Η Σκοπιανή Διασπορά (UMD) χαιρέτισε τη χθεσινή δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την υποστήριξη της χώρας του προς την ΠΓΔΜ και την ένταξη της σε ΕΕ-ΝΑΤΟ, σε ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
"Υποστηρίζω την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακολουθώ προσεκτικά τις τελευταίες εξελίξεις, και η Μακεδονία έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Περιμένω από την Ελλάδα να δει από την άλλη πλευρά, αλλά αν θέλει να απολαύσει όλα τα οφέλη και την υποστήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιτρέψει στη Μακεδονία να κάνει το ίδιο", δήλωσε ο Κάμερον.
O Πρόεδρος της UMD, Μέτο Κολόσκι (Metodija A. Koloski) δήλωσε ότι "ο Πρωθυπουργός Κάμερον κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Μακεδονία, και ότι η εναντίωση της Ελλάδας στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, βασίζεται σε φανταστικά επιχειρήματα. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη στήριξη του Πρωθυπουργού, και ελπίζουμε να δούμε μια επίσημη πρόσκληση για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του Σικάγου, καθώς και την ένταξη στην ΕΕ κατά τις συνομιλίες εντός του τρέχοντος έτους."
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναγνώρισε την πΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία το 1999, και οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις.
Ο Μπράνοβ περί μειονοτήτων στην Ελλάδα
"Το 2003, ο πρωθυπουργός εξέφρασε περίφημα την ενόχληση του επί του θέματος, αναφερόμενος στην Ελλάδα ως "FOPOG-Former Ottoman Possession of Greece"- (Πρώην Οθωμανική Κατοχή της Ελλάδας), δήλωσε ο διευθυντής της UMD στα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνιών Μαρκ Μπράνοβ. "Στη χθεσινή ομιλία του, ο Κάμερον εξέθεσε μια άλλη μεγάλη αντίφαση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα θέλει την εγγύηση των εθνικών συνόρων της από το ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη πλευρά, θέλει να αρνηθεί μια τέτοια εγγύηση για το γείτονά της."
Ο Μπράνοβ πρόσθεσε: "Η πρόταση ότι η Μακεδονία απειλεί την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας είναι μια ανυπόστατη πρόφαση με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από έναν αιώνα καταπίεσης του κράτους έναντι της μεγάλης εθνοτικής Μακεδονικής μειονότητας στην βόρεια Ελλάδα. Για χάρη της δικής του αξιοπιστίας, το ΝΑΤΟ πρέπει να απορρίψει την επιθετική συμπεριφορά της Ελλάδας, και να αφήσει τη Μακεδονία να επιλέξει το πεπρωμένο της. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει πλήρως τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο."
MacedoniaHellenicLand.Eu |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου