ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πώς να μιλήσεις για την Ελεύθερη Μακεδονία...;;;;;;;;;;;




Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΤΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ
Το 1913 ιδρύθηκε ειδική επιτροπή οι οποία είχε σκοπό , την μετονομασία, των Τούρκοσλάβικων, τοπωνυμίων κλπ, στην ουσία, μετά το σκοτάδι της σκλαβιάς να επαναφέρει στo φως τις Ελληνικές ιστορικές ονομασίες… της ελεύθερης πλέον Μακεδονίας…


Ο Σωτήρης Σκίπης έγραφε :
για την πρόταση της ειδικής επιτροπής, η μετονομασία της Λεπτοκαρυάς σε Λείβηθρα 21/3/1914 ...






..Έλεγε η ειδική επιτροπή :
 ΕΔΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗ ΛΕΥΤΟΚΑΡΥΔΙΑ, ΗΤΑΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ, ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΛΕΙΒΗΘΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ…!


Σωτήρης Σκίπης: Υπάρχει ένα Μακεδονικό χωριό στη Πιερία, και από Λευτοκαρυδιά, το βαφτίζουν Λείβηθρον …!


Και συνεχίζει,ο Σωτήρης Σκίπης Στο Θεό σας, ποιος από σας εννοεί τι θα πει η λέξη Λείβηθρον…;;;


Σωτήρης Σκίπης : Η Λειβηθρίδες ανήκουν στην Μυθολογία, ενώ η Λευτοκαρυδιά ανήκει στη ζωή, στην πραγματικότητα . Θα χει ίσως την ιστορία της, τη νέα. Αφήστε τα ονόματα από τα σκονισμένα σας βιβλία…! 

Ο Σωτήρης Σκίπης , κατηγορώντας την ειδική επιτροπή με το χειρότερο τρόπο και εκείνους τους πατριώτες, που την απάρτιζαν: Και εφόσον τους αποκαλούσε, ότι αυτοί είναι οι διανοητικοί κομιτατζήδες…αχ Μακεδονία αυτοί , χθες έσφαζαν τα παιδιά σου, και τώρα σκοτώνουν την ομορφιά σου, και την ιστορία σου.




ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΟΥΣΕΣ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΩΝ ΚΕΔΡΩΝ




Ήταν κάπως περίεργη, για μας η άποψη του Σωτήρη Σκίπη. Η παρομοίωση του, αυτή , της μυθολογίας, του Ορφέα, και των Λειβηθρίδων Μουσών, με Νεκροταφείο. Ίσως στάθηκε ικανή να γίνει η ταφόπλακα της αρχαίας ιστορίας των Λειβήθρων ... Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα ήταν σήμερα ο τόπος αν επικρατούσε η άποψη της ειδικής επιτροπής... 


Ως εκ τούτου, εδώ μέχρι και το 2006 έριχναν τα αστικά λύματα με βυτιοφόρα...στον ιερό χώρο ... Ωστόσο από το 2007  στον αρχαιολογικό  χώρο των Λειβήθρωναναβίωσαν για πρώτη φορά  εκδηλώσεις εις μνήμην του Ορφέα, ισάξιες με την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου. Εφόσον προηγουμένωςμε τον Δήμαρχο του δήμου Αν. Ολύμπου Αστέριο Χονδρόπουλο σταματήσαμε τις ρίψεις των βυτιοφόρων...!
Επίσης στην αναγέννηση της Ευρώπης εμπνέωνται από τον κλασικό Μύθο του Ορφέα των Λειβήθρων Ολύμπου, που κατέβηκε στον Άδη να φέρει από τον κόσμο των νεκρών την αγαπημένη του Ευρυδίκη, όμως προτού βγει στο φως γύρισε να την κοιτάξει κι έτσι την έχασε για πάντα.
Ενώ αυτός ο αρχαιοελληνικός Μύθος, είναι ο δημοφιλέστατος και γραφτήκανε, πολλά : βιβλία, θεατρικά έργα, ταινίες, και όπερες της Ευρωπαϊκής παράδοσης το 1600 Jacopo Peri , και το 1762 ο Gluck: Finale (Orpheus und Eurydike) και του 1858 Jacques Offenbach - Orpheus in the Underworld Overture όπως και έργα, πολλών άλλων καλλιτεχνών…!

Ωστόσο, όσο αυτό δεν διδάσκετε συστηματικά σε σχολείο της περιοχής όπου γεννήθηκε ο Ορφέας, στον Όλυμπο, στα Λείβηθρα, στη Λεπτοκαρυά, στη Πιερία. Ως τότε μεταξύ άλλων, άλλοι θα συνεχίζουν να έχουν τις απολαβές , του «ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ»…! Ωστόσο η πατρίδα η οποία γέννησε τον Ορφέα , μέχρι τότε θα ζει στο σκοτάδι…!


ΟρφέαςΛείβηθρα Όλυμπος : Ως πότε , Ραγιάδες…Ραγιάδες…;;;;;
Τα συμπεράσματα δικά σας...


Υ.Σ. Μου θυμίζει, το όνομα Μοριάς που αντικαταστάθηκε από την Πελοπόννησο, η Ρούμελη από τη Στερεά, ο Έγριπος από την Εύβοια, η Κωνσταντινούπολη από την Ισταμπουλ κλπ ...


Κων/νος Γιάντσιος πρωιν Αντιδήμαρχος
πρωιν δήμου Ανατολικού Ολύμπου

Κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής - Αγγιξαν τις 240.000 οι ψηφοφόροι


Κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής - Αγγιξαν τις 240.000 οι ψηφοφόροι
Η συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία εκλογής του Ευ. Βενιζέλου δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα. Πλησίασαν τις 240.000 οι ψηφοφόροι του Κινήματος που διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι με την ταχεία εκπόνηση επιτελικού σχεδίου και την εμμονή στην υλοποίησή του είναι δυνατές οι ανατροπές. Ο νέος πρόεδρος προτίθεται να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ για την ανόρθωση της παράταξης
Ισχυρή αφετηρία για την πορεία προς τις εθνικές εκλογές αποτελεί η χθεσινή, μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος στη διαδικασία ανάδειξης στην ηγεσία του Ευ. Βενιζέλου.
Το γεγονός ότι γύρω στις 240.000 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν στις κάλπες, για να στηρίξουν τη νέα ηγεσία, καταδεικνύει αφενός την πεποίθησή τους ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και αφετέρου (όπως τονίζει το επιτελείο του κ. Βενιζέλου) τη διαμόρφωση της άποψης ότι με συγκεκριμένο σχέδιο και προσήλωση στην εφαρμογή του είναι δυνατές μικρές ή μεγαλύτερες ανατροπές.