ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Θα τη βγάλουμε την 28η Οκτωβρίου;



Άντε και φτιάχνουν κυβέρνηση, άντε και είναι τρεις οι κυβερνητικοί εταίροι, άντε και ξανάρχεται η Τρόικα.

Γιατί έχω την αίσθηση ότι πριν κλείσει η εβδομάδα ή άντε ο μήνας, θα αρχίσουν τα στοιχήματα για το εάν αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τα Χριστούγεννα ή ακόμα και τη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου;

Μπορεί μέσα στη βοή της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου να ξεχάσαμε τι ακριβώς μας ζητούν οι δανειστές μας για να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση, μπορεί επίσης να «ψελλίζουν» και επισήμως ότι μπορεί και να μας δώσουν μια ανάσα χρόνου στη προσπάθεια μείωσης του Ελλείμματος, ωστόσο οι βασικές εκκρεμότητες είναι εκεί και περιμένουν το νέο οικονομικό επιτελείο, τη νέα κυβέρνηση.






Συνεχίζοντας από εκεί που είχαμε σταματήσει τον Απρίλιο, οι δανειστές περιμένουν κατ' αρχήν το... σχέδιο περικοπών ύψους 14 δις ευρώ, το οποίο ακόμα κι αν μοιραστεί σε περισσότερα από δύο χρόνια- όπως προβλέπει το Μνημόνιο- είναι προφανής η δυσκολία εκπόνησης, πόσο μάλλον ανακοίνωσης και ψήφισης του εν λόγω σχεδίου.


Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το νέο οικονομικό επιτελείο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εκπονήσει, να δημοσιοποιήσει και να ψηφίσει το νέο Φορολογικό, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, στη φορολογία των ακινήτων αλλά και στο πλαίσιο του ΦΠΑ. 

Αν ανατρέξει κανείς σε όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια- ειδικά σε αυτά της τελευταίας διετίας- μπορεί να αντιληφθεί σε ποια κατεύθυνση θα κινείται και το νέο Φορολογικό.

Πριν σκεφτεί το νέο οικονομικό επιτελείο, η νέα κυβέρνηση, τα παραπάνω, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρει τρόπους να στηρίξει τον φετινό Προϋπολογισμό και ειδικότερα τα έσοδα, τα οποία εμφανίζουν ήδη μια «τρύπα» 750 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να μη τεθούν εν αμφιβόλω οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι, ανεβάζοντας το δείκτη διαπραγματευτικής δυσκολίας με τη Τρόικα.

Και το ερώτημα είναι, θα αντέξει μια πολυκομματική κυβέρνηση τη πίεση που συρρίκνωσε το ΠΑΣΟΚ στα προ του 1981 επίπεδα και εξαφάνισε το ΛΑΟΣ από τη Βουλή ή μετά τα μάλλον σύντομα. μπάνια του λαού, θα αρχίσουν τα όργανα;

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: