά εκείνους που καλλιεργούσαν τέτοιες προσδοκίες. Οχι τη Μέρκελ.
Η επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα στόχευε πρωτίστως στη αποκατάσταση μιας «ομαλότητας στην κρίση», έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί παράγοντες στο Βερολίνο. Αυτό σημαίνει υπερβάσεις από όλους. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι στην ευρωζώνη έχει να κάνει με εταίρους που τη στηρίζουν για να αποφύγει την πτώχευση και όχι με εχθρούς με τους οποίους βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Γερμανία από την πλευρά της θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η διάσωση των εταίρων δεν είναι «πεταμένα λεφτά» σε «βαρέλι δίχως πάτο», αλλά όρος διατήρησης της δικής της ευημερίας.
Ακόμη απέχουμε πολύ από μια τέτοια «ομαλότητα στην κρίση». Η συντηρητική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» σχολιάζει ότι το «φως στην άκρη του τούνελ» που υποσχέθηκε η Καγκελάριος θα το δουν οι Ελληνες όταν αντιληφθούν ότι για τα δεινά τους δεν ευθύνεται το «Τέταρτο Ράιχ». Αλλά οι διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ προειδοποιούν και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για το πόσο εύκολα επιστρέφουν στην Ευρώπη τα παλιά ανακλαστικά, όταν εκλείψει το λιπαντικό στη μηχανή της ενοποίησης, δηλαδή η ευημερία για όλους.
Στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ ήταν «ευγενική αλλά όχι ένθερμη», διαπίστωσε η αριστερή «Ταγκεστσάιτουνγκ». Χρησιμοποίησε την έκθεση της τρόικας για να μην προεξοφλήσει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Ετσι αφήνει και το περιθώριο να συνεχιστεί η άσκηση των πιέσεων στην Ελλάδα μέχρι τέλους, που δεν είναι πλέον πολύ μακριά. Η Μέρκελ αφήνει στον Σόιμπλε τον ρόλο του «κακού μπάτσου» να υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι ανταποκρίθηκε μόνον στα δύο τρίτα των «προαπαιτούμενων πράξεων» που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.
Η ίδια προτιμά τις «καλές ειδήσεις» π.χ. τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος ή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Με την ενεργοποίηση πλέον και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM μαζί με το δημοσιονομικό σύμφωνο ολοκληρώνεται εν πολλοίς ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων που ενδιαφερόταν να περάσει η Γερμανία με την κρίση και μάλιστα έγκαιρα, πριν μπει στην εκλογική χρονιά του 2013. Στο εξής η Μέρκελ θα χρειάζεται «καλές ειδήσεις», όχι μόνο από τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση αλλά παίρνουν εύσημα από το Βερολίνο. Τις χρειάζεται και από την Ελλάδα, έστω και αν στην περίπτωση αυτή λέγεται «ομαλότητα στην κρίση».


tanea.

Δεν υπάρχουν σχόλια: