ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

.ΟΡΦΕΑΣΛΕΙΒΗΘΡΑ ΟΛΥΜΠΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ




Αφιερωμένο σε όλους…

Εμείς, απλά, σας μιλάμε για την σημαντικότερη, προσωπικότητα, της αρχαιότητας τον Ορφέα στον Όλυμπο στα Λείβηθρα , με τον δημοφιλέστερο μύθο των συναισθημάτων και των ιδεών ο «Ορφέας στον Άδη» ο «Ορφέας και η Ευρυδίκη» είναι το μαγικό σύνθημα, που ανοίγει τις πόρτες του μυαλού και της καρδιάς. Ανοίγει τις σιδερένιες αόρατες πόρτες του σκότους, διαλύει, τα στατιστικά δεδομένα, της μεγιστοποίησης του τίποτα, και προωθώντας την αφύπνιση, μέσα από την Ελληνική γραμματεία με στόχο την κατανόηση και περαιτέρω ανάπτυξη της Μουσικής σύλληψης με την οποία ο ΟΡΦΕΑΣ καλλιέργησε τους επιμέρους κλάδους που κίνησαν το ενδιαφέρον του ανθρωπιστικού ιδεώδους σε κάθε κλάδο…! Iστορία, Λογοτεχνία, Λαογραφία, Θέατρο, Θεολογία, Μουσική, Φιλοσοφία, Αστρολογία, 
Ελπίζουμε τούτος ο ηλεκτρονικός τόπος να μας βοηθήσει να το πετύχουμε.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ «ΛΕΙΒΗΘΡΙΑ2007 2008 2009» { """ 2010 2011""" } 
Μέχρι και έως την 15/1/2007 στον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων γινόταν η ΡΙΨΗ λυμάτων με βυτιοφόρα , απαξιώνοντας τον Ορφέα ,τη σημαντικότερη αυτή προσωπικότητα, στην αρχαιότητα, που ξεπέρασε κάθε επιτρεπτό όριο σε ελλαδικό χώρο ...!
Aλλά τέτοιες πρακτικές απαξιώνουν όλους μας , την ιστορία μας, δηλαδή τη ψυχή μας...! Ως εκ τούτου , εμείς πρέπει να μπούμε στον κόπο να διαβάσουμε τον Παυσανία , που μεταφέρει μέσα από τα 10 βιβλία του την ιστορία του τόπου, σε μας, μόνο όταν τηρήσουμε τις ρίζες μάς, έχουμε το δικαίωμα να λέμε είμαστε έλληνες, κάθε φορά υπερήφανα ...!
Μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου σαν αντιδήμαρχος πολιτισμού
ΛΕΙΒΗΘΡΙΑ 2007
Aπο 1/1/2007 εως 31/1/2011 σε συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο κύριο Αστέριο Χονδρόπουλο οργανώσαμε εκδηλώσεις προς τιμήν του Ορφέα στην γενέτειρα του στα Λείβηθρα Ολύμπου, και ως τον πρώτο των φιλοσόφων , μουσουργό αστρολόγο και θεολόγοχο ,.και αφού καθαρίστηκε η κόπρος του Αυγεία στα Λείβηθρα. Απευθύνθηκα στον κύριο Βρίτσιο Αριστοτέλη πρόεδρο του Ινστιτούτου Αριστοτέλης για την συνδιοργάνωση, και εκείνος στην ελληνική επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ, οι υποστήριξη ,και η κατανόηση τους για την σοβαρότητα του θέματος ήταν καταλυτική . 
Για το αθλητικό μέρος των εκδηλώσεων απευθήνθηκα στον κύριο Καραβασίλη Μιχάλη γνωστό Μαραθωνοδρόμο. στην Εθνική ομάδα Παρ όλα αυτά στο μέτρο του εφικτού κατάφερα παρά τις αντιρρήσεις σχετικά με τον φόβο του Δωδεκάθεου να πραγματοποιήσουμε για πρώτη φορά τις εκδηλώσεις Λειβηθρία 2007. 
Εδώ υπάρχει μία ιδιαίτερη μνεία στον πρόεδρο του ινστιτούτου Αριστοτέλης ο οποίος με την ορχήστρα Αρχαίων μουσικών οργάνων της οποίας κατά την έναρξη των εκδηλώσεων την ονόμασε Ορφεία Αρμονία και την πλαισίωση της από ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε. 
Η προσπάθεια μας ήταν να τονίσουμε κάτι το αγνά ελληνικό στο σημείο που δημιουργήθηκε το αρχαίο ελληνικό μουσικό πνεύμα. Η έδρα της πρώτης φιλοσοφίας, αστρολογίας, θεολογίας. 
ΛΕΙΒΗΘΡΙΑ 2008
Την δεύτερη χρονιά το 2008 πάλι με τις ίδιες γενικές αντιρρήσεις και μόνο με την υποστήριξη του Δημάρχου κυρίου Χονδρόπουλο, του κυρίου Βρίτσιου Αριστοτέλη Προέδρου Ινστιτούτο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και της κυρίας ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ Προέδρου της ελληνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ .
ΛΕΙΒΗΘΡΙΑ 2009
Το 2009 η εκδηλώσεις κινδύνεψαν η άποψη μου λόγο της άδικης παύσης του Δημάρχου κυρίου Χονδρόπουλο οπότε έμεινα μόνος και πολεμούμενος από παντού για την διοργάνωση των εκδηλώσεων, πλην των μόνιμων πλέον φορέων- συνδιοργανωτών. 
Οι εκδηλώσεις τελικά πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη μιας μερίδας της τοπικής κοινωνίας οι οποίοι ευτυχώς συνειδητοποίησαν το μέγεθος και την αξία των εκδηλώσεων, για τον τόπο μας συνεισφέροντας το κατά δύναμη μέγιστο με την μορφή της χορηγίας, και τους ευχαριστώ!

Πέραν του συναισθηματικού και ιστορικού βάρους των εκδηλώσεων κρίνω και ότι αποτελεί εθνικό θέμα ,το πρόσωπο του Ορφέα και των Μουσών...! .
Σήμερα, ενώ αγωνιζόμαστε να πείσουμε τους Σκοπιανούς σε κάποιο συμβιβασμό, κάτι ανάλογο θα ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε και με τους Βούλγαρους, οι οποίοι πλαστογραφούν την Ιστορία στο θέμα του Ορφέα, λόγω ότι γεννήθηκε λέει στη Θράκη, Τα Αργοναυτικά Ορφικά αναφέρουν ως τόπο γέννησης του Ορφέα τα Λείβηθρα της Θράκης, 
τοπωνύμιο που αρχικά μπορεί να θεωρηθεί ως γεωγραφική σύγχυση, 
αφού τα Λείβηθρα βρίσκονται στην Πιερία.
Η σύγχυση για τον τόπο θα πρέπει να αποδοθεί στη διαφορετική τοποθέτηση των ορίων της Θράκης από εποχή σε εποχή κλπ. Ωστόσο θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να προβάλλει τέτοιου είδους εκδηλώσεις.. 
Όπως επίσης επισημαίνουμε ότι ο κατάλογος των επισήμων που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις είναι μεγάλος και σοβαρά λαμβανόμενος υπόψη για το μέλλον του θεσμού παραθέτουμε δε μερικούς εξ αυτών.
Μεγάλη εκπροσώπηση εκ μέρους της Ελληνικής Πανεπιστημιακής κοινότητας , η παρουσία της ελληνικής επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ κυρία πρόεδρο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ, οπως ή΄ παρουσία της κυρίας ΕΦΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΠΑΔΕΡΜΑΛΗ της ΚΖ-Επκα Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων, επίσης και του προέδρου της Πανθεσσαλικής ομοσπονδίας Αμερικής, εκπροσώπου των ΑΧΕΠΑ, όλα τα μέλη του συλλόγου ΑΡΓΩΝΑΥΤΩΝ και πολλών άλλων επωνύμων. 
Τονίζω επίσης με γνώση του αντικειμένου, ότι ο Ορφέας είναι η σημαντικότερη, προσωπικότητα, της αρχαιότητας τον Ορφέα στον Όλυμπο στα Λείβηθρα , με τον δημοφιλέστερο μύθο των συναισθημάτων και των ιδεών ο «Ορφέας στον Άδη» ο «Ορφέας και η Ευρυδίκη» είναι το μαγικό σύνθημα, που ανοίγει τις πόρτες του μυαλού και της καρδιάς. Ανοίγει τις σιδερένιες αόρατες πόρτες του σκότους, διαλύει, τα στατιστικά δεδομένα, της μεγιστοποίησης του τίποτα, αυτός ήταν και ο λόγος που η εκδηλώσεις του Ορφέα στα Λείβηθρα απολαμβάνουν την διεθνή αναγνώριση .

