ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η ακολουθία Fibonacci στη φύση



PATHFINDER

20 Μαι. 08

Στα μαθηματικά, το οριο του λογου διαδοχικων ορων της ακολουθίας Fibonacci ονομάζεται Χρυσή Αναλογία. Η αναλογία αυτή είναι περίπου ίση με τον αριθμό 1.618. Στη φύση, συναντάμε αυτή την αναλογία σε πολλούς τομείς της τέχνης και της επιστήμης.
Μετά από αρκετές ώρες έρευνας στο διαδίκτυο, όλα όσα διαβάζουμε σχετικά με την ακολουθία Fibonacci είναι αληθινά. Τελικά ο κόσμος μας είναι πραγματικά φανταστικός. Παρακάτω, παραθέτουμε μία λίστα με τους αριθμούς Fibonacci στη φύση. Κάποια από αυτά είναι πραγματικά εκπληκτικά.

Η κατανομή των σπόρων στο ηλιοτρόπιο είναι κυκλική. Η σπείρα είναι προς τα έξω ενώ έχει διπλή κατεύθυνση, δηλαδή και όπως κινούνται οι δείκτες του ρολογιού και αντίστροφα από το κέντρο του λουλουδιού. Ο αριθμός των σπειρών και προς τις δύο κατευθύνσεις είναι δύο διαδοχικοί αριθμοί στην ακολουθία Fibonacci.
Το κέλυφος των σαλιγκαριών ακολουθεί και αυτό την ακολουθία Fibonacci. Το ίδιο και το κέλυφος του ναυτίλου (μαλάκιο). Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το κέλυφος του ναυτίλου αναπτύσσεται σε τρισδιάστατες σπείρες, ενώ το κέλυφος των σαλιγκαριών αναπτύσσεται σε δισδιάστατες σπείρες.
Τα κουκουνάρια είναι ένα ακόμα τρανό παράδειγμα της ακολουθίας Fibonacci. Όλα τα κουκουνάρια αναπτύσσονται σε σπείρες, ξεκινώντας από τη βάση όπου ήταν ο μίσχος, και πηγαίνοντας κυκλικά μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι το ανθρώπινο σώμα. Στο ανθρώπινο σώμα, η αναλογία του μήκους του πήχη του χεριού προς το μήκος του χεριού ισούται με 1.618, δηλαδή ισούται με τη Χρυσή Αναλογία. Άλλα γνωστά παραδείγματα στο ανθρώπινο σώμα είναι:

  1. Η αναλογία μεταξύ του μήκους και του φάρδους του προσώπου
  2. Η αναλογία την απόστασης μεταξύ των χειλιών και του σημείου που σμίγουν τα φρύδια προς το μήκος της μύτης
  3. Η αναλογία του μήκους του στόματος προς το φάρδος της μύτης

Μείωση της ποινής στην Πελέκη ζήτησε ο αντιεισαγγελέας


Μείωση της ποινής στην Πελέκη ζήτησε ο αντιεισαγγελέας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 18:20
Υπέρ της μείωσης της πειθαρχικής ποινής που έχει επιβληθεί στη συμβολαιογράφο Κατερίνα Πελέκη-Βουλγαράκη για προσωρινή παύση 4 μηνών από τα καθήκοντά της τάσσεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Χατζήκος, ο οποίος προτείνει να γίνει εν μέρει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει. 

Ένοχος για την υπόθεση της Αιξωνής ο Αλ. Λυκουρέζος



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 12:43
Ένοχοι κρίθηκαν πριν από λίγη ώρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας 21 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος (για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50), από τους συνολικά 26 κατηγορουμένους για την υπόθεση καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης στην περιοχή Αιξωνή στη Γλυφάδα, με πλαστούς και εικονικούς τίτλους, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η μετόπη «του Ευαγγελισμού» εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης


Μεταφέρθηκε από τα εργαστήρια και απεικονίζει την Ηρα με την Ηβη
Η μετόπη «του Ευαγγελισμού» εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης
Η στάση των δύο μορφών ήταν αυτή που έδωσε την εντύπωση στους Χριστιανούς γύρω στον 5ο αιώνα ότι στη μετόπη απεικονίζονται η Παρθένος και ο Αγγελος στην τυπική παράσταση του Ευαγγελισμού και αυτό την έσωσε από την πλήρη καταστροφή

Προεκλογικός… πυρετός επικρατεί για τα καλά πλέον..και στη Λεπτοκαρυα

Λέτε να έχει σχέσει και η σημερινή συνάντηση, μιας πολύ καλής παρέας......με τις εκλογές της Λεπτοκαρυάς...!!
Ν, Μακρής   ο πρ.. Αντιδήμαρχος Γρεβενίτης Ε και ο Ι.Γιάντσιος
ΠΑΡΕΑ: Δήμαρχοι αντιδήμαρχοι δημοτικοί Σύμβουλοι στη Λεπτοκαρυά...

Οι πρώην Αντιδήμαρχοι του δήμου ανατολικού Ολύμπου Ε. Γρεβενίτης και ο Κων/νος Γιάντσιος μιλούν για τα πλαστά ο Ν. Μακρής φαίνεται να καταλαβαίνει...!!!!!
Εδώ ο πρώην δήμαρχος του δήμου ανατολικού Ολύμπου  Ι,Τσαρούχας...με το επιτελείο...;
  Άλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι η νέα Βουλή προβλέπεται πολυκομματική, «ανοίγει την όρεξη» σε πολλές παρατάξεις!
 Κων/νος Γιάντσιος   

ΟΙ ΚΙΘΑΡΩΔΟΊ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ


ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΙΩΚΑΣ, ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΙΣΘΗΜΑ

ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

Οπως τότε πετύχαμε το ακατόρθωτο έτσι και σήμερα θα πετύχουμε. Με ομόνοια και σύμπνοια δεν θα λυγίσουμε. Για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια αυτού του λαού που πολλές φορές δεν αξίζει αυτής της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα.