ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Γιάντσιος Σ Κωνσταντίνος                           Προς: Υπουργείο
            πρ. αντιδήμαρχος                          περιβάλλοντος 
δήμου Ανατολικού Ολύμπου                    ενέργειας και
 Λεπτοκαρυά, 10 Οκτωβρίου 2011. κλιματικής αλλαγής
Συνημμένα: έγγραφο μου  Αρ.Πρωτ.11512/  /9/11/2009 θέμα: Συμμετοχή του Δήμου Αν. Ολύμπου στην διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου // Και από 26/06/2010 έγγραφο μου, θέμα :αποκατάσταση δασικής οδού προς λαπατά και άνω πηγάδι Ολύμπου υψ.1400 μ.

ΘΕΜΑ: «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών»
 Όσον αφορά  το θέμα η πρόταση του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος, σε σχέση με την οριοθέτηση του Εθνικού Δρυμού, καθώς και στις προτεινόμενες επιτρεπτές χρήσεις - δραστηριότητες στις τρεις ζώνες Α Β Γ πρέπει να προστεθούν επιπλέον επιλεγμένες χρήσεις – δραστηριότητες με ιδιαίτερη προσοχή, και συμβατή με τη διεθνή και ελληνική  νομοθεσία  Εθνικών Δρυμών και  Εθνικών πάρκων.


 1]  Πρώτον να λυθεί το ιδιοκτησιακό: με ιδιοκτήτες  του δήμου, της παλιάς Λεπτοκαρυάς , της ιεράς μονής Αγίου Διονυσίου, και άλλων ιδιοκτησιών,  ως έχει τώρα, θα  δημιουργούσε ανισότητες μεταξύ των δημοτών και προσφυγές κατά τις ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, για τις χρήσης γης, εις στο συμβούλιο της επικρατείας!!! +
2] Στις προτεραιότητες, και πριν ακόμη υπογραφή το προεδρικό διάταγμα, σε σχέση με την οριοθέτηση του δρυμού κάθε  (εξωτερικό όριο ζώνης) Α Β Γ είναι άκρος απαραίτητο, να γίνει ακριβός ο επαναπροσδιορισμός του εξωτερικού ορίου (με δασικό δρόμο πυροπροστασίας )
3]  Το όριο του Εθνικού Δρυμού και  Εθνικού πάρκου στην περιοχή της Παλιάς Λεπτοκαρυάς, συμπίπτει με τον ασφαλτόδρομο από τη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Λεπτοκαρυάς – Καρυάς προς Παλιά Λεπτοκαρυά (σημείο 26) μέχρι την Παλιά Λεπτοκαρυά (σημείο 27), περνώντας μέσα από τον οικισμό, περιλαμβάνοντας δυτικά καλλιεργημένες εκτάσεις.
4] Δεν είναι δυνατόν ο επαρχιακός δρόμος Λεπτοκαρυάς – Ελάσσονος  ,εάν και εφόσον  τύχη να είναι τμήμα του, στην ζώνη Γ να μην επιτρέπονται δραστηριότητες στις ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο αυτόν.
5] Να εξεταστεί το ενδεχόμενο πως επιστημονικά δικαιολογείτε και δεν δημιουργηθήκαν θύλακες στα εξωτερικά όρια της Γ ζώνης π.χ. η γραφική κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών ,ανάμεσα σε πλαγιές με πυκνά δάση από έλατα, καστανές και οξιές,  τόπος του μεγάλου αοιδού της αρχαιότητας Ορφέα, και ιδιαίτερης λατρείας των Μουσών, και χρήζει άμεσης πυροπροστασίας  είναι έξω από τις προτάσεις, των μελετητών του Εθνικού Δρυμού και  Εθνικού πάρκου
    6] Να συγκεντρωθούν διαχειριστικά σχέδια αντίστοιχων περιπτώσεων εθνικών δρυμών και εθνικών πάρκων, από το εξωτερικό ,από αντίστοιχα βουνά, παράδειγμα :( Άλπεις, Πυρηναία,) πως δικαιολογείτε ενώ εκεί  συμβιώνουν  οι άνθρωποι ,πριν και μετά στον δρυμό με το περιβάλλον, και εδώ να εκτοπίζονται παρανόμως με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!!!
7] Η ανασύνταξη της ειδικής περιβαλλοντικής  μελέτης για την προστασία του Ολύμπου με ήπια ανάπτυξη και με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, καταγράφοντας  ακριβώς, και σαφώς με νόμους  που θα επιτρέπονται οι  συγκεκριμένες υποδομές και δράσεις με προσβάσεις των ΑΜΕΑ στις  Α, Β, Γ, ζώνες , παράδειγμα: στην παλιά Λεπτοκαρυά.// ρέμα γρίβα//αρχ, Λιθόστρωτος// 1400 μ. ύψους το καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, άνω πηγάδι // φράγκου αλώνι εδώ υπάρχει ανάγκη για ακόμη ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης // άνω Περιβόλι// Ράχη Αρβανίτη//  άγιο Αντώνη//- καλόγερο// Λιβάδι κλπ!!*
* π.χ. γιατί να  απαγορεύονται παρεμβάσεις και κατασκευές  στις ημιονικές υπάρχουσες διαδρομές ,  παράδειγμα: ποδηλατοδρόμοι με ήλεκτρο- ποδήλατα ,αθλητικές υποδομές ,μυθολογικά πάρκα, καταφύγια, ανεβατόρες , και τελεφερίκ ,η ελικόπτερα κλπ. Ο Όλυμπος είναι ο αναπόσπαστος βίος των Λεπτοκαριτων, σήμερα με 13.000 αιγοπρόβατα είναι πρώτοι και με διαφορά στην  Πιερία, και  μάρτυρες  του Ολύμπου, με δεδομένο: ότι ο τουρισμός είναι κυρίαρχος, στην περιοχή μας, οι νεολαία μας είναι σε καθημερινή βάσει στον Όλυμπο εκεί είναι οι ρίζες μας. [ Με την ψυχή του Ολύμπου δεν ασχολήθηκε δυστυχώς  ο φορέας διαχείρισης Ολύμπου,  απαξιώνοντας την Λεπτοκαρυά.] Ποιος, είναι ο λόγος ?
8] Στο νέο αυτοδιοικητικό  νομοσχέδιο Καλλικράτης πρέπει να γίνει  απολογισμός: του φορέα διαχείρισης Ολύμπου, και να μεταφερθούν , οι αρμοδιότητες στους δήμους και στις αντίστοιχες περιφέρειες, το κεφάλαιο Όλυμπος να μην είναι μόνο,  ευθύνη κάθε υπουργού.
9] Να απαντήσουν οι συντάκτες, και οι αρμόδιοι, για τις προτάσεις της ειδικής περιβαλλοντικής  μελέτης, πως ,επιστημονικά δικαιολογείται,  οι Α, Β, Γ, ζώνες στην πλευρά της Πιερίας [ Μακεδονία] να είναι τα όρια σε ύψους  100 μ περίπου, και αυτά της Λάρισας [Θεσσαλία ] 2400 μ υψόμετρο περίπου ?

Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

10] Επίσης , σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης του Εθνικού Δρυμού και πριν την έκδοση του διατάγματος της οριοθέτησης του Πιερικού Ολύμπου, τα όρια του Πιερικού Ολύμπου στο κοινό κομμάτι από Βόρεια (περιοχή Παλιάς Βροντούς) μέχρι Νότια (περιοχή Παλιάς Λεπτοκαρυάς) να συμπέσουν με αυτά του Εθνικού Δρυμού.
11] Γι αυτό και απαιτείται, ο Ενιαίος Στρατηγικός Σχεδιασμός Ολύμπου με όποιες αναγκαίες επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός νέου και ευέλικτου ενιαίου νομικού πλαισίου Ολύμπου από τα  παράκτια ,ως την ορεινή περιοχή,και ας  πάρουμε υπόψη ότι ο Όλυμπος αρχίζει από την κοιλάδα των  Τεμπών, περιλαμβάνει την κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών, όπως  την κοιλάδα του Ενιπέα, και καταλήγει  στα Πιέρια Όροι, ας πάψουμε να τον βλέπουμε μονομερώς.
12]  Η προσέγγιση αυτή πρέπει να εξεταστεί διαπεριφερειακά και διαδημοτικά σε συνεργασία μεταξύ υπουργείων που εμπλέκονται, και πανεπιστημίων, ιστορικών, ειδικών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, και να μην αγνοηθεί η τοπική κοινωνία που μεταξύ άλλων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής του Ολύμπου για να ξέρουμε ποιεί είμαστε και που θέλουμε να πάμε αυτόν τον τόπο.
 13] Να εξεταστεί το ενδεχόμενο, κατάργησης της ζώνης Γ και εάν και εφόσον επιστημονικά δικαιολογείται και να προβλέπεται να  δημιουργηθούν  θύλακες, όπου θα συμβαδίζουν νόμιμα στις δραστηριότητες  ανάπτυξης και με προσβάσεις ΑΜΕΑ.
14] Με δεδομένο ότι ο τουριστικός παράγοντας είναι ζωτικός για την περιοχή μας, πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι δυνατές επιτρεπόμενες χρήσεις (πάντα όμως μέσα στα επιτρεπτά όρια που προκύπτουν από τη διεθνή πρακτική) έτσι ώστε να βοηθηθεί τα μέγιστα η ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου μας
15]      Ωστόσο, θα ήταν άθλος αν κατορθώναμε σε λίγες  ημέρες να αποφασίσουμε , για τα επόμενα 100 χρόνια επισήμως και έγγραφος,  με τεκμηριωμένες προτάσεις, των  βουλευτών, και όλων των  φορέων, και  συλλόγων κλπ, και να έχουν την τύχη να εισακουστούν από το υπουργείο .
 
Με εκτίμηση     Γιάντσιος Κωνσταντίνος                                               πρ.αντιδήμαρχος  δήμου Ανατολικού Ολύμπου                       

Περίπου 22 τόνοι νεκρών ψαριών λόγω έλλειψης οξυγόνου




 

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011, 19:13
Σε έλλειψη οξυγόνου αποδίδεται η περιβαλλοντική καταστροφή στο Διβάρι του Πρόκοπου, εξαιτίας της οποίας βρέθηκε τεράστια ποσότητα νεκρών ψαριών στην περιοχή.

Τα παραπάνω αναφέρονται στα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης του Ινστιτούτου Βιοχημείας, Τοξικολογίας και Παθολογίας Διατροφής Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Dr Φώτης Παππάς, κτηνίατρος – τοξικολόγος, στην έκθεση τοξικολογικής εξέτασης που κοινοποίησε στον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο, καθιστά σαφές ότι η καταστροφή δεν οφείλεται σε «φυτοφάρμακα της κατηγορίας των οργανοφωσφορικών εστέρων, χλωριωμένων υδρογονανθράκων κ.λπ.», ούτε σε «οργανικής σύνθεσης δηλητήρια που εκχειλίζονται σε αλκαλικό περιβάλλον» ή σε «μεταλλικά δηλητήρια σε μορφή οργανικών ή ανόργανων ενώσεων με φασματοφωτομετρία».

Μετά την καταστροφή, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ζήτησε, με έγγραφό του προς τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο, τη διευκόλυνση των αλιέων του Προκόπου, προτείνοντας τρεις εναλλακτικές δυνατότητες, οι οποίες, συνοπτικά, είναι οι εξής:

-Μείωση του συνολικού μισθώματος του Συνεταιρισμού με την παραμονή του σε όλη την εκμετάλλευση μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

-Λύση της ισχύουσας σύμβασης μίσθωσης χωρίς κυρώσεις για τον μισθωτή Συνεταιρισμό.

-Παράταση της μίσθωσης για μία επιπλέον τριετία μετά τη λήξη της τρέχουσας, με αντίστοιχο μίσθωμα με το ισχύον, με παράλληλο διακανονισμό για την πληρωμή των τρεχουσών δόσεων ενοικίου.

Η απώλεια στο απόθεμα του ιχθυοτροφείου (ζωικό κεφάλαιο της λιμνοθάλασσας) προσέγγισε τους 22 τόνους και για την αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος απαιτείται χρονικό διάστημα δύο χρόνων περίπου.

Πηγή: thebest.gr