ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Υπογραφή ή... άντε γεια



thumb
Σε πλήρη ανατροπή των όρων των κλαδικών συμβάσεων οδήγησε η λήξη της μετενέργειάς τους από τις αρχές της εβδομάδας. Μερικές μόλις ήμερες μετά τις εκλογές, κι ενώ παραμένει η πολιτική αστάθεια στη χώρα, τίθεται σε πλήρη εφαρ­μογή ο νόμος για τα εργασιακά, που περιλαμβανόταν στο δεύτε­ρο μνημόνιο. Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις μισθών που θα ξεπερνούν και το 50%. 
Συγκεκριμένα, από τις 14 Μαΐου παύουν, οριστικά, να ισχύουν οι τελευταίες για τους εργαζομένους ασφαλιστικές δικλίδες με στόχο τη συμπίεση των μισθολογικών απολαβών στα επίπε­δα της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργα­σίας των 510,9 έως 820,5 ευρώ, μικτά, τον μήνα. Με την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας της πλειονότητας των κλαδικών συμβάσεων, η αγορά εργασίας θα διέπεται από το ατομικό και όχι από το πάλαι ποτέ ισχυρό συλλογικό δί­καιο.
Οι εργοδότες θα μπορούν να παρέμβουν μονομερώς στους μισθούς που δεν καλύπτονται μέσω κλαδικών συμβάσεων και έληξαν το τελευταίο εξάμηνο, καθώς ο εργαζόμενος μεταπίπτει στο βασικό μισθό/ημερομίσθιο της ΣΣΕ, μαζί με τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, όπου αυ­τά υπάρχουν και αν προβλέπονταν από τη ΣΣΕ που έληξε. Η αμοι­βή αυτή θα διατηρηθεί μέχρις ότου αντικατασταθεί από νέα ΣΣΕ ή ΑΣΕ που θα ενσωματώσει τη μείωση που επιβλήθηκε νομοθε­τικά. 
Στον αέρα 
Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ήδη το 59% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων είναι στον... αέρα, καθώς 23 συμβάσεις που ήταν σε ισχύ καταγγέλθη­καν, άλλες τρεις είναι υπό προθεσμία και για επιπλέον 63 συμ­βάσεις οι όροι αμοιβής θα αλλάξουν από τις 14 Μαΐου και μετά, δηλαδή 89 συμβάσεις σε σύνολο 152 (ποσοστό 58,5%). 
Ειδικότερα, στη βιομηχανία καταγγέλθηκαν, πριν από την Πρω­τομαγιά, οι συμβάσεις εργασίας των χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών βιομηχανίας, διπλωματούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ, της κυτιοποιίας, της χαρτοβιομηχανίας, των χημικών, των διπλωματούχων μηχανικών, των οδηγών φορτηγών. Στο προηγούμενο διάστημα είχαν καταγγελθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εργα­ζομένων στα ξενοδοχεία, στα ταξιδιωτικά γραφεία, των ξεναγών, των ξένων αεροπορικών εταιρειών, των χειριστών μηχανημάτων τεχνικών έργων, των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών εται­ρειών - μελών του ΣΕΛΠΕ, των ΚΤΕΛ, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, των ιδιωτικών κλινικών, των εκπαιδευτικών ΙΕΚ, των κινηματογράφων, των αισθητικών και των συνεταιριστικών.
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων, οδηγώντας σε ταχύτατη συρ­ρίκνωση μισθών που αγγίζει και το 35% για χιλιάδες εργαζομέ­νους. 
Σύμφωνα με τα συνολικά επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από τις 14 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου υπογράφηκαν υπό τη «δα­μόκλειο σπάθη» της απόλυσης 33.133 συμβάσεις, με μέσο όρο μείωσης αποδοχών 22%, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές αγγίζει και το 28%. Οι επιχειρήσεις, επιδιώκοντας να μειώσουν περαιτέρω (έως και 50%) το κόστος μισθο­δοσίας, αξιοποιούν παράλληλα τη μερική απασχόλη­ση και την εκ περιτροπής εργασία τόσο στις νέες προ­σλήψεις (το 51,61% των νέων προσλήψεων είναι μειωμένου ωραρίου και αντίστοιχα μειωμένου μισθού) όσο και στο υπάρχον προσωπικό.




                                                           

Tags:

Δεν υπάρχουν σχόλια: