ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Τελικά ο έρωτας περνάει απ' το στομάχι;




Ένα παλιό αλλά διαχρονικό ρητό υποστηρίζει ότι «ο έρωτας περνάει από το στομάχι». Σίγουρα όποιος το εμπνεύστηκε θα είχε τους λόγους του, ή μάλλον τις... γεύσεις του. Από την αρχαιότητα ακόμη θεωρείτο ότι τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια ή τα θαλασσινά μπορούσαν να καταστείλουν τις ανθρώπινες αναστολές και να ενισχύσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Είναι άραγε έτσι ή μήπως μας... γελά το στομάχι μας; ...
Πρόκειται μάλλον για ένα δίλημμα που έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να λάβει μια σαφή απάντηση. Πολλοί θεωρούν ότι συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών ή ποτών μπορούν να αυξήσουν τη λίμπιντο και να λειτουργήσουν ως αφροδισιακά. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι πρόκειται απλώς για μια αρχαία παράδοση, που βασιζόταν περισσότερο σε ένα πλασματικό συναίσθημα, την απόρροια μιας μεγάλης μυστηριακής τελετής. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Στα παλιά τα χρόνια...

Ορφικός ύμνος στην Αθηνά.




 Ώ Παλλάδα μονογενής,
πού είσαι το σεμνό τέκνον του μεγάλου Διός,
σεβαστή μακαριά θεά, πού διεγείρεις τον
θόρυβο του πολέμου,
κρατερόκαρδε.
Σύ αγαπάς τα όπλα οιστρηλατείς (ξεσηκώνεις) τις ψυχές των ανθρώπων με μανίες,
είσαι ή κόρη πού γυμνάζεις (ασκείς) καί έχεις φρικτήν οργήν (διότι τρομάζουν με την Οργή σου)..

Εσύ εφόνευσες την Γοργόνα,

Ιστορικός τόπος τα ταμπούρια του Κολοκοτρώνη στα Τρίκορφα




Τα Τρίκορφα, οι βουνοκορφές του ανατολικού Μαινάλου στην Αρκαδία, όπου σώζονται ακόμα τα ίχνη από τα ταμπούρια του Κολοκοτρώνη, του Υψηλάντη και των άλλων επαναστατών του 1821, κηρύσσονται ιστορικός τόπος. Η πρόσφατη θετική και ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσε στην περιοχή και τυπικά την αξία που της αρμόζει, ικανοποιώντας παράλληλα ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας...

Αγγλικά άραγε πως λέγεται το computer;



Οταν πλημμύριζε ο Νείλος στην Αρχαία Αίγυπτο, οι αγρότες που είχαν χωράφια δίπλα στο ποτάμι έχαναν τα όρια τους. 

Όταν βρέθηκε εκεί ο Θαλής ο Μιλήσιος να μετρήσει την μεγάλη πυραμίδα από την σκιά της, του ανέθεσαν να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε μετά την άμπωτη να μπορούν να ξαναβρούν οι Αιγύπτιοι αγρότες τα όρια των χωραφιών τους. 


Ο Θαλής έβαλε πασσάλους ανά τακτά διαστήματα στην άκρη του ποταμού κατά μήκος της ακτής. Από κάθε πάσσαλο έδεσε μακριά σχοινιά προς τα έξω, προς τα χωράφια, δηλαδή κάθετα σε διεύθυνση προς τον ποταμό. 

Τα σχοινιά κατά μήκος τους, ανάλογα με τις αποστάσεις έφεραν κόμβους!!! 

Με την βοήθεια των κόμβων μέτρησε ακριβώς τα σύνορα του κάθε αγρού αφού είχε σταθερή απόσταση από τον ποταμό.

ΕΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς of Orpheus by CANOVA, Antonio in the Web Gallery of Art


Κων/νος Γιάντσιος Λεπτοκαρυα19/4/13 Καλημέρα σας : Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από την the Web Gallery of Art για τον διαπρεπή Ιταλό γλύπτη, CANOVA , Antonio (1757-1822). Εμπνευσμένος από τον  Ορφέα!  Η πρόοδός του ήταν ραγδαία, με τα δυο αγάλματα του Falieri , του «Ορφέα» και της «Ευρυδίκης».
Χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση το έργο σας!  
 Και ασπάζομαι την άποψη ότι η εποχή επηρεάζει την Τέχνη, αλλά και η Τέχνη την εποχή, την Ιστορία.Ιδιαιτέρως το έργο σας, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Πιερίας μας και εκτός των συνόρων της ελληνικής επικρατείας.

Αφού ο μουσοτραφής Ορφέας γεννήθηκε στον Ολυμπο, σε ένα σπήλαιο της Πίμπλειας, κοντά στα Λείβηθρα, εκεί και το Δίον, πόλεις της Πιερίας (όλη τότε η περιοχή, από τον Όλυμπο μέχρι τον Ελλήσποντο, ονομαζόταν Θράκη).!
 Σύμφωνα πάντα, με τα ορφικά κείμενα, πολλές είναι οι αναφορές, της αρχαίας παράδοσης, στα ΛΕΙΒΗΘΡΑ ΟΛΥΜΠΟΥ. Στην περιοχή της παλιάς Λεπτοκαρυάς, εκεί και η πανέμορφη κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών, σε σπηλιά της περιοχής γεννήθηκε ο Ορφέας, από την μούσα Καλλιόπη, και ο πατέρας του ήταν ο Οίαγρος.!!!!!!!!
Ο Ορφέας φέρεται να είναι η συνέχεια του Διόνυσου και ίδρυσε εδώ το πρώτο τελεστήριο μυστηρίων του Διονύσου…!!!!!