ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Eις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!!


ΛΕΙΒΗΘΡΑ : 


Μέχρι και έως την 15/1/2007 στα Λειβηθρα γινόταν η ΡΙΨΗ λυμάτων με βυτιοφόρα , απαξιώνοντας τον Ορφέα ,και  τον σημαντικότερο  αρχαιολογικό ,  ελληνικό  χώρο ...!!!

Aλλά τέτοιες πρακτικές απαξιώνουν όλους μας, τους  νεοέλληνες , την ιστορία μας, δηλαδή τη ψυχή μας...! Ως εκ τούτου , εμείς πρέπει να μπούμε στον κόπο να μάθουμε μέσα από τα ορφικά κείμενα για τον Παυσανία ,τον Στράβων, κλπ, την ιστορία του τόπου μας, μόνο όταν τηρήσουμε τις ρίζες μάς, έχουμε το δικαίωμα να λέμε είμαστε Έλληνες, κάθε φορά υπερήφανα ...!

Μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων ως αντιδήμαρχος καθαρίσαμε πρώτα τη κόπρο του Αυγεία… στα Λείβηθρα.

 Και  δημιουργήσαμε  εις μνήμη του Ορφέως τα ΛΕΙΒΗΘΡΙΑ 2007

Ως αντιδήμαρχος  απο 1/1/2007 εως 31/1/2011 σε συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο κύριο Αστέριο Χονδρόπουλο οργανώσαμε για πρώτη φορά τις εκδηλώσεις εις μνήμην του Ορφέα στην γενέτειρα του τα Λείβηθρα Ολύμπου, ως τον πρώτο των φιλοσόφων , μουσουργό αστρολόγο και θεολόγο !!!

 Απευθύνθηκα στον κύριο Βρίτσιο Αριστοτέλη πρόεδρο του Ινστιτούτου Αριστοτέλης για την συνδιοργάνωση, και εκείνος στην ελληνική επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ, οι υποστήριξη ,και η κατανόηση τους για την σοβαρότητα του θέματος ήταν καταλυτική .!
Για το αθλητικό μέρος των εκδηλώσεων απευθύνθηκα στον κύριο Καραβασίλη Μιχάλη γνωστό Μαραθωνοδρόμο. στην Εθνική ομάδα. Παρ όλα αυτά στο μέτρο του εφικτού κατάφερα παρά τις κόντρες και αντιρρήσεις από τον  τοπικό τύπο, σχετικά ότι είμαστε με το Δωδεκάθεο κλπ.

να πραγματοποιήσουμε για πρώτη φορά τις εκδηλώσεις εις μνήμη του Ορφέως Λειβηθρία 2007. 
Εδώ υπάρχει μία ιδιαίτερη μνεία στον πρόεδρο του ινστιτούτου Αριστοτέλης και την ορχήστρα Αρχαίων μουσικών οργάνων την οποία κατά την έναρξη της εκδήλωσης την ονόμασε σε Ορφεία Αρμονία και η πλαισίωση της από ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε.
Η προσπάθεια μας ήταν να τονίσουμε κάτι το αγνά ελληνικό στο σημείο που δημιουργήθηκε το αρχαίο ελληνικό μουσικό πνεύμα. Στον Όλυμπο, η έδρα της πρώτης φιλοσοφίας, αστρολογίας, θεολογίας…! Με δυσκολία κατέβηκαν μέσα στον γκρεμό οι  300 επισκέπτες…!
ΛΕΙΒΗΘΡΙΑ 2008
Την δεύτερη χρονιά το 2008 πάλι με τις ίδιες γενικές αντιρρήσεις και μόνο με την υποστήριξη του Δημάρχου κυρίου Χονδρόπουλο, του κυρίου Βρίτσιου Αριστοτέλη Προέδρου Ινστιτούτο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και της κυρίας ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ Προέδρου της ελληνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ .
ΛΕΙΒΗΘΡΙΑ 2009
Το 2009 η εκδηλώσεις κινδύνεψαν η άποψη μου λόγο της άδικης ελλείψεως  του Δημάρχου κυρίου Αστέριου Χονδρόπουλου. Έμεινα  μόνος και πολεμούμενος από παντού για την διοργάνωση των εκδηλώσεων, πλην των μόνιμων πλέον φορέων- συνδιοργανωτών.
Οι εκδηλώσεις τελικά πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη μιας μερίδας της τοπικής κοινωνίας οι οποίοι ευτυχώς συνειδητοποίησαν το μέγεθος και την αξία των εκδηλώσεων, για τον τόπο μας συνεισφέροντας το κατά δύναμη μέγιστο με την μορφή της χορηγίας, και τους ευχαριστώ!

Πέραν του συναισθηματικού και ιστορικού βάρους των εκδηλώσεων κρίνω και ότι αποτελεί εθνικό θέμα ,το πρόσωπο του Ορφέα και των Μουσών...! Και πέστε μου  εσείς έναν Ελληνικό μύθο που δεν έχει μέσα του αλήθεια…!
Σήμερα, ενώ αγωνιζόμαστε να πείσουμε τους Σκοπιανούς σε κάποιο συμβιβασμό, κάτι ανάλογο θα ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε και με τους Βούλγαρους, οι οποίοι πλαστογραφούν την Ιστορία στο θέμα του Ορφέα, λόγω ότι γεννήθηκε λέει στη Θράκη, Τα Αργοναυτικά, Ορφικά,αναφέρουν ως τόπο γέννησης του Ορφέα τα  Λείβηθρα της Θράκης, τοπωνύμιο που αρχικά μπορεί να θεωρηθεί ως γεωγραφική σύγχυση, αφού τα Λείβηθρα βρίσκονται στην Πιερία.
Η σύγχυση για τον τόπο θα πρέπει να αποδοθεί στη διαφορετική τοποθέτηση των ορίων της Θράκης από εποχή σε εποχή κλπ. Ωστόσο δεν θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να προβάλλει τέτοιου είδους εκδηλώσεις..;
Όπως επίσης επισημαίνουμε ότι ο κατάλογος των επισήμων που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις είναι μεγάλος και σοβαρά λαμβανόμενος υπόψη για το μέλλον του θεσμού παραθέτουμε δε μερικούς εξ αυτών.
Μεγάλη εκπροσώπηση εκ μέρους της Ελληνικής Πανεπιστημιακής κοινότητας , η παρουσία της ελληνικής επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ κυρία πρόεδρο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ, όπως ή΄ παρουσία της κυρίας ΕΦΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΠΑΔΕΡΜΑΛΗ της ΚΖ-Επκα Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων, επίσης και του προέδρου της Πανθεσσαλικής ομοσπονδίας Αμερικής, εκπροσώπου των ΑΧΕΠΑ, όλα τα μέλη του συλλόγου ΑΡΓΩΝΑΥΤΩΝ και πολλών άλλων επωνύμων.
Τονίζω επίσης με γνώση του αντικειμένου, ότι ο Ορφέας είναι για πολλούς  η σημαντικότερη, προσωπικότητα, της αρχαιότητας ο Ορφέας στον Όλυμπο στα Λείβηθρα , με τον δημοφιλέστερο μύθο των συναισθημάτων και των ιδεών ο «Ορφέας στον Άδη» ο «Ορφέας και η Ευρυδίκη» είναι το μαγικό σύνθημα, που ανοίγει τις πόρτες του μυαλού και της καρδιάς. Ανοίγει τις σιδερένιες αόρατες πόρτες του σκότους, διαλύει, τα στατιστικά δεδομένα, της μεγιστοποίησης του τίποτα, αυτός ήταν και ο λόγος που η εκδηλώσεις του Ορφέα στα Λείβηθρα απολαμβάνουν την διεθνή αναγνώριση .

Το 2010 παρόλο ότι η περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κ.Λεονη σε συνάντηση στο γραφείο της, με  τον Κων/νο Γιαντσιο και τον κ.Βρίτσιο Αριστοτέλη μας υποσχέθηκε την χρηματοδότηση της περιφέρειας …!

Ωστόσο  διάφοροι μηχανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εδω αναλαμβάνουν αρμοδιότητες για καλύτερη εκδήλωση… Και οι ατσίδες κατάργησαν τις εκδηλώσεις...! εις μνήμην του Ορφέως!!! Ζήτω η Ελλάς!!!

Ωστόσο... σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, 1000 μαθητές δημοτικών σχολίων διδάχτηκαν , στον χώρο, τον Ορφέα...!

2011 ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
Σε συνεργασία με τον τ. Δήμαρχο Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστο συνεχίσαμε με δυο παραστάσεις...! το θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ ¨" ΟΙ ΒΑΚΧΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΊΔΗ ¨"

 Και το 2012 συνεχίστηκε ο θεσμός με τη παράσταση στην αγκαλιά της «σαχρασάτ»

 Το 2013 συνεχίσαμε με δυο παραστάσεις το θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ ΟΙ ΤΡΩΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΊΔΗ!!!

Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την ΚΖ-Εφορεία κλασικών αρχαιοτήτων έγιναν μια σειρά από έργα. Και κατάφερα με μεγάλη δυσκολία το δημοτικό συμβούλιο του πρώην δήμου ανατολικού Ολύμπου να  πάρει την   απόφαση , και να δόση το πράσινο φως, για το πάρκο του Ορφέα  ένα θέατρο, ένας χώρος εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, και η αναπαράσταση των εννέα μουσών εντάχτηκαν και το οποίο  τώρα υλοποιείτε 1.950.000.00 €
ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ( ΛΕΙΒΗΘΡΑ ) ΠΙΕΡΙΑΣ.


Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!!
Μετά τιμής τ. Αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου
Ο δημιουργός των εκδηλώσεων  εις μνήμη του Ορφέως!!! ΚΩΝ/ΝΟΣ Σ.ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ…!

Δεν υπάρχουν σχόλια: