Δήλωσαν αμφότεροι πως θέλουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Εξέφρασαν την ελπίδα να εκφράσουν με τη σειρά τους και οι έλληνες ψηφοφόροι την ίδια επιθυμία στις επαναληπτικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Τόνισαν και οι δύο πως θα σεβαστούν σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες «να μελετήσουν την πιθανότητα συμπληρωματικών μέτρων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αν η χώρα το ζητήσει», είπε η γερμανίδα Καγκελάριος. «Η δική μου ευθύνη είναι να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Ελληνες. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πως θα εισηγηθούμε μέτρα ανάπτυξης», είπε ο Σοσιαλιστής νέος Πρόεδρος της Γαλλίας. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έπειτα από το πρώτο, κρίσιμο τετ-α-τετ τους στο Βερολίνο και προτού αποσυρθούν για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών - ένα «δείπνο εργασίας» - Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ έκαναν το παν προκειμένου να δείξουν πως μιλούν κοινή γλώσσα. Χρησιμοποίησαν εντούτοις διαφορετικό τόνο και διατυπώσεις όσον αφορά την ελληνική κρίση και τις νέες εκλογές. Και για τους προσεκτικούς παρατηρητές, η γερμανίδα Καγκελάριος δεν κατάφερε να αποφύγει «ένα παράξενο χαμόγελο / γκριμάτσα» όταν ο Ολάντ χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, μπροστά της τη λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» - επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μπορεί επίσης να μην έκανε κανένα σχόλιο, αλλά ασφαλώς δεν θα εκτίμησε το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας διατράνωσε πως στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για την έξοδο από την οικονομική κρίση «θα πρέπει να τεθούν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωομολόγων».
Η συνάντηση άρχισε με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας. Το αεροσκάφος τύπου Falcon 7X στο οποίο επιβιβάστηκε ο Φρανσουά Ολάντ, μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία της Γαλλίας, προκειμένου να μεταβεί στο Βερολίνο, χτυπήθηκε από κεραυνό και για προληπτικούς λόγους επέστρεψε στο Παρίσι - ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας και οι συνεργάτες του αναχώρησαν λίγο αργότερα με άλλο αεροσκάφος, ένα Falcon 900. «Ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να συναντήσω τη γερμανίδα Καγκελάριο σκοπεύοντας να της πω αυτό που σκέπτομαι για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να συζητήσω μαζί της για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να βρούμε από κοινού λύσεις, ώστε να μη θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην ανησυχία που μας δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. Η γερμανίδα Καγκελάριος τον υποδέχθηκε με τιμητικό άγημα. Και άρχισε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως το χτύπημα του κεραυνού αποτελεί (αντίθετα με ό,τι σκέφτηκαν πολλοί) καλό οιωνό για τη μελλοντική τους σχέση. «Η Γερμανία και η Γαλλία κατανοούν την κοινή ευθύνη που έχουν για την Ευρώπη και πρέπει να προτείνουν από κοινού ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ», σημείωσε η Μέρκελ, εκτιμώντας πως υπάρχουν «σημεία συμφωνίας» με τον Ολάντ.
Το Μνημόνιο. Η κατάσταση στην Ελλάδα κυριάρχησε και στη συνέντευξη Τύπου και, όπως έγινε σαφές, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, με τη Μέρκελ να επισημαίνει σε κάθε περίπτωση πως το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί και τον Ολάντ να εκφράζει από την πλευρά του κατανόηση για τους έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται, υποφέρουν και φοβούνται για το μέλλον τους. Σύμφωνα με τη γερμανίδα Καγκελάριο, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για το τι θα μπορούσαν να κάνουν προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα «στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών». «Μου δημιουργήθηκε η αίσθηση πως ο Ολάντ και η Μέρκελ μπορεί να δώσουν κάτι πίσω στην Ελλάδα: καμία αυστηρή αναφορά σε "πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου"», σχολίασε ο Φαϊζάλ Ισλάμ, οικονομικός συντάκτης του βρετανικού Channel 4 News. «Δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα έλεγε κανείς μια εγκάρδια συνέντευξη Τύπου», σχολίασε από την πλευρά του ο Ματιέ φον Ρορ, ανταποκριτής του «Der Spiegel» στο Παρίσι, «ενίοτε έμοιαζε λίγο αμήχανη, αλλά οι δυο ηγέτες προσπάθησαν πολύ να δείξουν ότι θα συνεργαστούν καλά».
tanea.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου