ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η ακολουθία Fibonacci στη φύση



PATHFINDER

20 Μαι. 08

Στα μαθηματικά, το οριο του λογου διαδοχικων ορων της ακολουθίας Fibonacci ονομάζεται Χρυσή Αναλογία. Η αναλογία αυτή είναι περίπου ίση με τον αριθμό 1.618. Στη φύση, συναντάμε αυτή την αναλογία σε πολλούς τομείς της τέχνης και της επιστήμης.
Μετά από αρκετές ώρες έρευνας στο διαδίκτυο, όλα όσα διαβάζουμε σχετικά με την ακολουθία Fibonacci είναι αληθινά. Τελικά ο κόσμος μας είναι πραγματικά φανταστικός. Παρακάτω, παραθέτουμε μία λίστα με τους αριθμούς Fibonacci στη φύση. Κάποια από αυτά είναι πραγματικά εκπληκτικά.

Η κατανομή των σπόρων στο ηλιοτρόπιο είναι κυκλική. Η σπείρα είναι προς τα έξω ενώ έχει διπλή κατεύθυνση, δηλαδή και όπως κινούνται οι δείκτες του ρολογιού και αντίστροφα από το κέντρο του λουλουδιού. Ο αριθμός των σπειρών και προς τις δύο κατευθύνσεις είναι δύο διαδοχικοί αριθμοί στην ακολουθία Fibonacci.
Το κέλυφος των σαλιγκαριών ακολουθεί και αυτό την ακολουθία Fibonacci. Το ίδιο και το κέλυφος του ναυτίλου (μαλάκιο). Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το κέλυφος του ναυτίλου αναπτύσσεται σε τρισδιάστατες σπείρες, ενώ το κέλυφος των σαλιγκαριών αναπτύσσεται σε δισδιάστατες σπείρες.
Τα κουκουνάρια είναι ένα ακόμα τρανό παράδειγμα της ακολουθίας Fibonacci. Όλα τα κουκουνάρια αναπτύσσονται σε σπείρες, ξεκινώντας από τη βάση όπου ήταν ο μίσχος, και πηγαίνοντας κυκλικά μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι το ανθρώπινο σώμα. Στο ανθρώπινο σώμα, η αναλογία του μήκους του πήχη του χεριού προς το μήκος του χεριού ισούται με 1.618, δηλαδή ισούται με τη Χρυσή Αναλογία. Άλλα γνωστά παραδείγματα στο ανθρώπινο σώμα είναι:

  1. Η αναλογία μεταξύ του μήκους και του φάρδους του προσώπου
  2. Η αναλογία την απόστασης μεταξύ των χειλιών και του σημείου που σμίγουν τα φρύδια προς το μήκος της μύτης
  3. Η αναλογία του μήκους του στόματος προς το φάρδος της μύτης
  4. Η αναλογία της απόστασης μεταξύ της γραμμής του ώμου και της κορυφής του κεφαλιού προς το μήκος του κεφαλιού
  5. Η αναλογία της απόστασης μεταξύ του ομφαλού και του γονάτου προς την απόσταση μεταξύ του γονάτου και της άκρης του ποδιού
  6. Η αναλογία της απόστασης μεταξύ του άκρου του δαχτύλου του χεριού και του αγκώνα προς την απόσταση μεταξύ του καρπού και του αγκώνα.
Η ίδια ακολουθία υπάρχει και τα φύλλα της λεύκας, της κερασιάς, της μηλιάς, της δαμασκηνιάς, της βελανιδιάς και της φιλύρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: