ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Οταν ο Καποδίστριας προσπαθούσε να βάλει σε τάξη την Ελλάδα...


«Στο σφυρί» 37 ιδιόχειρες επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια



Σε δημοπρασία θα βγουν 37 ανέκδοτες έως τώρα, ιδιόχειρες επιστολές του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, οι οποίες μάλιστα είναι εξαιρετικά επίκαιρες, αφού αποκαλύπτουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να βάλει κάποια τάξη στις υποθέσεις του νεοσύστατου κράτους χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος.
Και οι 37 επιστολές οι οποίες χρονολογούνται ανάμεσα στο 1789 και στο 1864 απευθύνονται στο στενό συνεργάτη του Καποδίστρια, Αλέξανδρο Κοντόσταυλο και αναφέρονται σε τρέχουσες κρατικές υποθέσεις, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, των ετών 1828-1830.
Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει για τους ισχυρούς Έλληνες της εποχής: «...Θα με λυπούσε πολύ αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως, αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω...» (29 Φεβρουαρίου 1828).
Σε άλλη επιστολή του απαντάει στη διαβεβαίωση του Κοντόσταυλου ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος: «...Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκετε ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω...» (13 Απριλίου 1828).
Οι συγκεκριμένες επιστολές θα βγουν σε δημοπρασία από ελληνικό οίκο την Κυριακή 24 Ιουνίου μαζί με πολλά ακόμη σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά στο ξενοδοχείο Athens Plazza της πλατείας Συντάγματος. iefimerida.gr...

ΕΣΤΙΑ Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ




Η Εστία είναι η Θεά της Οικίας ή η ίδια η ιδέα του `Aσβεστου Πυρός. Κατά τον Όμηρο η Εστία, «ιστίη» όπως αναφέρεται στην Οδύσσεια, είναι αντικείμενο θρησκευτικού σεβασμού, την οποία επικαλούνται ως μάρτυρα των όρκων μαζί με το Δία, όσοι δε, τίθενται υπό την προστασία της είναι απαραβίαστοι.
Στη Θεογονία του Ησίοδου και στους Ομηρικούς Ύμνους εμφανίζεται περιβεβλημένη με ανθρωπομορφικό χαρακτήρα. Αναφέρεται ως θυγατέρα του Κρόνου και της Ρέας και ως πρώτο τέκνο αυτών. Αργότερα, οι ποιητές τιμούσαν σε αυτή την πρωτότοκη, την πρεσβύτατη των θεοτήτων. Η έκφραση «Αφ' Εστίας» θυμίζει ότι η Εστία λάμβανε τις απαρχές όλων των θυσιών και πως στις ευωχίες οι πρώτες σπονδές γίνονταν προς τιμήν της.
Η Εστία, αδελφή του Διός, της Ήρας, της Δήμητρας, του `Αδου και του Ποσειδώνος, ένεκα της πρωτοτοκίας κατείχε την υψηλότερη θέση ανάμεσα σ' αυτές τις μεγάλες θεότητες και κατέκτησε από αυτούς την πρωτοκαθεδρία.
Οι αναφορές σ' αυτήν περιορίζονται σ' ένα μύθο που βρίσκουμε στον Ομηρικό Ύμνο για την Αφροδίτη, ο οποίος



Θυσία και σπονδή στους Εφέστιους Θεούς.

Πίνακας του Waterhouse, 1880.

Χάρρυ Κλυνν ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΚΟΝΙΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ...




Όσοι ψευτοbloggers τ’ αρπάξανε προεκλογικά από το νεοδημοκρατικό τζουρτζουλούκι του Μιχελάκη και της κομπανίας των «νεοχαζί» για να προβάλου τους άθλους του Κομανέτση, την Κυριακή το βράδυ θα μείνουν με το ξεσκονιστήρι στο χέρι...
Μπλογκια μπλόγκερς και μπλογκάκια, και στην τσέπη παραδάκια, παραμύθια και αρλούμπες, γυριστές και κωλοτούμπες!

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ STAR?


E..ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ....! ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ, ΣΤΟ STAR..!
ΑΝ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ....ΕΦΙΑΛΤΗΣ...!

LIBERATION: ΕΝΑ ΣΥΓΚΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΘΡΟ



Το συγκλονιστικό άρθρο για την Ελλάδα της γαλλικής  εφημερίδας Liberation :

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ...!!!!


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ..!



ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑ "ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ" ΕΠΟΧΗ


ΓΥΡΟΛΟΓΟΙ...ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ 
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΛΙ... 
ΕΦΥΓΑΝ
ΓΥΡΙΣΑΝ,
 ...ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ? 

ΠΛΑΤΩΝ 427-347 π.Χ.


"Η βλακεία δεν θεραπεύεται!"



«Η βλακεία ορισμένων επιτελών της Ν.Δ βρίσκεται σε πλήρη έξαρση. Δεν φτάνει το γεγονός ότι παρέσυραν τον κ. Σαμαρά σε αλλεπάλληλα στρατηγικά λάθη μέχρι τώρα, εξακολουθούν να συνεχίζουν το βιολί τους διαδίδοντας φήμες
και φούμαρα», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημιουργία Ξανά.
«Τη στιγμή που η πρωτιά της ΝΔ προεξοφλείται από την άνοδο του χρηματιστηρίου και τα online στοιχήματα, κάποια «άπειρα» στελέχη της αντί να χτίζουν την κυβέρνηση που θα προκύψει για να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα, προσπαθούν ηλιθίως να βλάψουν την «δημιουργία, ξανά!» το μόνο κόμμα που μπορεί να είναι αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος της Ν.Δ. Δυστυχώς, η βλακεία δεν θεραπεύεται!», καταλήγει η ανακοίνωση.