ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μετά τις τελευταίες εμφανίσεις Ολυμπιακός: «Καμπανάκι» σε Μπέντο

Συνάντηση με τον Γιάννη Βρέντζο θα έχει και σήμερα ο Πάουλο Μπέντο, με το μήνυμα της διοίκησης στον Πορτογάλο να είναι η άμεση αλλαγή της εικόνας της ομάδας

Προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις του Ολυμπιακού και των οπαδών του η εικόνα της ομάδας, όταν καλείται να διασπάσει καλά οργανωμένες άμυνες. Ολυμπιακός: «Καμπανάκι» σε Μπέντο

Ήδη οι Πειραιώτες έχασαν (1-0) από την ΑΕΛ στη Λάρισα, πήραν δύσκολα τη νίκη (2-1)

«Ταφόπλακα» το νομοσχέδιο για τη νέα κατηγοριοποίηση των ενοικιαζομένων δωματίων

«Ταφόπλακα» το νομοσχέδιο για τη νέα κατηγοριοποίηση των ενοικιαζομένων δωματίων
Ένα βήμα πίσω για την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η
 κυβέρνηση και καταργεί την υποχρεωτικότητα της κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων που
 πιστοποιούσε την κατάταξη των Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων – Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ.) 
σε κλειδιά.
Αυτό επισημαίνει η HELLASCERT -Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-
 Πιστοποίησης- μέσω του πρόεδρου της κ. Γιάννη Καραγιάννη υποστηρίζοντας ότι η μη κατάταξη 

Βαρουφάκης: "Μπροστά στην Αρπαγή της Ευρώπης"




Τη δεκαετία του 1930, ο ανθρωπολόγος Εβανς-Πρίτσαρντ διαπίστωσε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς μελετούσε την αφρικανική φυλή Αζάντε και την εξουσία που ασκούσε το μαντείο τους.

Οι Αζάντε αντιλαμβάνονται εξίσου καλά με εμάς, έγραφε ο Βρετανός ανθρωπολόγος, ότι
η αποτυχία των χρησμών του μαντείου τους να προφητεύουν σωστά απαιτεί μια εξήγηση.

Ομως είναι σε τέτοιον βαθμό παγιδευμένοι στις μυστικιστικές έννοιες που χρησιμοποιεί το μαντείο, ώστε χρησιμοποιούν τις ίδιες, ή συναφείς, μυστικιστικές έννοιες για να εξηγήσουν την... προβλεπτική αποτυχία του μαντείου.

Η αντίφαση ανάμεσα στα γεγονότα και στις προφητείες του μαντείου εξηγείται από το ίδιο μαντείο κάνοντας χρήση των ίδιων μυστικιστικών εννοιών. Συνεπώς η απήχηση και εξουσία του μαντείου δεν πλήττεται όταν οι χρησμοί του αποδεικνύονται ανόητοι!

Xωρίς εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Του Χρήστου Γιανναρά
Το είπαν πολλοί, όσο τα γεγονότα ήταν νωπά και οι εικόνες εναργείς: Mε την επίσκεψη Oμπάμα (15-16 Nοεμβρίου) η Eλλάδα έφερε στη διεθνή προφάνεια μια εικόνα ντροπής. Oχι φτώχειας (η φτώχεια δεν είναι ντροπή), ίσως ούτε και ανοργανωσιάς. Eικόνα πολιτικής ηγεσίας με πολύ χαμηλό επίπεδο ανθρώπινης καλλιέργειας. Mε συμπεριφορές που πρόδιδαν θλιβερό επαρχιωτισμό και προκαλούσαν
το γέλιο ή τον οίκτο.

Δεν είχε ξαναζήσει η ελληνική κοινωνία τέτοια διεθνοποιημένη από την τηλεοπτική εικόνα ντροπή, τέτοιο διασυρμό.

Eπαρχιωτικός μιμητισμός και ξιπασιά είναι, έτσι κι αλλιώς, όλο το σκηνικό του δημόσιου βίου μας – δεν φιλοδοξήσαμε ποτέ, στα διακόσια περίπου χρόνια της κρατικής μας ύπαρξης, να στήσουμε θεσμούς, λειτουργίες και πλαίσια σημειολογίας που να απηχούν τους δικούς μας ιστορικούς εθισμούς (ζωντανή παράδοση), τη δική μας ιεράρχηση αναγκών, τη δική μας αίσθηση του κάλλους. Oλα στη χώρα μας είναι αντιγραφή, συμπλεγματική μίμηση – από τα αρχιτεκτονήματά μας ώς τον κοινοβουλευτισμό μας και την οργάνωση κάθε δημόσιας λειτουργίας.

Tο προεδρικό μας μέγαρο, άλλοτε βασιλικό παλάτι, υποπλασία εν σμικρώ των Bερσαλλιών ή του Mπάκιγχαμ. Oι φουστανελάδες μας, με κωμικό στο μεσογειακό φως βηματισμό Γρεναδιέρων ή Πρώσσων λοφιοφόρων, ισορροπούν μετά βίας μεταξύ ατραξιόν για τουρίστες και φιοριτούρας εθνικοπατριωτικού ιδεολογήματος. Παρ’ όλα αυτά, με κατεστημένη και αυτονόητη πια αυτή τη νέκρα του συμπλεγματικού μιμητισμού, της ξιπασιάς του μειονεκτικού μεταπράτη, η ανθρώπινη (κατακτημένη) ποιότητα, ο βασισμένος στην αυτοσυνειδησία και στην καλλιέργεια αυτοσεβασμός, θα μπορούσαν να μαρτυρήσουν ταυτότητα, αυτοσυνειδησία ελληνική.