ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Οι θέσεις του π. αντιδημάρχου δήμου Ανατολικού Ολύμπου Γιάντσιου Κωνσταντίνου στη διαβούλευση για τον Όλυμπο

Τα πάνδεινα της νότιας    Πιερίας        


Από τον καθορισμό.  των ζωνών οικιστικού ελέγχου, από προεδρικά διατάγματα, αλλά και όσα Προεδρικά Διατάγματα είναι υπό πρόταση και δημιουργούν ΑΣΦΥΞΙΑ!!!... να επανεξεταστούν!!       ( Αλλιώς Γαία πυρί μυχθήτω )

Γι αυτό απαιτείται Ενιαίος Στρατηγικός Σχεδιασμός Ολύμπου με όποιες αναγκαίες επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής

Εάν και εφόσον, αναφέρεται σε έγγραφο, ότι το 2005 έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ,της επέκτασης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου!!!. Γιατί … η ειδική περιβαλλοντική  μελέτη αναφέρετε στον Παρνασσό…? …γιατί αν υπάρχουν, αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν αναφέρονται…? Το ερώτημα που μπαίνει…είναι γιατί…τώρα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση,  και όχι τότε,? μάλιστα σε περιορισμένο χρόνο...?  Γιατί… δεν έχει ακόμη αναρτηθεί η μελέτη του Ολύμπου!! 

Σίγουρο είναι ότι, το μοναδικό έγγραφο διαμαρτυρίας που φαίνεται να καταθέτει  κάποια αιτήματα, τουλάχιστον επί της  διαδικασίας , προς το, τότε υπουργείο ,  είναι αυτό του συλλόγου της παλιάς Λεπτοκαρυάς…!!! Και το δισέλιδο άρθρο της Κυριακάτικης Μακεδονίας…!!!... Ίσως άλλες εξελίξεις θα είχαμε… σήμερα…εάν.. και εφόσον …όμως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον !!!!
Ωστόσο, άθλος  θα είναι  αν κατορθώσουμε σε 10 μέρες να αποφασίσουμε , για τα επόμενα 100 χρόνια επισήμως και έγγραφος,  με τεκμηριωμένες προτάσεις, των  βουλευτών, και όλων των  φορέων, και  συλλόγων κλπ, και να έχουν την τύχη να εισακουστούν από το υπουργείο . Ωστόσο αν θέλουμε να σώσουμε κάτι από την σοβαρότητα μας,σε αυτόν τον Νομό,   δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαζόμαστε επειδή έτσι κάποιοι βολεύονται!!!
Όσον αφορά το θέμα , επιβάλετε πρώτα  να τύχουν την προσοχή μας,  μια σειρά από θέματα, όπως για παράδειγμα:
1] το ιδιοκτησιακό: με ιδιοκτήτες  του δήμου, της ιεράς μονής Αγίου Διονυσίου κλπ, και άλλων ιδιοκτησιών,επίσης να ταυτιστούν τα όρια,του Πιερικού Ολύμπου με τα όρια της επέκτασης του Δρυμού Ολύμπου!!! 
2] Απολογισμός: του φορέα διαχείρισης Ολύμπου, και να μεταφερθούν ,οι αρμοδιότητες στους δήμους και στις αντίστοιχες περιφέρειες.
 3]Να συγκεντρωθούν οι απόψεις και τα παραδείγματα από αντίστοιχα βουνά:( Άλπεις, Ιμαλάϊα, Πυρηναία,) που σεβάστηκαν το περιβάλλον κλπ που έχουν την εμπειρία, ούτως ώστε, βελτιώνοντας, εμείς να τα κάνουμε ακόμη καλύτερα, να γίνει ακόμη και δημοψήφισμα αν χρειαστεί.
4]Η σύνταξη νέας μελέτης για την προστασία του Ολύμπου με ήπια ανάπτυξη και με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, καταγράφοντας  ακριβώς, και σαφώς με νόμους  που θα επιτρέπονται οι  συγκεκριμένες υποδομές και δράσεις με προσβάσεις των ΑΜΕΑ στις  Α, Β, Γ, ζώνες , π.χ. στην π,Λεπτοκαρυά.// ρέμα γρίβα//αρχ, Λιθόστρωτος//άνω Περιβόλι// Ράχη Αρβανίτη// φ, αλώνι// αγ, Αντώνη//- καλόγερο !! π.χ. γιατί να  απαγορεύονται παρεμβάσεις και κατασκευές  στις παραδοσιακές υπάρχουσες διαδρομές   ποδηλατοδρόμοι, με ήλεκτρο- ποδήλατα ,πανδοχεία, ανεβατόρες ,και τελεφερίκ ,η ελικόπτερα κλπ. ( Βίων ανεόρταστος μακράν οδών αποδόκευτως )
 5] Να απαντήσουν οι συντάκτες, και οι αρμόδιοι, για τις προτάσεις της ειδικής μελέτης, πως ,επιστημονικά δικαιολογείται,  οι Α, Β, Γ, ζώνες στην πλευρά της Πιερίας [ Μακεδονία] να είναι τα όρια σε ύψος  300 μ περίπου, και αυτά της Λάρισας [Θεσσαλία ] 2400 μ υψόμετρο περίπου ? επίσης: γιατί δεν προτάθηκαν, θύλακες π.χ. Η γραφική κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών ,ανάμεσα σε πλαγιές με πυκνά δάση από έλατα, καστανιές και οξιές,  τόπος του μεγάλου αοιδού της αρχαιότητας Ορφέα, και ιδιαίτερης λατρείας των Μουσών,  είναι έξω από τα όρια προστασίας , ενώ σε άλλα μέρη, προστατεύονται ακόμη και τα χαλίκια???    
 Ωστόσο χωρίς να παίρνουν υπόψη ότι στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς αλλά και την επικράτεια του σημερινού δήμου Δίου-Ολύμπου τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι ζώνες οικιστικού ελέγχου εδώ και 20  χρόνια στην κοινότητα Λεπτοκαρυάς ,και στον δήμο Λιτοχωρου. Επικαλώντας τότε την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράψανε την καταδίκη  της περιοχής  με  προεδρικό διάταγμα!!! 
 Ωστόσο  ήταν αστοχία του αιώνα,  διότι επιτρέπονται μόνο γεωργικές καλλιέργειες ως τα παράκτια. Αν πάρουμε υπόψη ότι από τότε  διαφαίνονταν η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής  , αντί να επιτραπεί,  να σχεδιαστή η ανάπτυξη με το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο , ούτως ώστε, να συμπλεύσουν όλοι με τον νόμο στην ανάπτυξη .!!!
 Ακριβώς το αντίθετο έγινε, και ήρθαν βεβαίως  τα αντίθετα αποτελέσματα , και προκάλεσαν, μάλιστα  ΑΣΦΥΞΙΑ, και γέμισε η περιοχή αυθαίρετα!!!
Και έρχονται σήμερα τα ίδια άτομα άμεσα, και έμμεσα, να παίξουν κάποιο ρόλο χωρίς να κάνουν τον απολογισμό για το μεγάλο καλό, η κακό, που έκαναν στην περιοχή, και των εν λόγω  αποτελεσμάτων!!!

 Γι αυτό πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα προεδρικά διατάγματα ΦΕΚ, (στο νέο ΓΠΣ  γενικό πολεοδομικό  σχέδιο, οι αποφάσεις των καποδιστριακών  Δημοτικών Συμβουλίων είναι ομόφωνες,) αλλά και όσα είναι υπό πρόταση και δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός νέου και ευέλικτου ενιαίου νομικού πλαισίου Ολύμπου, από την κοιλάδα των  Τεμπών, των Λειβηθρίδων Μουσών, την κοιλάδα του Ενιπέα, μέχρι τα Πιέρια όροι, και από τα  παράκτια ,ως την ορεινή περιοχή.
 Υπόψη  ότι η προσέγγιση αυτή πρέπει να εξεταστεί διαπεριφερειακά και διαδημοτικά σε συνεργασία μεταξύ υπουργείων που εμπλέκονται, και πανεπιστήμιων, ιστορικών, ειδικών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, και να μην αγνοηθεί η τοπική κοινωνία που μεταξύ άλλων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής του Ολύμπου ( Αλλιώς Γαία πυρί μυχθήτω ) για να ξέρουμε ποιεί είμαστε και που θέλουμε να πάμε αυτόν τον τόπο.
Όσον αφορά το περιεχόμενο πιθανών λόγω της πολυνομίας ,η το κενό νόμων, και ίσως των πολλών ανεύθυνων υπευθύνων, λειτουργούμε πολλές φορές με το όποιο ελληνικό φιλότιμο απέμεινε ,ή υπολειτουργούμε !!!.
" Kκίνημα: Eειρήνη Έρωτας Περιβάλλον Κωνσταντίνος Γιάντσιος π. αντιδήμαρχος δήμου ανατολικού Ολύμπου."