ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Kαλλιτέχνες του Σίδνεϊ στην εκστρατεία επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα



thumb
Με ένα μοναδικό και καλλιτεχνικό τρόπο, οι Ελληνοαυστραλοί καλλιτέχνες, Πόπη Παπαντωνίου και Νίκος Μπονόβας, από το Σίδνεϊ, θα πάρουν μέρος στην εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η εκστρατεία αυτή διοργανώνεται από τη Διεθνή Επιτροπή της Αυστραλίας, η οποία ήταν η πρώτη παγκοσμίως που το 1981 ξεκίνησε την εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο.
Δύο έργα του κάθε καλλιτέχνη εμπνευσμένα από τον Παρθενώνα, την ελληνική ιστορία και μυθολογία, θα δημοπρατηθούν την ημέρα της επίσημης παρουσίασης της ιστοσελίδας της Επιτροπής, στις 14 Μαρτίου, στο εστιατόριο Athenian, 11 Barrack Street, στο Σίδνεϊ.
«Δυστυχώς, οι υποσχέσεις που δόθηκαν για την επιστροφή των Μαρμάρων στην μητέρα πατρίδα τους δεν έχουν πραγματοποιηθεί και το γεγονός με απογοήτευσε πολύ. Παρά τις μεγάλες καταστροφές το 1687, τους αιώνες που πέρασαν, και την αρπαγή του Λόρδου Έλγιν, ο Παρθενώνας εξακολουθεί να αντιστέκεται ως ιερός τέμενος του αθάνατου ελληνικού στοιχείου, με τη μοναδική ομορφιά και αξία του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή, που μου έδωσε την ευκαιρία να εκφράσω τη γνώμη και τις αισθήσεις μου όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε η Πόπη Παπαντωνίου.
Ο καλλιτέχνης, Νίκος Μπονόβας, ενθουσιασμένος με την κίνηση της επιτροπής, είπε ότι το όλο ζήτημα με τα Μάρμαρα είναι ντροπή.
«Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό έγκλημα, που πήρε μέρος πριν από 200 χρόνια. Το γεγονός ότι οι απόγονοι του Λόρδου Έλγιν δεν το καταλαβαίνουνε, με κάνει πικραμένο. Όλος ο κόσμος πρέπει να λάβει υπόψη του το μέγεθος του εγκλήματος αυτού. Τα Μάρμαρα είναι η ιστορία μας και η συνέχιση αυτής της αδικίας είναι μια προσβολή προς τον ελληνικό λαό, όλων των γενιών» είπε ο καλλιτέχνης.
Η Επιτροπή της Αυστραλίας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα (http://www.parthenonmarblesaustralia.org.au/ ) κάλεσε όλα τα μέλη της κοινότητάς να πάρουν μέρος στην εκστρατεία, δίνοντας έμφαση στην προσφορά με την οποία ο καθένας μπορεί να βοηθήσει στη πραγματοποίηση ενός ονείρου πολλών γενεών.
(ΠΗΓΗ: neoskosmos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: