ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

                                                  ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ




Η Πιερία έχει το προνόμιο να ανήκει στα όρια της, το ιερό βουνό της Οικουμένης τον Όλυμπο ,και στα πόδια του το Αιγαίο,[ Θερμαϊκός ]  .
       ακόμη το υποχρεωτικό πέρασμα από τον Βορά στον Νότο.

       Έτσι ήταν υποχρεωτικά να περάσουν από εδώ οι οδοί επικοινωνίας ,ο αγωγός φυσικού αερίου , τα καλώδια υψηλής τάσεις κλπ,
           όλα αυτά έγιναν χωρίς να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα του πληθυσμού της περιοχής .

        Ο καθορισμός των ζωνών οικιστικού έλεγχου πρέπει να αναθεωρηθεί.
        H ολοκλήρωση του Βιολογικού Καθαρισμού Νότιας Πιερίας πρέπει να επισπευθεί για να υποστηριχτεί.**
     **Η ολοκλήρωση του όμως πρέπει να γίνει με τους όρους που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλ. το θεμελιακό,
          όχι τα επεξεργασμένα απόνερα να χύνονται στην θάλασσα.!!




** η κύρια πηγή του πλούτου της περιοχής ο Τουρισμός ,!



      και αυτό σαν ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα των διοδίων που εγκαταστάθηκαν.!!

Της αχρήστευσης εκτάσεων λόγο των ηλεκτροφόρων αγωγών υψηλής τάσης, και του αγωγού φυσικού αερίου.!

     Αυτά: υποχρέωση της πολιτείας απέναντι μας ,βεβαίως το κοινό όφελος προέχει ,
     όταν όμως δεν αδικεί τα νόμιμα συμφέροντα τμημάτων του πληθυσμού.!




Με εκτίμηση

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ

1 χρόνος πετρελαιοκηλίδα BP στο Μεξικό

1 χρόνος πετρελαιοκηλίδα BP στο Μεξικό


Μια ιστορία καταστροφής και συγκάλυψης







Τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα της Greenpeace

νέο - 20 Απριλίου, 2011



Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία, που προκλήθηκε από εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου της BP.

Η Greenpeace με τη βοήθεια ανεξάρτητων επιστημόνων, διεξήγαγε έρευνα για τις επιπτώσεις στην περιοχή. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το οικοσύστημα έχει υποστεί σημαντικές βλάβες και αποκαλύπτουν τη συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης των επιπτώσεων του ατυχήματος που η διαχειρίστρια εταιρία, αλλά και η αμερικάνικη κυβέρνηση, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή.



Μια ανεξάρτητη έρευνα είναι επομένως απολύτως απαραίτητη για τη δημιουργία ολοκληρωμένης εικόνας γύρω από τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας.







Σχετικά με την προσπάθεια υποβάθμισης των επιπτώσεων, η Greenpeace επισημαίνει ότι:



Επιστήμονες που μελετούν τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας, αντικρούουν έντονα τους ισχυρισμούς της αμερικάνικης κυβέρνησης ότι το 75% του πετρελαίου που χύθηκε στον Κόλπο του Μεξικό έχει καθαριστεί.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποβάθμισαν σημαντικά τις επιπτώσεις του πετρελαίου στη θαλάσσια ζωή, όπως στους πληθυσμούς θαλασσίων χελωνών.

Φαίνεται ότι η BP είχε αναλάβει πλήρως την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών σε ειδικούς επιστήμονες για την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, ενώ το ατύχημα βρισκόταν ακόμα εν εξελίξει.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα της Greenpeace

Το εύρος των επιπτώσεων του ατυχήματος στην εξέδρα Deepwater Horizon της BP ακόμα δεν έχει καταγραφεί πλήρως. Η Greenpeace με το πλοίο της οργάνωσης Arctic Sunrise, βρέθηκε στον Κόλπο του Μεξικό, λίγους μήνες μετά το ατύχημα και για διάστημα 3 μηνών από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010. Εκεί προχώρησε σε έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του ατυχήματος σε συνεργασία με ανεξάρτητους επιστήμονες.



Η έρευνα περιελάμβανε θαλάσσια είδη όπως οι σπόγγοι, το πλαγκτόν και οι φάλαινες, ενώ παράλληλα εξετάστηκε η χημεία του νερού και η βενθική οικολογία. Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν έχουν ακόμα εξαχθεί στο σύνολό τους. Υπάρχουν όμως ήδη κάποιες πρώτες ενδείξεις σχετικά με τις βλάβες που έχει υποστεί το οικοσύστημα στον Κόλπο του Μεξικό από την πετρελαιοκηλίδα της BP. Συγκεκριμένα:



Έχουν εντοπιστεί πορτοκαλί σβώλοι σε αυγά καβουριών, που αν αποδειχτεί ότι είναι πετρέλαιο ή χημικά διασκορπιστικά αυτό θα είναι μία ένδειξη ότι τα στοιχεία αυτά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Έχει μειωθεί η παρουσία φυσητήρων στην περιοχή όπου βρισκόταν η εξέδρα της BP. Ενδεχόμενη αύξηση στη θνησιμότητα του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνισή του από τον Κόλπο του Μεξικό.

Σε περιοχές ακόμα και 140 μίλια μακριά από την εξέδρα, πετρέλαιο έχει εναποτεθεί στο βυθό, ενώ υπάρχει ανεπάρκεια οξυγόνου στα νερά του Κόλπου σε περιοχές που εκτείνονται μέχρι 300 μίλια από την εξέδρα.

Ανακαλύφθηκαν πληθυσμοί κοραλλιών που είτε πέθαναν πρόσφατα είτε αργοπεθαίνουν. Οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι οι αποικίες αυτές είχαν χτυπηθεί πρόσφατα από κάτι πολύ τοξικό, δηλαδή πετρέλαιο, χημικά διασκορπιστικά ή μεγάλη ανεπάρκεια οξυγόνου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι το Νοέμβριο του 2010 είχαν καταγραφεί 6.814 νεκρά ζώα, ανάμεσά τους 6.000 νεκρά πουλιά, σχεδόν 700 θαλάσσιες χελώνες και 101 κητώδη. Ο ακριβής αριθμός όμως δε θα γίνει ποτέ γνωστός, καθώς πολλά άλλα ζώα παγιδεύτηκαν από το πετρέλαιο και βούλιαξαν νεκρά στο βυθό. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι θάνατοι κητωδών μπορεί να ανέρχονται σε πάνω από 5.000.

Έξω από τις ακτές της Αλαμπάμα ανακαλύφθηκε μία κολλώδης μαύρη ουσία η οποία αποτελούνταν από νεκρό πλαγκτόν και άλλους οργανισμούς. Οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι η ουσία αυτή δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την έκλυση πετρελαίου και τη χρήση των χημικών διασκορπιστικών.

Η εμπειρία από παρόμοιες καταστροφές (όπως για παράδειγμα το Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989) δείχνει ότι οι άνθρωποι και το περιβάλλον εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες μίας πετρελαιοκηλίδας για πολλά χρόνια μετά. Η Greenpeace επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τέτοια ατυχήματα στο μέλλον είναι να απεξαρτηθούμε άμεσα από τη βρώμικη και επικίνδυνη ενέργεια, και να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές.





Κατηγορίες



κλιματικές αλλαγές

25/4/11Οί λεηλασίες των αρχαιολογικών θησαυρών του τόπου μας.

25/4/11Οί λεηλασίες των αρχαιολογικών θησαυρών του τόπου μας.










Τί έδειξε η έρευνα των αρχαιολόγων - Δικαιώθηκαν οι καταγγελίες του Γιάννη Σακελαράκη

Από λαθρανασκαφές στην Κεντρική Κρήτη, η συλλογή του Εβραίου Ελίας Μπορόφσκι





Της Αννας Παπαδοκωστάκη



Aπό λαθρανασκαφές που έγιναν στην Kρήτη , κυρίως τη δεκαετία του ’60 προέρχονται εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα που βρίσκονται στη συλλογή του Eλίας Mπορόφσκι στην Eλβετία και την Iερουσαλήμ.



Στη διαπίστωση αυτή, κατέληξαν , σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αρχαιολόγοι που ερεύνησαν το θέμα μετά από εντολή του υπουργείου Πολιτισμού, συγκρίνοντας κομμάτια της συλλογής με αντικείμενα που φυλάσσονται στο Aρχαιολογικό Mουσείο.



Tα επτά μέλη της Eπιτροπής, στην τελευταία τους συνεδρίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Hράκλειο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μινωικά αρχαία της συλλογής, προέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους και εργαστήρια που έχουν συλληθεί από αρχαιοκάπηλους , καθώς έχουν την ίδια τεχνική με διασωθέντα αντικείμενα που ανακάλυψαν αργότερα οι αρχαιολόγοι.



Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού που διέταξε την έρευνα μετά το σάλο που προκάλεσε η έκθεση μινωικών αρχαίων σε έκθεση στην Kαλσρούη,

είναι αφού διαπιστωθεί ότι προέρχονται από μινωικές θέσεις ,να κινηθεί η διαδικασία διεκδίκησής τους.



H εξέλιξη αυτή, δικαιώνει το γνωστό αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη ο οποίος , τον Iούνιο του 2001, είχε καταγγείλει το γεγονός με αφορμή και την επίσημη συμμετοχή του Aρχαιολογικού Mουσείου Hρακλείου στην έκθεση αυτή.



Η έκθεση ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ασφαλώς δεν γνώριζε ότι μαζί με τα αρχαία που ανήκουν επίσημα στο ελληνικό κράτος, θα παρουσιαζόταν και αρχαία τα οποία αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο και αποτελούν μια ακόμα απόδειξη της λεηλασίας των αρχαιολογικών θησαυρών του τόπου μας.



Ο Εβραίος αρχαιοπώλης Ελίας Μπορόφσκι από την πόλη Μπάσελ της Ελβετίας, δεν ανέφερε τον τρόπο κτήσης των αρχαίων. H έκθεση τους μαζί με νόμιμα αποκτηθέντα αρχαία, σε μια διοργάνωση που έφερε την σφραγίδα και του ελληνικού κράτους, ουσιαστικά αποτελούσε το καλύτερο πιστοποιητικό γνησιότητας για τα αντικείμενα του Εβραίου συλλέκτη.



Συνολικά ο Μπορόφσκι, παρουσίασε 10 καμαραϊκά αγγεία και 28 ακόμα αντικείμενα, περιδέραια κλπ., τα οποία , σύμφωνα με το Γ. Σακελλαράκη προερχόταν από έξι τουλάχιστον θέσεις της κεντρικής Κρήτης.



Στην επιστολή-καταγγελία που δημοσιεύτηκε στην «Π», ο κ. Σακελλαράκης, ανέφερε μεταξύ αλλων :« Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι το Μουσείο με την ξεκάθαρη κρητική του ιστορία νομιμοποιεί με την παρουσία του και την παράνομη πρόσκτηση αρχαίων που του ανήκουν δικαιωματικά; Μπορεί να μην ήξερε ότι το οργανωμένο έγκλημα στις μέρες μας διαπλέκεται, αλλά τουλάχιστον δεν ρώταγε;»



Aνάλογο άρθρο έγραψε στους «Tάιμς» και ο γνωστός μελετητής του μινωικού πολιτισμού Πήτερ Γουώρεν.



O θόρυβος που δημιουργήθηκε, έφερε στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργιών με αποτέλεσμα την απομάκρυνση της διευθύντριας του Mουσείου Aλεξάνδρας Kαρέτσου και τη διενέργεια ΕΔΕ.



H Eπιτροπή των αρχαιολόγων που ερεύνησε το θέμα εξέτασε εκτός από τα αντικείμενα της Kαλσρούης και πολλά άλλα που εκτίθενται σε μόνιμη έκθεση στην Iερουσαλήμ. Σύμφωνα με πληροφορίες μερικές εκατοντάδες αντικείμενα που ανήκουν πλέον στην οικογένεια του Mπορόφσκι-καθώς εκείνος πέθανε πριν μερικούς μήνες- προέρχονται από την Kρήτη και προωθήθηκαν στην ελβετική πόλη Mπάσελ, από αρχαιοκάπηλους.



H διεκδίκησή τους από το ελληνικό κράτος, είναι μια σύνθετη νομική διαδικασία για την οποία έχει δεσμευτεί ο υπουργός Πολιτισμού.



http://www.kairatos.com.grhttp://greeksurnames.blogspot.com/

You might also like:

24/4/11ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ...

24/4/11ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ...










ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ



Simone LE BARON

Γλωσσολόγος - Καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας

Διπλωματούχος της Alliance Française de Paris

http://simone-le-baron.blogspot.com/





Παραμονή του Πάσχα 2011, θα ήθελα να ξαναδώσω ελπίδα στον ελληνικό λαό, σε εσάς αγαπητοί μου φίλοι που χρωστώ τα πάντα.

Γιατί με σας «γύρισα τη σελίδα» της δικτατορίας το 1974, όταν ήμουν μόλις 21 ετών.

Εσείς μου μάθατε τη χαρά της ζωής, τη φιλία, τη φιλοξενία, την αλληλεγγύη, το σεβασμό, το φιλότιμο. Εσείς μου ανοίξατε την αγκαλιά σας χωρίς να με γνωρίζετε και μου δώσατε την πιο ζεστή θέση στην ελληνική οικογένεια, τη στιγμή που oι δικοί μου με είχαν διώξει.

Εσείς μου ανοίξατε τα σπίτια σας, μοιραστήκατε μαζί μου τα γεύματά σας, από τον πιο φτωχό μέχρι τον πιο πλούσιο.

Εσείς ποτέ δεν με αφήσατε να πληρώσω το παραμικρό, λέγοντάς μου λόγια που ακούγονται σαν στίχοι από παλιό τραγούδι: «θα πληρώσεις όταν θα έρθουμε στη πατρίδα σου». Θυμάμαι τον μπάρμπα Λουκά στη σκιά της κληματαριάς μπροστά στην καλύβα του: «λίγο ψωμί, λίγο κρασί, λίγες ελιές και αγάπη φτάνουν να είμαι ευτυχισμένος» – που μου θυμίζει πάντα τον Σταύρο Ξαρχάκο στο τραγούδι «Bάλε κι άλλη αγάπη στο τραπέζι».

Σε μένα την άθρησκη ανοίξατε την εκκλησία σας μέσω ενός ηλικιωμένου ιερέα που μου είπε μια φορά: «κορίτσι μου, η θρησκεία μας είναι πρώτα απ’ όλα ‘φιλοσοφία’ και είναι για όλους τους ανθρώπους».



Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον περίφημο μαθητή μου, τον Μάνο Κατράκη ο οποίος στην ηλικία 70 ετών αποφάσισε να μάθει τα αγγλικά– στη σκιά του θεάτρου του στη στοά Broadway – και που μάλλον του φαινόταν αστείο να έχει καθηγήτρια αγγλικών μια νεαρή Γαλλίδα... Ποτέ δεν έμαθε τα αγγλικά, αλλά οι ιστορίες που μου διηγούνταν παραμένουν για μένα ιστορίες ζωής. ανεξίτηλες. Κι ο Γιώργος Μαρίνος, υπήρξε και αυτός μαθητής μου στα αγγλικά.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι θυμάται σήμερα από τη γλώσσα του Σαίξπηρ, αλλά τα θεάματα του στη Μέδουσα παραμένουν για μένα μοναδικά μαθήματα χιούμορ και ευφυΐας. Θυμάμαι και τα μαθήματα ζωής γεμάτα αξιοπρέπεια, ταπεινότητα και γενναιότητα που πήρα από τον Μίμη, πρώην δήμαρχο του Βύρωνα με τον οποίο τραγουδάγαμε παλιά λαϊκά μέχρι το ξημέρωμα σε κάποια ταβέρνα τις Κηφισιάς, ο οποίος είχε γνωρίσει την κόλαση της Μακρονήσου...



Θυμάμαι και τις μπάμιες που στέγνωναν στον ήλιο στα Μουδανιά της Χαλκιδικής – στη Βρετάνη όπου γεννήθηκα, δεν έχουν ιδέα τι είναι οι μπάμιες. Και τον τραχανά στο νησάκι Τρίκερι έξω από το Βόλο, την κακαβιά στην Αλόννησο, και τα τσουρέκια της Αλίκης της Κρητικιάς για το Πάσχα, όλες αυτές οι στιγμές είναι στάλες ιστορίας που κυλάνε στο αίμα σας. Είναι ο θησαυρός σας...



Πριν λίγες μέρες έλαβα αυτό το γράμμα από την Αριστέα, Ελληνίδα παντρεμένη με Γάλλο και που ζει πλέον στην Γαλλία: «Σας θαυμάζω Σιμόν! Η αγάπη σας και η σταθερή ενασχόληση σας με τον πολιτισμό της γενέτειρας – πατρίδα της καρδιάς μου πλέον μόνο, με συγκινεί αφάνταστα.

Θα ήθελα να έχω έστω το ένα δέκατο από το πάθος και την αγάπη που δείχνετε να έχετε για τη χώρα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα.



Ντρέπομαι που δεν έχω πλέον παρά αισθήματα λύπης για τον τόπο μου και θαυμάζω την αγάπη και το πάθος που φαίνεται να σας κατέχει σε ότι έχει να κάνει με την ίδια την πατρίδα μου. Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να σας πω από ένα μεγάλο και συνάμα τόσο μικρό... Ευχαριστώ σας. Για την αγάπη σας, για το πάθος σας, για την λατρεία που δείχνεται σ αυτή τη μικρή χώρα που θέλησε να ζήσει αιώνες τώρα μέσα και από την ματαιοδοξία της. Με συγκινείτε Σιμόν και με κάνετε να ντρέπομαι που εγώ δεν έχω μέσα μου πια συναισθήματα αγάπης για την πατρίδα μου. Η Ελλάδα όπου και αν πάω... με πληγώνει! Σας ευχαριστώ».



Κι εγώ συγκινημένη της απάντησα: «Η συγκίνηση σου δείχνει ότι είσαι ακόμα πιο Ελληνίδα από τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα. Ποτέ μια Γαλλίδα που θα γνώριζε κάποιος τυχαία στο blog μιας Ελληνίδας που έχει μεγάλη αγάπη για την Γαλλία όπως έχω εγώ για την Ελλάδα δεν θα έκανε αυτή τη χειρονομία. Με συγκίνησες κι εσύ. Και καταλαβαίνω ότι παρ’ όλο που είσαι τόσο ευτυχισμένη στη ζωή που διάλεξες στον τόπο που εγώ γεννήθηκα, νιώθω μια δυστυχία μες την ψυχή σου, διότι λες ότι ντρέπεσαι που δεν αισθάνεσαι πλέον το πατριωτικό αίσθημα αλλά είναι φανερό ότι έχεις μια βαθιά ελληνική συναίσθηση. Αλλιώς δεν θα μου έγραφες αυτό το γράμμα. Η λύπη σου θα περάσει. Δυστυχώς οι πολιτικοί της κομματοκρατίας προσπάθησαν να καταστρέψουν ένα πολιτισμό αιωνόβιο, και μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν πετύχανε. Μέχρι που θα πάει όμως; Θα σταματήσει μια μέρα αφού, οι ίδιοι καταστρέφονται κατά αυτόν το τρόπο. Η αγάπη μου δεν είναι για την Ελλάδα αλλά για τον ελληνικό λαό, για ανθρώπους σαν και σένα που μ’ έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα, μια μητέρα αφοσιωμένη, μια καλή φίλη για τους φίλους μου, μια απλή γυναίκα που προσπαθεί να κρατήσει την αξιοπρέπειά της μέσα σ’ αυτή την κόλαση. Την πατρίδα σου την έχεις μέσα σου για πάντα, αρκεί να το ξέρεις ή να σου το λένε».



Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης, πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης στο τελευταίο βιβλίο του «Περί έθνους και ελληνικής συνέχειας» (εκδ. Ιανός, «μικρές εκδόσεις», 2011) μας εξηγεί τη συνέχεια της ιστορίας σας, του λαού σας «στηριγμένη» σ’ ένα παραδοσιακό υπόβαθρο, έναν ισχυρό, διαχρονικό πολιτισμό,. Δεν σταμάτησε ποτέ ο ίδιος από το πρώτο του βιβλίο το 1978 γραμμένο στα γαλλικά να δημιουργεί μια συνέχεια στο έργο του ακολουθώντας το παράδειγμα του λαού του, με επιμονή, ως πολίτης αυτού του εξαιρετικού λαού, μοναδικού στον κόσμο. Να μην αφήσετε ποτέ τους άλλους να γράψουν την ιστορία σας, αντί για εσάς, μαζί του πρέπει να την συνεχίζετε, είναι μια απλή ιστορία ποίησης, μουσικής, αγάπης μεταξύ ανθρώπων που συνυπάρχουν αρμονικά, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.



Καλή Ανάσταση



Simone Le Baron