ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Χιούστον καλεί Μόσχα: Χρειαζόμαστε βοήθεια




Όταν πέρυσι η NASA τερμάτισε το ιστορικό πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων, η πρόβλεψη ήταν ότι έως το 2016 θα είχε στη διάθεσή της τα σκάφη του μέλλοντος που θα της επέτρεπαν να ξαναπιάσει το νήμα εκεί όπου το άφησε.

Το στοίχημα αυτό όμως χάθηκε και συνεπώς, τουλάχιστον μέχρι το 2017, η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να βασίζεται στη Ρωσία προκειμένου να μεταφέρει τους αστροναύτες της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).



Το πρόβλημα είναι πως ούτε αυτό είναι ένα ασφαλές στοίχημα. Κατά τους τελευταίους μήνες, το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα (Roscosmos) έχει με τη σειρά του πληγεί από μία σειρά αποτυχιών. Το Φεβρουάριο, μία προγραμματισμένη αποστολή της ρωσικής κάψουλας Soyuz προς τον ISS αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων κατά τις δοκιμές, ενώ το Νοέμβριο του 2011 το σκάφος Phobos-Grunt που ταξίδευε προς το Φόβο, δορυφόρο του πλανήτη Άρη, παγιδεύτηκε σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη προτού καταπέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι δυσκολίες της Roscosmos μόνο ευχάριστη είδηση δεν αποτελούν για τη NASA.

Στα πλαίσια μίας ευρύτερης επαναξιολόγησης των χρηματοδοτικών της προτεραιοτήτων, η υπηρεσία αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να αποσύρει τα διαστημικά της λεωφορεία και να αναπτύξει μια νέα γενιά σκαφών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η στρατηγική σύμπραξη υποτίθεται ότι θα απελευθέρωνε κονδύλια που θα επενδύονταν σε πιο φιλόδοξα σχέδια όπως αποστολές εξερεύνησης σε αστεροειδείς και άλλους μακρινούς προορισμούς.

Το σχέδιο όμως δυστυχώς ναυάγησε λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή των νέων σκαφών, υποχρεώνοντας τους ιθύνοντες της NASA να μεταθέσουν το τέλος της συνεργασίας τους με τη Ρωσία από το 2016 στο 2017, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν ότι περαιτέρω παρατάσεις μπορεί να αποδειχθούν αναγκαίες. Η χρήση Soyuz εκτιμάται ότι στοιχίζει στη NASA περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

topeiraxtiri

Δεν υπάρχουν σχόλια: