ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΕ: Προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για τα αστικά λύματα


Προθεσμία δύο μηνών δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία αστικών λυμάτων. Εννέα αστικά κέντρα στην ελληνική επικράτεια εξακολουθούν να μην διαθέτουν τα αναγκαία συστήματα επεξεργασίας των αποβλήτων τους, παρά την προ τετραετίας σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.Η υπόθεση αφορά στα μη επεξεργασμένα αστικά λύματα που ρίπτονται στην ανατολική Αττική (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), στη Νέα Μάκρη, στο Λιτόχωρο, στη Λευκίμμη, στην Έδεσσα και στα Μέγαρα.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε στις ελληνικές Αρχές προειδοποιητική επιστολή, επειδή εννέα ελληνικά αστικά κέντρα (άνω των 15.000 κατοίκων) εξακολουθούν να μην διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας για τη συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων στις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, τα συστήματα επεξεργασίας θα έπρεπε να έχουν ήδη δημιουργηθεί από το 2000.
Η Επιτροπή ζητάει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Οκτώβριος 2007), σύμφωνα με την οποία 23 αστικά κέντρα ανά την ελληνική επικράτεια δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Από τα 23 αστικά κέντρα, τα 14 συμμορφώθηκαν στο μεταξύ με τη νομοθεσία. Οι υπόλοιπες εννέα περιοχές, εξακολουθούν να μην τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες.
Σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), τα κατασκευαστικά έργα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013, ενώ στη Νέα Μάκρη, η αρχικά επιλεχθείσα τοποθεσία για το έργο τελικά απορρίφθηκε.
Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι στο Λιτόχωρο και τη Λευκίμη, έχουν ήδη αναληφθεί αντίστοιχες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ σε δύο άλλα αστικά κέντρα, την Έδεσσα και τα Μέγαρα, μολονότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική υποδομή, δεν διατίθενται δειγματοληπτικά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν την ορθή λειτουργία της.
Η Επιτροπή δίνει προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για να συμμορφωθεί με την απόφαση, σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας θα παραπεμφθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Ρύπανση σε περιοχή ΝATURA 2000, στην Κίμωλο, από αγωγό λυμάτων


Την επιβολή προστίμου στο δήμο Κιμώλου εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, διαπιστώνοντας περιβαλλοντική ρύπανση από τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η οποία είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί στη θέση Στέντα-Άγιος Τρύφωνας, στο νησί.
Μετά από ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών, Ιωάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, διαβιβάστηκε στη Βουλή το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο οποίο, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι τα λύματα έπεφταν στη θαλάσσια περιοχή Σκάλα-Στέντα, περιοχή η οποία μάλιστα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι δεν τηρήθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για τον τρόπο διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων, καθώς δεν κατασκευάστηκε ο προβλεπόμενος χερσαίος και υποθαλάσσιος αγωγός. Αντιθέτως, τα λύματα έπεφταν στη θάλασσα μέσα από πλαστικό σωλήνα, που κατέληγε σε απόκρημνη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Οι επιθεωρητές επιρρίπτουν, επίσης, ευθύνες για πλημμελή παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προς διάθεση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, καθώς και του θαλάσσιου αποδέκτη τους, αλλά και γιατί δεν κατασκευάστηκαν βασικά τεχνικά έργα αντιρρύπανσης, που να εξασφαλίζουν την ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων.
Τα έγγραφα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου, οι οποίες καλούνται να παρακολουθούν τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διότι “τυχόν συνέχιση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού υπό τους όρους και τις συνθήκες που διαπιστώθηκαν, συνιστά άμεση διακινδύνευση της δημόσιας υγείας και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις”.
Εξάλλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραϊτης, ενημερώνει, με έγγραφό του, τους βουλευτές ότι στις 24 Μαρτίου του 2011 υπεβλήθη πρόταση χρηματοδότησης του έργου “Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων νήσου Κιμώλου” με προϋπολογισμό 4.979.287 ευρώ, που αφορά τα απαραίτητα έργα για την καλή λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Κιμώλου, η οποία βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη.
Ο κ. Μωραϊτης ενημερώνει, επίσης, ότι στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου έχει κατατεθεί φάκελος μελέτης ανανέωσης και τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων στην Κίμωλο, ο οποίος βρίσκεται στη φάση της δημοσιοποίησης. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ο υφυπουργός ότι μέχρι να τροποποιηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, εξακολουθούν να ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν επιβληθεί με προγενέστερες αποφάσεις. 

Νερό για πότισμα από βιολογικό καθαρισμό


Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.
Αξιοποίηση των νερών που προέρχονται από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων προβλέπει ηΚΥΑ που προώθησε το ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σήμερα στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού που λειτουργούν σε περισσότερα από 200 αστικά κέντρα, παράγονται εκατομμύρια τόνοι νερού σε ετήσια βάση, που όμως καταλήγουν σε ποτάμια και θάλασσες.
Από την εμπειρία των περισσότερων ευρωπαϊκών πόλεων, έχει αποδειχθεί ότι το νερό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορες χρήσεις, ανάλογα με το βαθμό καθαρότητας του.
Η ΚΥΑ που προώθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθορίζει ότι νερά που προέρχονται από τριτοβάθμια  επεξεργασία και εφόσον η περιεκτικότητα του σε βαρέα μέταλλα και άλλα στοιχεία δεν ξεπερνά τα θεσπισμένα όρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για πότισμα καλλιεργειών.
Χαμηλότερες προδιαγραφές προβλέπονται για νερά που προορίζονται για πότισμα χώρων πρασίνου.
Σε κάθε περίπτωση θα δίνεται έγκριση από τις αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών.
Η αξιοποίηση των νερών που προέρχονται από την επεξεργασία αστικών λυμάτων δίνει λύση στην έλλειψη υδατικών πόρων.
Από την άλλη όμως, απαιτoύνται  κονδύλια για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύου μεταφοράς.
Μελέτη που είχε γίνει παλιότερα για την αξιοποίηση των ποσοτήτων που προέρχονται από το εργοστάσιο της Ψυτάλλειας και σήμερα χάνονται στον Σαρωνικό, για το πρασίνισμα του Ποικίλου Όρους, έδειξε ότι το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Για το econews
Newslink Hellas

"Βόμβα" αποβλήτων στον Όλυμπο- νέος ξεσηκωμός



τα κινήματα  των  πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα μπορούν να ταράζουν την ησυχία των κρατούντων ... Η θέση της Αριστεράς;  Δίπλα στα κινήματα  !!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το κίνημα των πολιτών και  το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή
Το λατομείο  
 Η ιαπωνική  εταιρεία «Tosoh», με τις «ευλογίες»  τοπικών αρχόντων, σχεδιάζει τη δημιουργία χώρου ταφής επικινδύνων αποβλήτων ( απόβλητα από την παραγωγή υλικών για την κατασκευή μπαταριών) στη  θέση «Γούρνες – Ξηροκάμπι» του Λιτόχωρου. 
 Η   Ομάδα εθελοντικής δράσης Ν.Πιερίας κινείται και γνωστοποίησε το θέμα ευρύτερα και πέραν των ορίων της τοπικής κοινωνίας.  Σχετική, η ανάρτηση με τίτλο   Το περιβάλλον δεν είναι το τσιφλίκι σας! που αναδημοσιεύσαμε 9 Ιουνίου. 

Φουντώνουν  οι αντιδράσεις   των κατοίκων  στη  προοπτική  ενός ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων, ο οποίος θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας.

ΤΟ ...ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΛΕΙΒΗΘΡΩΝ


[Τα Λείβηθρα ήταν αρχαία πόλη της Μακεδονίας. Η θέση της ήταν στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στο Δίον.]
Η κατοίκηση στα Λείβηθρα ήταν συνεχής από τα προϊστορικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Θεωρούνταν πατρίδα των μουσών, οι οποίες ονομάζονταν «λειβηθρίδες» και μετέφεραν το όνομα αυτό στη Βοιωτία, όπου το Λειβήθριο όρος. Επίσης, στην 
περιοχή, σύμφωνα με την παράδοση, έζησε ο Ορφέας.
Σχετικά με το νεκροταφείο τής εποχής τού χαλκού των Λειβήθρων, διαβάζουμε μεταξύ άλλων στην επίσημη ιστοσελίδα τής ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: «Διασώθηκαν από την πλήρη καταστροφή (Ιούλιος-Αύγουστος 2000) δέκα κιβωτιόσχημοι, πλακοπερίβλητοι τάφοι...».Δείτε όμως τις φωτογραφίες, που τραβήξαμε στο χώρο, οι οποίες αποτυπώνουν τη σημερινή άθλια κατάσταση τού αρχαίου νεκροταφείου, οι τάφοι τού οποίου έχουν καταντήσει ανοικτοί λάκοι με μπάζα και σκουπίδια και πείτε μας: Ποιός θα διασώσει τους προϊστορικούς τάφους των Λειβήθρων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες τής ΡωμιοσύνηςAπό τους διεκδικητές των μαρμάρων τού Παρθενώνα;
Αν θέλετε να επισκεφθείτε το νεκροταφείο να ακολουθήσετε τη διαίσθησή σας ή τις πινακίδες «Καφέ Λείβηθρα», γιατί πινακίδες για τον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχουν. Βρήκαμε μόνο μία πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα κι από κεί και πέρα, αφήσαμε τη φαντασία μας να μας οδηγήσει.
Εκτός τού ότι οι τάφοι έχουν γεμίσει πέτρες, χώματα και σκουπίδια κι ο υπόλοιπος χώρος έχει γεμίσει χόρτα και δέντρα. Ζούγκλα κοντεύει να γίνει! Επισκέπτη, πρόσεξε μην πέσεις μέσα σε κανένα προϊστορικό τάφο. Οι μόνες, που δεν κινδυνεύουν βέβαια, είναι οι κατσίκες, μόνιμες κάτοικοι των περισσοτέρων αρχαιολογικών χώρων τής Ρωμιοσύνης.
Σε μια κατηφόρα τού δρόμου κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο υπάρχει ένας χώρος, που παρουσιάζει προφανώς κάποια ανωμαλία στο βαρυτικό πεδίο[και δεν είναι το μόνο σημείο στη χώρα μας] οπότε αν αφήσεις στην άσφαλτο διάφορα αντικείμενα (μπουκάλια, μπάλες κ.λπ.) αυτά κυλούν προς την ανηφόρα κι όχι προς την κατηφόρα. Επειδή το σημείο αναφέρεται στους τουριστικούς οδηγούς, πολλά λεωφορεία με τουρίστες σταματούν εκεί και παρακολουθούν το φαινόμενο.
ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ, Η ΕΥΣΕΒΕΣΤΑΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΤΑΥΡΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ... ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ.
Έγραψε η Φυλακτού Ευγενία http://www.freeinquiry.gr/

http://xemandrios1.blogspot.gr/2012/08/blog-post_18.html

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ




ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ (αρχιτεκτονική) : Ο ναός στην ελληνική αρχαιότητα ήταν η κατοικία του θεού, το κτήριο που στέγαζε το λατρευτικό άγαλμα μιας ή περισσότερων θεοτήτων, και όχι ο χώρος συνάθροισης των πιστών, όπως στο χριστιανικό κόσμο. Αυτό φανερώνει και το ουσιαστικό «ναός», που προέρχεται από το ρήμα «ναίω» (=κατοικώ). Το λατρευτικό άγαλμα τοποθετούνταν στο βάθος του ναού, πάνω στον κατά μήκος άξονα του κτηρίου. Οι θρησκευόμενοι  συγκεντρώνονταν στον περιβάλλοντα χώρο έξω από το κτήριο του ναού, όπου βρισκόταν και ο βωμός για την προσφορά θυσιών και την άσκηση της λατρείας.
Η βασική αυτή λειτουργική ιδιομορφία του ελληνικού ναού είναι σημαντική για την κατανόηση της αρχιτεκτονικής του, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι ναοί σχεδιάζονταν με βάση και το άγαλμα που επρόκειτο να στεγάσουν. Σε αυτή τη λειτουργικότητα οφείλονται τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού ναού, που μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω με γνώμονα τα μνημεία του 6ου-4ου αι. π.Χ.: μνημειακότητα και ταυτόχρονα γενική στενότητα του εσωτερικού χώρου. Ορθογώνια κάτοψη με επιμήκεις αναλογίες και απόλυτη συμμετρία εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα του κτηρίου. Περισσότερη φροντίδα για την εξωτερική εμφάνιση παρά για το εσωτερικό. Είσοδος από την ανατολική πλευρά. Περιορισμένη τυπολογική διαφοροποίηση στη ναοδομία.

Γ.Παπαθανασίου: Ήρθε ο υπουργός στην Πιερία και τον μόνο που δεν κάλεσαν ήταν ο …δήμαρχος Δίου-Ολύμπου!




  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΜΕ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟΝ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ.
 
Με δήλωσή του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, ανακοινώνει τον λόγο που δεν παρέστη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κατερίνη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης,Θεόδωρος Καράογλου, την Τρίτη 4/9/2012.

Η ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, σήμερα (Τρίτη 4/9), εξήγησα στον κ. Καράογλου ότι ο μοναδικός λόγος που δεν ήρθα στη συνάντηση που έγινε στην Κατερίνη, ήταν ότι αυτοί που ανέλαβαν να καλέσουν θεσμικά τις τοπικές αρχές, ξέχασαν να προσκαλέσουν τον δήμαρχο του δήμου Δίου-Ολύμπου. Κι όταν το έκαναν, ήταν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν από τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός και ενώ εγώ ήδη βρισκόμουν εκτός δημαρχείου για υπόθεση του δήμου», δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου.
Συγκεκριμένα, εκείνη την ώρα που έγινε επικοινωνία από το επιμελητήριο Πιερίας προς συνεργάτη του δημάρχου και στάλθηκε φαξ προς τον δήμο, ο δήμαρχος βρισκόταν ήδη σε σύσκεψη  που είχε οριστεί για τις 11.00 το πρωί στην Κονταριώτισσα.

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ Η ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ



Τα εσώρουχα της Rosie πουλάνε σαν φρεσκοψημένο καρβέλι ψωμί





Μπορεί μπροστά στο υποκριτικό της ταλέντο η Megan Fox να φαντάζει σαν τη Meryl Streep, αλλά αυτό το κορίτσι πουλάει πολύ.
Από τη Νίκη Χάγια
Η Rosie Huntington Whiteley μπορεί εκτός από τα δίμετρα πόδια της, τα ζουμερά της χείλη, τα πράσινα μάτια της και όλα τα υπόλοιπα φυσικά της προσόντα να υπερηφανεύεται και για το επιχειρηματικό της μυαλό (για τις ικανότητές της στην ηθοποιία δεν το συζητάμε...το κορίτσι φυσάει).