ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μη βιαστείς να κάνεις πονηρές σκέψεις

farsa-kuliomenes skales!.flv

Η ΑΡΕΤΗ




Η ΑΡΕΤΗ


 Η ελληνική λέξη αρετή παράγεται από τη ρίζα αρ -απ' την οποία και οι λέξεις: άρι - (πρεπόντως, καλώς), αρείων (= ανδρειότερος, ευγενέστερος), άρι-στος, αρέσκω, αραρίσκω (αρμόζω, συνδέω), αρέγει (ωφελεί, προσήκει) και ρήμα αρετάω απ' τον Όμηρο (Θ, 329, Ζ, 114) = ευδοκιμώ, ακμάζω. 
Κατά την ετυμολογία λοιπόν: Αρετή σημαίνει ικανότητα να αρμόζει, να ωφελεί, να συνδέει, να προσήκει, να αρέσει, να είναι κάτι κατάλληλο, ανώτερο, ηθικότερο, άριστο.
Η ικανότητα, η καταλληλότητα, η υπεροχή αυτή, η εκφραζόμενη με την αρετή, αποδίδονταν στην αρχή στο σώμα και μάλιστα του άντρα. Απ' αυτό, απ' την ίδια ρίζα παραγωγή της λέξης άρρην, άρρενος και η λατινική virtus = και απ' το vir = ανήρ.
Δήλωνε την ευψυχία, την ανδρεία, την ισχύ και γενικά τα σωματικά προτερήματα του άντρα. Κατά τον Όμηρο και για θεούς με τη σημασία της μεγαλοπρέπειας, για άντρες ως ανδρεία και για γυναίκες ως κάλλος. Ο Θουκυδίδης, για να δικαιολογήσει γιατί οι φονευθέντες Αθηναίοι στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) θάφτηκαν εκεί λέει: "εκείνων δε διαπρεπή την αρετήν κρίναντες αυτού (δηλ. του Μαραθώνα) και τον τάφον εποίησαν", (βιβλ. Β' 34). Αρετή εδώ = ανδρεία, γενναιότητα αλλά και ψυχικό σθένος. 
Απ' την αρχική αυτή σημασία επεκτάθηκε και σε πνευματικά και ψυχικά πλεονεκτήματα γενικά του ανθρώπου· "Γενναίων πόνων αρεταί τοις θανούσιν άγαλμα" (Ευριπίδη Ηρ. Μαιν. 356) εδώ σημαίνει χάρισμα ψυχής, αντοχή, ευγένεια. "Η αρετή και ου το κάλλος κόσμον ταις γυναιξί, ώ γύναι, φέρει" λέει κατά τον Ευριπίδη η αιχμάλωτη χήρα του ήρωα Έκτορα, Ανδρομάχη, προς την κόρη της Ελένης και του Μενέλαου Ερμιόνη. Εδώ σημαίνει ψυχικό μεγαλείο, αγνότητα ψυχής, ηθικό ύψος. 
Και παραπέρα διευρύνθηκε η σημασία της και η διεύρυνση παραμένει και σήμερα, κατάληξε δε να δηλώνει πλεονέκτημα, προτέρημα, ιδιότητα υπεροχής, προσόν, αξία.
Με τη σημασία αυτή χαρακτηρίζουμε π.χ. ως αρετή του σκύλου την πιστότητα, του αλόγου την ταχύτητα, του ξύλου της δρυός τη στερεότητα, του χρυσού τη λάμψη και το ανοξείδωτο κ.ο.κ.
Στην ηθική, στη φιλοσοφία και στη θρησκεία η έννοια της αρετής αναφέρεται κυρίως στη ψυχική ή ηθική υπόσταση του ανθρώπου και κατ' επέκταση στην πνευματική ανωτερότητά του.
Αρετή λοιπόν είναι η μόνιμη ψυχική διάθεση για να κάνεις το καλό και να αποφεύγεις το κακό.
Αρετή κατά τον Πλάτωνα είναι "υγεία τις και κάλλος και ευεξία της ψυχής" ή "αγαθόν καλούμεν το σώζον και ωφελούν, κακόν δε το διαλύον και διαφθείρον".

Ανοικτή Επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου της “Ολύμπιας Γης” Θανάση Καλαϊτζή



Χωρίς Κατάθεση Στεφάνων ο φετινός «Εορτασμός» 
της Επανάστασης του Ολύμπου


18 Φεβρουαρίου 1878. Οι πρόγονοι μας επαναστάτησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, χωρίς να σκεφτούν εάν ήταν χειμώνας ή εάν είχε παγωνιά και αυτό γιατί είχαν πόθο και ελπίδα να ελευθερωθούν οι ίδιοι, αλλά και να αφήσουν σε εμάς τους απογόνους τους, μια Ελεύθερη Πατρίδα. 
19 Φεβρουαρίου 2012.Μέρα ηλιόλουστη. Η δημοτική αρχή Δίου-Ολύμπου τρεις μέρες πριν μ

Σπάνια Ομιλία του Κορυφαίου Ιστορικού N.G.L Hammond για τους Αρχαίους Μακεδόνες



Απόσπασμα απο την Ομιλία του Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Nicholas G.L. Hammond 
Ό Φίλιππος ήταν Βασιλεύς ένός έθνους που είχε πολύ γερά χαρακτηριστικά. Στην αρχή, ‘ως λέγει ό Ησίοδος, οι Μακεδόνες έζησαν περί τόν “Ολυμπο και τήν Πιερία. Φαίνεται ότι ήταν βοσκοί και κατείχαν τά βοσκοτόπια καί τά δάση τών βουνών.

"Το νέο μνημόνιο είναι η χαριστική βολή - Με ποιο δικαίωμα το υπέγραψε η κυβέρνηση;" (βίντεο)"Το νέο μνημόνιο είναι η χαριστική βολή - Με ποιο δικαίωμα το υπέγραψε η κυβέρνηση;" (βίντεο)



  Κυβερνητικά λάθη και εγκληματικά ψέματα, εκβιασμοί, χρεοκοπία, στάση πληρωμών, τράπεζες, καταθέσεις, η αδιέξοδη και λανθασμένη συνταγή των μνημονίων, η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή, καθώς επίσης και τι θα σημάνει για τη δημόσια περιουσία η αποπληρωμή των δανείων σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο.
Ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης μιλά στο koutipandoras.gr για όλα αυτά που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ο εφιάλτης των Ελλήνων και έχουν στοιχειώσει έναν ολόκληρο λαό, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη. 

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!!!!!! π.χ. όπως και μ.χ.



ΣΧΟΛΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ 
Για τα πάνδεινα των αρχαίων Ελλήνων…  όπως και αυτά των βυζαντινών, η και των Ήρώον του 1821… αλλά και αυτό, το ότι ακόμη δεν ζητήσαμε, ως ελληνικό κράτος επισήμως την αποζημίωση των εγκλημάτων πολέμου που έγιναν το 1940… και δεν χειριστήκαμε σωστά την γενοκτονία των ποντίων…κλπ. Δεν έφταιξε ποτέ, η κάθε, οικονομική  κρίση, αλλά έφταιξαν δυο πραγματάκια … Πρώτον πάντα :  κατά καιρό ο κάθε ξένος…! Και δεύτερον πάντα: και επακριβώς ,το ποιος θα διαχειρίζεται κάθε φορά  την εξουσία…! Ακόμη, κατιτίς, δεν διαφαίνεται, να άλλαξε …!


ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!!!!!! π.χ. όπως και μ.χ.

από Grekiskt Kulturcentrum την Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2012 στις 11:18 π.μ. ·
Ιστορία και επικαιρότητα.
Για να μην αναφερθούμε πάλι στην πιο πρόσφατη ιστορία μας, δηλαδή απο το 1821 και μετά.
Το 399 π.Χ: Ο φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το κώνειο, επειδή «εισήγαγε καινά δαιμόνια» στην Αθηναίων Πολιτεία… Μέτρο “προστασίας” ήταν κι αυτό. Αλλά ποιος θυμάται σήμερα αυτούς που καταδίκασαν το Σωκράτη;

Δείτε λοιπόν που και πως πέθαναν 19 από τους πιο γνωστούς Έλληνες όλων των εποχών.

Πέθαναν μεταξύ 500 π.Χ. & 322 π.χ. οι παρακάτω:

  1) ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Στα 500 π.χ. 80 ετών, στην εξορία από πείνα.
  2) ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Στα 489 π.χ. 65 ετών, στην εξορία.
  3) ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ: Στα 468 π.χ. 72 ετών, στην εξορία.
  4) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ: Στα 461 π.χ. 66 ετών, στην εξορία.
  5) ΑΙΣΧΥΛΟΣ: Στα 456 π.χ. 69 ετών, στην εξορία.
  6) ΠΕΡΙΚΛΗΣ: Στα 429 π.χ. 66 ετών, στη φυλακή.
  7) ΦΕΙΔΙΑΣ: Στα 429 π.χ. 66 ετών, στη φυλακή.
  8) ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ: Στα 428 π.χ. 72 ετών, στην εξορία.
  9) ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Στα 426 π.χ. 59 ετών, στην εξορία.
10) ΙΚΤΙΝΟΣ: Στα 420 π.χ. στην εξορία.
11) ΣΟΦΟΚΛΗΣ: Στα 406 π.χ. 74 ετών, στην εξορία.
12) ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: Στα 406 π.χ. 74 ετών, στην εξορία.
13) ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ: Στα 404 π.χ. 48 ετών, στην εξορία.
14) ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Στα 399 π.χ. 71 ετών, ήπιε κώνειο.
15) ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ: Στα 396 π.χ. 64 ετών, στην εξορία.
16) ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ: Στα 385 π.χ. 61 ετών, στην εξορία.
17) ΠΛΑΤΩΝ: Στα 374 π.χ. 80 ετών, στην εξορία.
18) ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ: Στα 388 π.χ. 99 ετών, στην εξορία.
19) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ: Στα 322 π.χ. 62 ετών, δηλητηριάστηκε.

                         ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!!!!!!

ΚΕΠΣ/GKC/GCC:Παλαιά Βιβλία/Äldre böcker/Old books

Τελικά πως γεννιούνται τα παιδιά;

Μια σαραντάρα είναι η «πιο επιθυμητή γυναίκα» για το 2012!



Αναρωτιέστε τώρα ποια είναι η γυναίκα που κατάφερε να βγάλει νοκ άουτ μερικές από τις ωραιότερες γυναίκες της...διεθνούς showbiz;

Η απάντηση είναι Sofia Vergara. Στα 39 της, η Κολομβιανή ηθοποιός ψηφίστηκε από το «Ask Men», ως η «Πιο Επιθυμητή Γυναίκα για το 2012». 

Δεν είναι τυχαία άλλωστε αυτή η επιλογή. Η Vergara εκτός από το υποκριτικό της ταλέντο, είναι διάσημη ανά τον κόσμο για τις καμπύλες της, τις τέλειες αναλογίες αλλά και το μοναδικό sex appeal της.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ...!ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΆ ΞΕΚΙΝΉΣΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ...!




Ακόμα κι αν η Ελλάδα περνά από τις πιο δύσκολες φάσεις της ιστορίας της δεν φαίνεται να πτοεί τους καρναβαλιστές[τσες] της ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ, στη  χώρα του ΟΡΦΕΑ το διασκεδάζουν και γιατί όχι να διακωμωδούν την κατάσταση! Το  καρναβάλι τής ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ 

Εκ των αρχαιοτάτων γιορτών,και στα πλαίσια των Διονυσιακών και Ορφικών Δρώμενων υπόσχεται και φέτος να προσφέρει κέφι και να δώσει μια σατιρική πνοή στα όσα εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό στη χώρα...! 
ΤΟΠ
Ε...! ΤΟΠΕ...! Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ....!