Το 2010 διάφοροι μηχανισμοί κατάργησαν τις εκδηλώσεις...!

Ωστόσο... σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, 1000 μαθητές δημοτικών σχολίων διδάχτηκαν , στον χώρο, τον Ορφέα...!

2011 ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 
Σε συνεργασία με τον τ. Δήμαρχο Δίου συνεχίσαμε με δυο παραστάσεις...! το θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ ¨" ΟΙ ΒΑΚΧΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΊΔΗ ¨" 

Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την ΚΖ-Εφορεία κλασικών αρχαιοτήτων έγιναν μια σειρά από έργα. Και τώρα ένα θέατρο, ένας χώρος εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, και η αναπαράσταση των εννέα μουσών εντάχτηκαν με 1.700.000.00 € στο ΕΣΠΑ…
ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ( ΛΕΙΒΗΘΡΑ ) ΠΙΕΡΙΑΣ
Μετά τιμής τ. Αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου
Ο δημιουργός... ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ…!

ΟΡΦΙΚΑ 26/2/2012
Κων/νος Γιάντσιος
Τις αποκριές στο χωριό μας ,περιοχή που γεννήθηκε-και πέθανε, ο μεγάλος μύστης , η σημαντικότερη προσωπικότητα, της αρχαιότητας ο Ορφέας, από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι μαζεύονταν σε ομάδες , σε παρέες ,σε γειτονιές και άναβαν φωτιές σε διάφορα μέρει του χωριού. Οι φωτιές συμβόλιζαν, να ζεσταθεί ο ουρανός, και να έρθει, μέσα από την άνοιξη η ανάσταση της Γης. Το έθιμο, άρχιζε με την ανατολή τής σελήνης ,λέγετε, όπως παλιά τα μυστήρια του Ορφέα .
Όπως και στην αρχαιότητα έτσι και σήμερα η ιέρεια ανάβει τα αρωματικά κλαδιά των κέδρων…
Σύμφωνα πάντα, με τα ορφικά κείμενα, πολλές είναι οι αναφορές, της αρχαίας παράδοσης, στα ΛΕΙΒΗΘΡΑ ΟΛΥΜΠΟΥ. Στην περιοχή της παλιάς Λεπτοκαρυάς, εκεί και η πανέμορφη κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών, σε σπηλιά της περιοχής γεννήθηκε ο Ορφέας, από την μούσα Καλλιόπη, και ο πατέρας του ήταν ο Οίαγρος.!!!!!!!!
Ο Ορφέας φέρεται να είναι η συνέχεια του Διόνυσου και ίδρυσε εδώ το πρώτο τελεστήριο μυστηρίων του Διονύσου…!!!!!
Σύμφωνα, με τον μύθο, η Ευρυδίκη η κόρη του Απόλλωνα, ήταν ο μεγάλος Έρωτας του, o Oρφέας, λάτρεψε την Ευρυδίκη αλλά δεν τη χάρηκε πολύ, μια μέρα που ο Αρισταίος θέλησε να την αρπάξει, η Ευρυδίκη θέλοντας να αποφύγει, ένα φαρμακερό φίδι την δάγκωσε, και η πολυπόθητη αγαπημένη του Ορφέα πέθανε…
Ο Ορφέας μη μπορώντας να αντέξει τον αιώνιο χωρισμό, κατέβηκε στον Άδη... Ο Ορφέας Αοιδός, και χρυσολύρης με την μαγεία της μουσικής, κατάφερε να πάρει πίσω την Ευρυδίκη, υπό ένα όρο… 
Ωστόσο, το πάθος να δει την αγαπημένη του, ήταν τόσο ,που δεν άντεξε, και πριν βγούνε στο φως του Ηλίου. Γύρισε, την είδε, και την έχασε για πάντα…
Ο Χρυσολύρης Oρφέας δεν μπόρεσε ποτέ να παρηγορήσει
τον εαυτό του, εξαιτίας αυτών παραμέλησε της γυναίκες των Λειβήθρων, και αυτές νιώθοντας περιφρονημένες αποφάσισαν να τον θανατώσουν. Είχε βίαιο θάνατο, από τις Μαινάδες που τον θανάτωσαν . 
Το ποτάμι Ελικών, στα νερά του οποίου θέλησαν να ξεπλύνουν το αίμα του Ορφέα. για να μη συντελέσει στον καθαρμό του φονικού, εξαφανίστηκε μέσα στη γη και βγήκε καθαρό στο Δίον με το όνομα Βαφύρας…!
Ο Oρφέας ετάφη στα Λείβηθρα. όπου λατρεύτηκε με θυσίες, όπως οι θεοί…! 
Ένας χρησμός έλεγε ότι όταν ήλιος δει τα κόκαλα του Ορφέα τότε ο Συς θα καταστρέψει τα Λείβηθρα.. 
Ένας βοσκός κάποιο μεσημεράκι αποκοιμήθηκε ακουμπώντας στον τάφο του Ορφέα. Αν και κοιμισμένος, άρχισε να τραγουδάει . Συνεπαρμένοι οι βοσκοί εγκατέλειψαν τα ζώα τους και οι χωρικοί παράτησαν τα χωράφια τους για να ακούσουν τον κοιμισμένο βοσκό…!. Κάποια στιγμή, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον έριξαν κάτω την κολόνα και έσπασαν την οστεοθήκη. 
Έτσι, ο ήλιος είδε τα κόκαλα του Ορφέα.
Αμέσως, άνοιξαν οι ουρανοί και μια μεγάλη βροχή άρχισε, τότε ένας από τους χειμάρρους του Ολύμπου, ο Συς, « η σημερινή ζηλιανα» γκρέμισε τα τείχη των Λειβηθρίων και παρέσυρε τα ιερά των θεών και τα σπίτια των ανθρώπων. 
Έτσι καταστραφήκαν τα Λείβηθρα…! 
Ο αρχαιοελληνικός αυτός μύθος, των συναισθημάτων και των ιδεών «OΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ» είναι ο δημοφιλέστερος του κόσμου, προωθήθηκε, την εποχή τής Αναγέννησης, μέσα από θεατρικά έργα, και όπερες, βιβλία, για να καταλήξει στις αρχές του 20ού αιώνα να γίνουν και ταινίες…!
Μεγάλο το ιστορικό βάρος για να καταγραφεί σε μια σελίδα…! 
Στην πλατεία ακολουθεί η αναπαράσταση του μύθου ""Ο διαμελισμός του Ορφέα από τις Μαινάδες "" σε συνεργασία με τη Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς.
Εξάλλου οι κορυφές του Ολύμπου, οι οποίες απεικονίζονται με τον Ορφέα σε έμβλημα του συλλόγου συμβολίζει αυτοτελώς την ιστορία της περιοχής μας, που χάνετε μετά το 1500 π.χ. στα βάθυ των αιώνων της Ιστορίας 


Δεν υπάρχουν σχόλια: