ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Διαχείριση απορριμμάτων το.... 2014

 



Αν και έχουν χαθεί τουλάχιστον 2 δεκαετίας για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ολοκληρωμένα προγράμματα θα δούμε μετά το 2014. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον για τα επόμενα δυόμιση με τρία χρόνια, θα υπάρχουν μόνο οι... χωματερές.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της περιφέρειας Αττικής, εως το τέλος του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει για τα επόμενα 20 χρόνια την επεξεργασία και διαχείριση 1,35 εκατ. τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, όπως προβλέπει η προκαταρκτική προκήρυξη του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής».

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Ο διαγωνισμός αφορά όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων. Που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε και τα πρώτα εργοστάσια καύσης.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος - επενδυτής. Θα υπάρχου συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.

Τα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος ο Νέος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (60% δήμοι, 40% Περιφέρεια Αττικής), που θα είναι και ο αρμόδιος για τη δημοπράτηση. skai.gr