ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ Η Ελλάδα αποφεύγει την χρεοκοπία



Πρώτο θέμα, ακόμη και με έκτακτα ρεπορτάζ, στα διεθνή ΜΜΕ είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία, τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν εκτάκτως την είδηση, μιλώντας για επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων και για αποφυγή της χρεοκοπίας.

Η Ελλάδα αποφεύγει την χρεοκοπία
Συγκεκριμένα, το πρώτο άρθρο των Financial Times αναφέρει ότι «με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία» και συμπληρώνει: «Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις προειδοποιούν ότι παρά την επιτυχία υπάρχει η πιθανότητα αγωγών από hedge funds και άλλους επενδυτές» λόγω της ενεργοποίησης των CDS.
Ο Guardian γράφει ότι «η Ελλάδα εξασφαλίζει τη στήριξη για τη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων ολοκληρώθηκε, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων που αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας των ομολόγων συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην κρίσιμη συμφωνία, αναφέρει η εφημερίδα».
Το BBC αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εξασφάλισε την απαραίτητη στήριξη για μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, η οποία θα της επιτρέψει να αποφύγει τη χρεοκοπία».
«Επιτυχία για το πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Monde. Η Figaro έχει τίτλο: «Η Ελλάδα αναδιαρθρώνει το χρέος της με επιτυχία και αποφεύγει την χρεοκοπία», ενώ παράλληλα επισημαίνει: «Ανακούφιση στο ελληνικό μέτωπο. Η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, το πιο σημαντικό εγχείρημα αυτού του τύπου παγκοσμίως, είναι μια επιτυχία».

Στην πετυχημένη έκβαση του PSI αναφέρεται η ιταλική Repubblica, σημειώνοντας πως η συμμετοχή ξεπέρασε το 85%, ενώ η Corriere della Sera εστιάζει στον θετικό αντίκτυπο που έχει για τα χρηματιστήρια, η είδηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Η Ελλάδα είναι πλέον ένα βήμα από το να αποφύγει την χρεοκοπία και οι αγορές μπορούν επιτέλους να ανασάνουν…» γράφει η La Stampa, σημειώνοντας πως ανοίγει ο δρόμος για την βοήθεια των 130 δισ. ευρώ που θα βοηθήσουν την Αθήνα να αποφύγει την χρεοκοπία.
«Ανακούφιση μετά το ελληνικό κούρεμα», σχολιάζει η ισπανική El Mundo: «Το κούρεμα έχει ως άμεση συνέπεια ότι το ελληνικό βουνό χρέους θα γίνει κατά περισσότερο από 100 δις εκ. ευρώ μικρότερο (…) Γι 'αυτό μπορούμε να μιλήσουμε για αξιοσημείωτη ανακούφιση στην Ελλάδα. (…) Απομένει να δούμε την σημερινή αντίδραση των χρηματαγορών. Ωστόσο όλα δείχνουν 'ότι χθες επιτεύχθηκε ένα αποφασιστικό βήμα για τη επίλυση της ελληνικής κρίσης».

Το Associated Press μεταδίδει ότι η Ελλάδα εξασφάλισε μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που μειώνει δραστικά το έλλειμμα, αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση κεφαλαίων προς τη χώρα.
Το CNN εστιάζει στο ότι οι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα ιστορικό σχέδιο για την απομείωση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι New York Times έχουν τίτλο «η Ελλάδα έκλεισε τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές» και η Wall Street Journal επικεντρώνει το θέμα στη συνεδρίαση (3 μ.μ.) της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) που θα κρίνει εάν υπάρχει πιστωτικό γεγονός
Washington Post γράφει: «Η Ελλάδα εξασφαλίζει υψηλή συμμετοχή στην κρίσιμη ανταλλαγή ομολόγων, απομακρύνει την χρεοκοπία» και πως με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση κονδυλίων από το πακέτο διάσωσης.
Γερμανικός Τύπος (πηγή: Deutsche Welle)
«Επιτυχία της Ελλάδας στο κούρεμα του χρέους», «ο δρόμος για το ελληνικό κούρεμα άνοιξε», «Η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα», μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανόφωνου τύπου για το θέμα του PSI.

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στο μεγαλύτερο κούρεμα χρέους της νεώτερης ιστορίας. Η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται βέβαια ακόμη πάνω από την Αθήνα, αλλά δεν πρόκειται να πέσει τόσο γρήγορα. Το κούρεμα θα κάνει το χρέος της Αθήνας πιο ελέγξιμο. Αυτή είναι τουλάχιστον η ελπίδα», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι το «κούρεμα» θα πλήξει τους Έλληνες που δεν έχουν ασφαλίσει τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού εκτιμώντας:

«Οι μικροεπενδυτές χάνουν εν μέσω κρίσης ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους. Μπορούν να ευχαριστήσουν γι' αυτό τους πολιτικούς τους, οι οποίοι άσκησαν μία οικονομική πολιτική που έφερε το κράτος στο χείλος του γκρεμού. Πολλοί όμως θα στρέψουν την οργή τους και στους διεθνείς πιστωτές, οι οποίοι επέβαλαν στη χώρα τους το κούρεμα στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης αξίας δισεκατομμυρίων».

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στην τελική ευθεία», αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία διαπιστώνει: «Η Αθήνα ξεπέρασε με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του χρέους ένα σημαντικό εμπόδιο».

Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (BdB) Αντρέας Σμιτς, ο οποίος είπε χθες, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για δήλωση συμμετοχής των ομολογιούχων, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι αισθητά ομαλότερη συγκριτικά με λίγο νωρίτερα». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει πλέον «μεγάλο πρόβλημα» στην περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσει ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC).
Για το ίδιο θέμα η Die Welt του Βερολίνου επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της: «Η κυβέρνηση στην Αθήνα ήθελε να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων το 90% των ομολογιούχων, γιατί διαφορετικά το μέγεθος του κουρέματος δεν θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει η Αθήνα να κάνει το κούρεμα αναγκαστικό με τις ρήτρες συλλογικής δράσης. (…) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναταράξεις στην κεφαλαιαγορά», κλείνει η Die Welt.

«Απογοητευτικό κούρεμα χρέους», διαβάζουμε στον τίτλο κύριου άρθρου της γερμανικής έκδοσης των Financial Times που σχολιάζει: «Τα κατάφερε. Το κούρεμα για την Ελλάδα πέτυχε επιτέλους, ακόμη κι αν πρέπει να εξαναγκαστεί σε συμμετοχή μία μειοψηφία (ιδιωτών πιστωτών). Άξιζαν όμως όλα αυτά; Η απάντηση είναι όχι».

Ο αρθρογράφος αιτιολογεί την άποψή του λέγοντας ότι η παρότρυνση της Γερμανίας για συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα άλλα κράτη που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς οι επενδυτές έπαψαν ξαφνικά να αγοράζουν ομόλογα φοβούμενοι απώλειες. «Η δεύτερη σκέψη δεν είναι λιγότερο απογοητευτική», συνεχίζει το σχόλιο: «Το μεγαλύτερο βάρος της ελληνικής διάσωσης δεν το σηκώνουν οι επενδυτές, (…) αλλά οι φορολογούμενοι της Ευρώπης».

Και η εφημερίδα καταλήγει με ένα τρίτο επιχείρημα: «Σε αυτές τις μακρές διαπραγματεύσεις για συμμετοχή των πιστωτών συνέβη μία αξιοσημείωτη παρανόηση: Φυσικά και πρέπει να συμβάλλουν οι ιδιώτες πιστωτές όταν ο οφειλέτης αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αυτό δεν είναι ένα λαϊκίστικο επιχείρημα. Ωστόσο, όποιος (σ.σ: ιδιώτης πιστωτής) συμβάλει καθιστά εαυτόν εκβιάσιμο».
«Πετυχαίνει το ελληνικό κούρεμα», διαβάζουμε σε τίτλο της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel που υπογραμμίζει: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας αποτράπηκε. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτών πιστωτών ενέκρινε την ιστορική αναδιάρθρωση χρέους ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: